KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 06-Oct-2020    
  Art. 3.3.4.3.1.2

Den Forbudte By Opførelsen

Opførelsen blev påbegyndt i 1406 hvor Ming kejseren Yongle, der havde hovedstad i Nanjing, udstedte en forordning om at hovedstaden skulle flyttes til Beijing, hvor der skulle laves en genopbygning af Den Forbudte By fra Yuan dynastiets tid, dog ikke placeret på samme sted.
Hundredetusinder af kinesere blev sat til at bygge det nye kejserpalads, som stod færdig i 1420. 
  

 Stjernekonstellationer Tradition og astrologi påvirkede planlægningen af en kejserlig by. 
Fra starten af var planlægningen af Den Forbudte By baseret på rituelle og religiøse begreber, hvor sagnet siger, at selve strukturen i Den Forbudte By blev udtænkt i en drøm af en af Yongle’s vejledere, en visionær eunuk "Nguyen An " fra Annam (Vietnam).
Han var kendt som en talentfuld kunstner, arkitekt og ingeniør, såvel som at være loyale, sparsommelige og ubestikkelig. 

Den Forbudte By, blev betragtet som det kinesiske riges centrum og dermed også verdens centrum. Den kinesiske betegnelse Zi-jin-cheng, ”Den Purpur (lilla) Forbudte By”, henviser ikke til bygningernes røde farve, men i følge mytologien, er det nærmere en blanding af astronomi og myter.

Oldtidens kinesiske astronomer delte stjerne konstellationerne op i 15 grupper og centreret dem omkring Ziwei Yuan (Nordstjernen). 

 En af disse konstellationer, som vi kalder "Karlsvognen" cirkulerede omkring Ziwei Yuan der var hjemsted for den Himmelske Gud og blev kaldt for Lilla Paladset.

Ifølge kinesisk kosmologi, er farven lilla (purpur) symbol på glæde og lykke. 
Da kejseren angiveligt var søn af de himmelske guder, ville hans centrale og dominerende stilling blive yderligere fremhævet ved brug af ordet lilla i navnet på hans bopæl.  
Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce
Men uden forbedringer af Den Store Kanal, ville bygningen af paladset have været umuligt - tømmeret kom fra så langt væk som Sichuan, og tog op til 4 år nå hovedstaden.
Det gamle palads fra Yuan dynastiet blev nedrevet for at lave plads til Den Forbudte By, men søerne der var skabt i løbet af Jin perioden (1122-1215) blev bevaret og udvidet. 

Opførelse af paladsbyen tog fjorten år og en anslået 200.000 mænd.
Til søjlerne i de vigtigste haller, blev der brugt hele kævler af ædle Phoebe zhennan træ (Phoebe er en slags ædelgran en slægt af stedsegrønne træer, fundet i junglen i det sydvestlige Kina). 

En sådan bedrift kunne ikke gentages, og de store søjler der i dag ses i de store haller som er blevet ombygget i Qing-dynastiet, er der brugt flere stykker af fyrretræ. For de store terrasser og store sten udskårne og tilpasset marmor sten blev hentet fra stenbrud i nærheden af Beijing. 

Omfanget af de store paladser betød, at større stykker marmor ikke kunne blive transporteret med konventionelle midler.
I stedet brønde blev gravet med jævne mellemrum på vejen som en kilde for vand, der blev hældt ud på vejen i dyb vinteren til at danne et lag af is, med stenene slæbt langs isen.  
  
Mellem 1420 og 1923, slottet blev hjemsted for 24 kejsere fra Ming og Qing dynastierne.

Den sidste af disse var Aisin-Gioro Puyi, der blev tvunget til at abdicere i 1912, men forblev i paladset indtil 1924.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap