KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 06-Oct-2020    
  Art. 3.3.4.3.1.1

Den Forbudte By - historisk

Det Kejserlige Palads (Gu Gong) Kort over Kejserbyen

Beijing er fra gammel tid opbygget symmetrisk i rektangler med gader der går vinkelret på hinanden.
Den Forbudte By der ligger i centrum af Kejserbyen, blev bygget i overensstemmelse med gamle regler, hvor de kinesiske huse, byer og paladser er bygget efter en blanding af tro på ånder astrologi, astronomi og geologi.
For at beskytte boligen mod de onde ånder og give et bedre liv, benyttes begrebet Feng Shui ”vind og vand".

  Det er et begreb der bygger på, at alt i universet er enten positiv eller negativ (Yin og Yang) energi.

Denne energi kalde Qi og den praksis Feng Shui bruger er plaseringen, brugen og arrangerer de positive objekter, således at det modvirker de negative ting i miljøet og dermed give en harmonisk  miljø . 

Nord ses som en retning, hvor dårlige og uheldssvanger vinde blæser dæmoner ind i huset.
Af denne grund, er den nordlige port i kinesiske huse, paladser samt byens porte i nord er altid lukket - undtagen under en begravelse ceremoni, når kisten eller urnen er bragt ud af huset.

På den modsatte side af en bygning er den vigtigste indgang, som går mod syd til at lade så meget solskin inden i som muligt.

Den Forbudte By er det største område bygget efter Feng Shui princippet. Hver detalje i paladskomplekset er blevet undersøgt og godkendt af de bedste Feng Shui præster af tiden.

Den Forbudte By blev bygget i overensstemmelse med før nævnte Feng Shui principper, samt gamle regler, der blandt andet præciserer, at de vigtigste bygninger bør tilpasses en lang lige akse fra syd til nord, flankeret af et symmetrisk arrangement af mindre strukturer på paralle akser.

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce
I Beijings centrum ligger først Kejserbyen, hvor høje embedsmænd residerede og inde i kejserbyen ligger så Den Forbudte By (Gugong), hvor over 24 kejsere i Ming og Qing dynastierne har boet.

Den Forbudte By, også kaldet Paladsmuseet. Navnet har det fået, fordi det i 500 år var forment almindelige borgere adgang.
Den Forbudte By blev grundlagt af Kejser Yongle og bygget af op mod 1 million arbejdere i årene 1406 til 1420, hvor det var en verden for sig, styret af paladseunukker. 
Palads bygningerne er nedbrændt mange gange, og de fleste af de nuværende bygninger er fra det 18. århundrede.

Bymuren
Bymur
Bymuren i Beijing var et fæstningsværk der blev bygget omkring 1435. Den var 23,5 km lang.
Bredden af muren på jordniveau var 20 m og på toppen var den 12 m. Muren var 15m høj, og havde ni porte.

Denne mur stod ir næsten 530 år, men i 1965 blev det meste af muren fjernet for at gøre plads til en ringvej  rundt om Beijing.

Kun i den sydøstlige del af byen, lige syd for Beijing Hovedbanegård, er der en restl af muren. Tre af portene i bymuren er også intakt (Desheng porten, Yongding porten og Zhengyang porten).

Beijing har været hovedstaden for de tre sidste dynastiets (Yuan, Ming og Qing) samt to tidligere dynastier Liao og Jin. Beijing er ofte omtalt som en "de gamle Fem dynastiets hovedstad. 

Selve byen Beijing var et stort fæstningsværk opdelt i den ydre by, den indre by, kejserbyen og Palads byen (Den Forbudte By).

Alle bydelene havde fæstninger rundt om bydelen med tårne, porte, skydespjæld, fjende observation tårne, hjørne vagt tårne og voldgrav. Det var det mest omfattende forsvar system i kejserens Kina.
Efter sammenbruddet af Qing-dynastiet i 1911, blev Beijings forsvarsanlæg afviklet én efter én.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap