KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020
  Art. 3.1

Bei Hai Park

Bei Hai Park (Beihai Gongyuan)

Lige nord for Den Forbudte By i det centrale Beijing, ligger Beihai Park. 

Parken som er en af de største kinesiske haver i Kina og er fyldt med historiske paladser og templer samt kulturelle relikvier. 
Beihai som betyder den nordlige sø, er en del af tre indbyrdes søer med Zhonghai som betyder den mellemste sø og Nanhai som betyder den sydlige sø. Tilsammen udgør disse parkanlæg det største samlede parkanlæg, som engang var kun den kejserlige familie, havde adgang til. 

De to parkanlæg Zhonghai og Nanhai med kejsertidens ministerielbygninger er ikke tilgængelig for offentligheden, men er forbeholdt den kinesiske regering.

Parkens historie går tilbage til omkring år 300, men det var først under Jin dynastiet i 1100-tallet, at søen blev skabt.
Langs søbredderne er der placeret mange forskelligartede pavillonagtige bygninger fra forskellige dynastiperioder. 

Det meste af det hvad vi ser i dag, stammer mest fra Qing-dynastiet (1644-1911), hvor det især er Kejser Qianlong (1736-1795)der har fået bygget en stor del af seværdighederne i parken.

Beihai parken har mange e seværdigheder, nedenstående er en kortere beskrivelse af de vigtigste seværdigheder. 
Starter man fra Syd porten kommer man til: Beihai kort


1. Den Runde By ’TuanCheng’
2. Jade Øen (Qionghua)
3. YongAn templet Templet for Evig Fred
4. Den Hvide Dagoba (Bai Ta)
5. Den Lange korridor
6. Fang Shan restaurant
7. Værelse for klassisk læsning
8. ZhiZhu Hallen
9. Haopujian haven 
10. Den Fredfyldte Hjertehaven ’Jing Xin Zhai’ 
11. Den Himmelske Konges paladser ’ Tian Wang’
12. De Ni Dragers Mur
13. De Fem Dragers Pavillon
14. Jingxin 

1. Den Runde By ’TuanCheng’
Det første man møder når man er gået igennem Syd porten, som er den sydlige hovedindgang til BeiHai park, er Den Runde By, der er nogle bygninger er omgivet af en høj 276 meter lang cirkelrund mur fra 1400-tallet.
Inden for muren ligger der på en høj hævet platform ikke kun haller og pavilloner, men også århundredgamle fyrretræer og cypresser. Den cirkulære by dækker et område på 4.553 kvadratmeter.

Hallen til Modtagelse af Lys (ChengGuangDian)
Den største bygnings attraktion er Hallen til Modtagelse Lys (ChengGuangDian), hvis arkitektur er meget omfattende og enestående, selv i Kina.

Den har en kvadratisk platform foran og et tag af flere lag af svævende udhæng.
Alle bjælker og lægter af hallen er smukt malet, med forgyldte spiraler.
Taget er dækket med gule glaserede fliser og kantet med grønne glaserede fliser.
Under Ming-dynastiet, kom kejseren gerne her for at se fyrværkeri. Hallen blev omdannet til en buddhistisk hal under Qing-dynastiet.

Den siddende Buddha Bagerst i bygningen i en fordybning er en 1,6 m høj statue af en siddende Buddha.
Den er udhugget fra et enkelt stykke af ren hvid jade. Kronen og beklædning er lavet af guld folie indlagt med røde og grønne perler.
Dens venstre arm bærer flænger foretaget af sværd - et resultat af plyndringer af soldater fra de otte fremmede magter, der invaderede Beijing i 1900.

Nogle historikere hævder, at den siddende Buddha, blev importeret fra Burma under Kejser Guang Xu, måske en gave fra burmesiske munke.
Her ses bl.a. en jadekrukke fra 1265 som blev brugt til vin. Den har en størrelse på 493 cm i omkreds og vejer 3500kg.

En anden skat her er en gammel jadekrukke fra 1265, hugget ud af et enkelt stykke sort / mørke grøn jade.
Den måler 160 cm i diameter, 493 cm i omkreds og 70 cm høj, den vejer 3,5 ton. , er krukken skåret med maritimt design over hele overfladen - drager, søheste og fisk er afbilledet hvor de springer og tumler i rullende bølger.

Det menes, at Yuan kejser Kublai Khan (Shi Zu) lagrede vine i det for at fejre krigssejre.

Kun en lille del af den oprindelige runde by er tilbage i dag.
En mindeplade fortæller at flere destruktive begivenheder fandt sted, hvoraf den sidste var den invasion af de otte fremmede magter i 1900, som en straf for kinesisk selvsikkerhed og frigørelse - en reaktion på Bokser opstanden.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

2. Jade Øen (QiongHua)
Jade øen har et areal på 66.000 kvadratmeter, med masser af statuer, haller og pavilloner, uregelmæssige formede porøse klipper, gravstene og stentavler, der alle kunstnerisk arrangeret og anlagt. 
Der er mange snoede stier som forbinder de forskellige steder. På mange af stenene er der stadig synlige digte og andre litterære perler udhugget efter den stærkt beundrede håndskrift af kejser Qian Long, hvis poesi og kalligrafi er kendt for deres skønhed.
Jade Øen er forbundet med den sydlige bred af søen med Yangan broen, en af de få stenbroer tilbageværende fra Yuan-dynastiet.

3. Yong An 'Templet for Evig Fred'
Efter at have krydset Yong'an broen, kommer man til vejen der fører op ad den sydlige skråning op til øens hovedattraktion Den Hvide Dagoba.
Her kommer man først til Lama Templet for Evig Fred ’Yong An’, hvor man passere gennem den farverige port. (En billet er påkrævet for Yong'an templet og ShanYin Pavillonen.
Den Hvide Dagoba kan nås på andre måder, men denne rute anbefales). Yong'an Temple, ligger på samme nord-syd-akse som ShanYin Pavillonen og Den Hvide Dagoba.
Efter klokke og tromle tårnene ??nær indgangen, står Falun Hallen. ShengJue Hallen og PuAn Hallen et tibetansk tempel længere oppe ad bakken.

ShanYin Pavillonen
Efter Yong'an Templet oppe på toppen af ??bakken ligger ShanYin Pavillonen, lige foran det Hvide Dagoba. Dette er en elegant designet firkantet bygning med et kegleformet tag. Den står med glaserede fliser i blå, grøn og gul, heraf 445 blå fliser med det der ligner et træ udskåret billede af hvilende Buddha. 

4. Den Hvide Dagoba (Bai Ta)Den hvide dagoba
Oppe på toppen af Jade Øen er en hvid Dagoba, der kan ses fra hele det centrale Beijing. Den Hvide Dagoba-pagode i Beihai-parken i Beijing, blev opført i tibetansk stil i 1651 i anledning af den femte Dalai Lamas besøg hos kejser Shunzi. 

En Dagoba adskiller sig fra de mere velkendte pagode former. Mens en pagode er en fleretager pyramide tårn, er en Dagoba er en enkelt afrundet struktur, kronet af et spir, og kronet af en gylden spids - en forgyldt kugle formet som en flamme.
Fjorten kobber klokker hænger ned fra et kobber baldakin. Solen, månen og flamme graveringer dekorerer overfladen af tårnet. 
Det blev ødelagt i 1679 af et jordskælv, men blev genopbygget det følgende år, og restaureret igen i 1976, denne gang på grund af et jordskælv, som fandt sted i Tangshan, nær Beijing.

Det Hvide Dagoba i Beihai Park er 35,9 meter høj. Det er bygget af mursten og sten og kalket hvid.
Der er ingen indgang, men en interessant mulighed er, at en rød emblem på kroppen af ??tårnet er en åbning, som blev forseglet, da tårnet var færdigbygget. Det menes, at tibetanske buddhistiske skrifter, Lama klæder og andre hellige genstande er gemt inde Dagobaen. 

Sutras i tibetanske sprog, (et sæt af læreregler eller aforismer for rigtig livsførelse) er udskåret inde foran porten til templet.
Der er i alt tre haller i Hvide Dagoba Templet.
Den første er udstillinger om templets historie , samt en udstilling af flere af de uvurderlige buddhistiske skatte, der blev opdaget, da pagoden blev renoveret i 1978. 
Den anden Hall kaldes for de 10.000 buddhaer. Selvom der faktisk ikke er 10.000 statuer i hallen, er der trods alt over 7.000 af Buddha-statuer på alle fire vægge.
Bag denne Hal er Hallen De Syv Buddhaer, som er hjemsted for syv store Buddha-statuer.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

5. Den Lange korridorBeihai runde korridor.jpg
Efter besøget ved Den Hvide Dagoba, går det ned ad den nordlige skråning af bakken, gennem kunstigt konstrueret klippehuler indtil man kommer til Den Lange Korridor langs øens nordlige kyst. 

Den ene side mod søen er åben, den anden side er beklædt med blyindfattede vinduer.
Denne 300-meter lange, farverigt malet korridor er bemærkelsesværdigt for at have to etager.
Ved hver ende af den lange korridor er en sten port.

6. Fang Shan restaurant
I Loftet i Den Lange Korridor hænger der røde lygter der indikerer, at dette er en restaurant og indgang til Fang Shan. Fangshan restaurant er et kejserlige hof køkken, har til huse i en antik bygning.
Her serveres retter og bagværk baseret på opskrifter fra de Qing kejserlige køkkener. Besøgende kan her få serveret med kejserlige lækkerier, der kun var forbeholdt enkekejserinde Cixi. Beihai Parken har også en række andre steder hvor man kan spise eller drikke te.

7. Værelset for klassisk læsning
Efter at have udforsket den lange korridor del på nordsiden af øen, kan man tage tilbage til sydsiden ved at tage vest ruten.
Dette vil tage dig til afdelingen for at læse klassikere.
Dette er en åbent vifteformet sal, der har en samling af 495 tavler som bærer inskriptioner af berømte kinesiske kalligrafer siden det tredje århundrede. Herefter krydser den lille bro og hoved tilbage til den sydlige del af øen.
Fortsæt mod den sydlige bro (hovedindgangen syd).
Før man når broen, kommer man forbi nogle butikker, hvor små måltider, drikkevarer og snacks er til rådighed.
Gå forbi syd broen, og fortsæt videre langs den østlige side af øen nordpå mod østbroen.

8. ZhiZhu Dian 
Den Strålende Perle Hal I nærheden af Østbroen findes ZhiZhu Dian.
Denne hal er placeret på den østlige side af Jade Øen, hvor man ad snoede stier og gamle træer kan komme op til, ved at tage trapperne op ad bakken (dem til højre).
Fra ZhiZhu Dian kan besøgende nyde udsigten over søen, mens man nyder en kop te.
Tag trappen ned på højre side.
For enden af trappen, er der mod den østlige bro en stor farverig port der fører over til den østlige bred, hvor der findes naturskønne haver.

9. Hao Pu Jian
Langs den østlige bred findes der tre haver, Haopujian, Huafangzhai og Jingxinzhai. De tre haver blev bygget i det 18. århundrede af kejser Qianlong, der var blevet inspireret af haverne i Suzhou, som kejseren havde besøgt under sine ture rundt Kina. Haverne var designet til ro, afslapning og at beundre naturen, det var de foretrukne områder for kejserne i Qing-dynastiet (1644-1911), hvor de tilbragte meget af deres fritid. 
I den nordlige ende lige før man når frem til nordporten, ligger HaoPuJian, anlagt i 1757 af kejser Qianlong.
  
Dette er en 'have i haven'. Hao og Pu var navnene på to floder i det gamle Kina.
 To af Kinas store filosoffer Zhuang Zi og Hui Shi stod ved Hao floden, og Zhuang Zi sagde til Hui Shi,
 "Fiskene springe rundt, og de er meget glade". Hui Shi svarede, "Du er ikke en fisk? - Hvordan kan du vide fiskene er glade". Zhuang Zi svarede:
"Du er ikke mig, hvordan kan du vide, at jeg ikke kender at fiskene er glade.?" 

Denne have blev bygget til minde om Zhuang Zi’s bemærkninger.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap