KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 06-May-2020    
  Art. 3.2.1.2
Kinesisk bordskik og etikette
Bordskik herunder siddepladser, hvordan man spiser, og regler for brug af spisepinde. Bordskik
Kineserne sætter stor pris på, at besøgende forsøger at forstå deres kultur og efter bedste evne tilpasser sig derefter.

Alle sociale relationer mellem kineserne er baseret på den relative status imellem dem. Respekt for traditioner er meget vigtigt i den kinesiske livsstil.

Confucius (551-479 f.Kr.) grundlægger af konfucianismen, den livsanskuelse der blev Kinas store kulturbærende tradition.
Confucius etablerede et system til etik, moral, hierarki og adfærd, der fastsætter reglerne for hvordan man beskæftiger sig med andre mennesker, og om oprettelse af hver persons rette plads i samfundet.

Kinesere anser den dag i dag, konfucianismens principper for fundamental for deres kultur, og disse holdes stadigt i ære.

Hvis du bliver inviteret til en officiel- eller en forretningsmiddag af en kinesisk vært, så vær forberedt på at der er masser af mad.
Kineserne er meget stolte af deres madkultur og vil gøre deres bedste for at vise deres gæstfrihed.

Restauranter i Kina er ofte travle og støjende steder, hvor det der med at spise ledsages af en masse snak.
I nogen restauranter er der separate kabiner til grupper eller til særlige lejligheder, og hvis du bliver inviteret til middag af en kinesisk vært er det højst sandsynligt at du kommer til at besøge en af dem.

Til en formel middag/forretningsmiddag, er det ikke den samme etikette som man ser med hensyn til kinesernes spisevaner på de lokale restauranter eller gadekøkkener.

Kinesere behandler hierarki med den største respekt - både i forretningslivet, men også når det drejer sig om privatlivet.
Bordplanen og placeringen af deltagerne ved bordet er et af de vigtigste regler i den kinesiske etikette.
Kina er et stort land, hvor takt og tone er forskellig rundt omkring.
Men nedenstående etikette, skulle dog være nogenlunde generelt.

Til de formelle middage, er et rundt spisebord det mest anvendte fremfor rektangulære eller firkantede borde.
Ærespladsen (plads nr. 1) er reserveret for værten.
Hvis man sidder ved et rundt bord, er ærespladsen den som har front mod døren.

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce

Bordplanen er herefter arrangeret i henhold til status, således at den gæst der har den højeste status (nr. 2) placeres til højre for værten.
Derefter placeres efter rangfølge med nr. 3., 5., 7. osv. på venstre side af værten og nr. 4.- 6., 8. osv. på højre side af værten.

Begynd ikke at spise før alle gæsterne har sat sig til bords.
Det er værten eller en af de ældre, der siger ”lad os spise”.
En middag kan vare flere timer, da der jo serveres adskillige retter mad og jo flere retter, jo større ære viser man gæsterne eller anledningen til middagen.
Selv den mindste anledning vil kræve 10-12 retter, jo mere betydningsfuld anledningen er, kan der være over tyve retter.

Retterne serveres i flere omgange. Fadene står midt på det runde bord, hvor alle kan nå. Man sender nemlig ikke fadene rundt! Det betragtes som uhøfligt at flytte fadene, også selv om det f.eks. skulle være for at hjælpe en medspisende.
Nogle borde er indrettet, så midten af bordet, hvor fadene står, kan drejes rundt.

På et typisk kinesisk spisebord er der dækket op med en kop, en skål og en lille tallerken/skål, sammen med spisepinde og skeer. Bortset fra suppe skal alle retter spises med spisepinde.

Det kan meget vel være at værten finder nogle udsøgte godbidder, som han primært lægger i skålen hos den mest fremtrædende gæst.
Det kan godt være, at han bruger sine egne spisepinde til det.
Dette er et tegn på høflighed. Det vil være høfligst at spise hvad der bliver serveret for dig, hvad-det-end-er, og sige, hvor lækkert det er.
Hvis du føler dig utilpas med at spise det, kan du bare sige en høflig tak og lade maden blive på tallerkenen.

En anden ting man skal være meget opmærksom på, er aldrig at spise helt op/ tage det sidste stykke på fadene, da det er tegn på uhøflighed og at værten ikke har lavet nok mad.
Ting du aldrig må gøre ved spisebordet.
Stil ikke dine spisepinde oprejst i risskålen, lægge dem på din tallerken.
Grunden til dette er, at når nogen dør, bliver der placeret i deres kiste en skål med sand eller ris, hvori der er placeret to oprejste røgelsespinde i den.
Så hvis du stille dine spisepinde lodret op i en risskål, det ligner denne skik fra kisten og svarer til at ønske døden på en person ved bordet!

Lad ikke dine spisepinde ligge krydsede på din tallerken eller skål, eller på bordet.
Dette er for en tilsvarende grund til ovenstående.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Brug ikke en spisepind som spyd til at spidde maden.
Spisepinde anvendes altid sammen, som hvis de er bundet til hinanden usynligt.
Tænk på dem som en pincet eller tang, ikke et par spyd.

Du må ikke slå eller banke på din skål med dine pinde. I Kina er det forbundet med tiggeri

På en restaurant kan det også betyde at du syntes at maden kommer ind på bordet for langsomt.
Hvis du er i en persons hjem, er det som at fornærme kokken/værten.

Andre artikler om:

menu-kultur

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap