KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 12-Dec-2020     
  Art. 4.12

Persongalleriet Danmark Kina

Persongalleriet er portrætter af nogle af de danske personer som på hver sin vis enten har været inspireret af Kina og den kinesiske kultur, og/eller præget den dansk - kinesisk kulturudveksling. For politikere se mere her.

Personerne er sorteret i alfabetisk orden efter efternavn.

H.C. Andersen
Selv om H.C. Andersen aldrig havde været i Kina, var han fascineret af det han havde hørt om kinesisk kultur. Blandt andet ved at gennemgå digterens dagbøger, har jeg fundet frem til, hvad det var der inspirerede Andersen. I Kina, ved du jo nok, er kejseren en kineser, og alle de, han har om sig, er kinesere. Det er nu mange år siden, men just derfor er det værd at høre historien, før man glemmer den! Kejserens slot var det prægtigste i verden, ganske og aldeles af fint porcelæn, så kostbart, men så skørt, så vanskeligt at røre ved, at man måtte ordentligt tage sig i agt.  Sådan indleder H.C. Andersen sit eventyr „Nattergalen”.  Den første inspiration til eventyret fik Andersen fra et besøg i Tivoli på åbningsdagen. H.C. Andersen skriver i sin dagbog: ”Er i Tivoli ved åbningen den 15.august 1843 - inspireres til eventyret ’Nattergalen’ af havens kineserier”.  Læs mere om H. C. Andersen og Kina.
Laurits Andersen

 Laurits Andersen, var en fremtrædende erhvervsmand i Kina fra 1884 til sin død i 1928.
Laurits Andersen stipendium - kinesisk sprogstudium i Kina. Laurits Andersens Fond har oprettet et stipendium til ét års fuldtids kinesisk sprogstudium på et universitet i Kina. Fondens stifter, direktør Laurits Andersen var en fremtrædende erhvervsmand i Kina fra 1884 til sin død i 1928. Stipendiet er p.t. på kr. 120.000, der vil dække udgifterne til rejse, studium og ophold. Se mere på lauritsandersensfond.dk

Niels Bohr
Danmarks berømte fysiker, nobelpristageren Niels Bohr, havde et nært forhold til Kina og kinesisk filosofi, både arbejdsmæssigt og privat.
Niels Bohrs komplementaritetsteori – at modsætninger tilsammen udgør en helhed, fx sort-hvid, plus-minus – svarer til grundbegrebet i kinesisk filosofi, yin-yang, der er udtryk for, at modsætninger supplerer hinanden.
Læs mere om Niels Bohr her
Tycho Brahes 
I slutningen af 1660'erne, var Ferdinand Verbiest, en flamsk Jesuit og missionær i Beijing, blevet bedt om at forny instrumenterne i Det Kejserlige Observatorium i Beijing. De nye instrumenter, som han lod bygge var konstrueret på Tycho Brahe's astronomiske opfindelser, især de instrumenter, hvorigennem de stjerner og planeter kan observeres, og ved hvilke afstande og ascensions kunne måles. 
Kronpris Frederik udnævner kinesisk professor til Ridder afDannebrogordenen
Ved en særlig reception i den danske pavillon på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni 2010, blev den kinesiske oversætter og professor Shi Qine udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen.  Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik forestod tildelingen af Ridderkorset på vegne af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Professor Shi Qine modtog ordenen for sit mangeårige engagement i oversættelsen af dansk litteratur til kinesisk, senest eksemplificeret ved nyudgivelsen af H.C. Andersens samlede værker.
HKH Prins Henrik besøger Expo i Shanghai
Fra 26. til 28. august 2010 afholder Danish-Chinese Business Forum tre seminarer i den danske pavillon på EXPO-udstillingen i Shanghai. Protektor for Danish-Chinese Business Forum , HKH Prins Henrik, deltager.
Henrik Kauffmann
Henrik Kaufmann (1888-1963 var Danmarks udsending i Kina fra 1924 til 1932. I 1928 forhandlede og underskrev Kaufmann en traktat for venskab og handel mellem Kina og Danmark.
Anders Kirkerup (hofarkitekt)
Anders Kirkerup var aldrig i Kina, men da Frederik d. 4 i 1798 inspireret af den nye europæiske mode, beder han sin hofarkitekt Kirkerup om at omlægge Frederiksberg slotshave. Først Søndermarken og senere Frederiksberg Have. Kirkerups kendskab til kinesisk bygningskunst var begrænset, så han måtte støtte sig til tidens skriftlige kilder og rejseberetninger, samt den engelske arkitekt William Chambers værk "Designs of Chinese Buildings, Furniture, Dresses, Machines and Utensil,etc. der var udkommet i London i 1757.Kirkerups bygninger bar præg af at det var tredjehånds oplysninger han havde, og resultaterne blev bygninger, der nok så kinesisk ud, men samtidig var bladnet med en fornuftig dansk klassicismen.
Charles Kliene (møntsamler)
Charles Kliene var en dansker, der gennem en livslang tilværelse i Kina samlede på kinesiske mønter. Få år før sin død i 1952 skænkede han sin møntsamling til Nationalmuseet. Men det var førsti foråret 2001 at møntsamlingen blev udstillet. Samlingen dækker Kinas møntvæsen fra de ældste eksempler på betalingsmidler til Charles Klienes samtid. Udover de kinesiske mønter omfatter samlingen japanske og vietnamesiske mønter, der havde været i omløb i Kina, kinesiske medaljer og amuletter, eksempler på kinesiske pengesedler samt et sæt japanske pengesedler udstedt i Kina under Anden Verdenskrig. Nationalmuseet laver periodevis en lille særudstilling på Den kgl. Mønt- og Medaillesamling af Kinesiske mønter. Læs mere om kinesiske mønter Her 
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Droning Magrethe i Kina
Som det første kongelige overhoved indleder dronning Margrethe og prins Henrik 12. september 1979 et 10 dages statsbesøg i Kina.  Regentparret var en del rundt i de ti dage, besøget varede, og så både erhverv og kultur. Den forbudte By fik besøg, og Margrethe og Henrik var på den kinesiske mur.
Holger Rosenberg - globetrotter
Holger Rosenberg 1869 – 1960 journalist og globetrotter I 1937 udgav han bogen ”En vandringsmand sætter staven”, som er en samling af hans rejsebreve fra orienten og asien. En rejsebeskrivelse fra 1908–09 hvor Holger Rosenberg rejste gennem Bagindien og fortsatte ind i Kina, hvor han vandrede på sine fødder 2500 km fra den burmesiske grænse op gennem Kina til Yangtzekiang floden, sejlede ned ad floden til Shanghai og drog videre til Peking, Mukden, Korea og Japan.
Valdemar Rudolf Raasløff
Valdemar Rudolf Raasløff (1815-1883). Dansk general, diplomat og krigsminister, kom til Tianjin i 1863 for at forhandle første formelle traktat mellem Danmark og Kina. Raasløff kom igen til Kina i 1875 for at støtte de igangværende bestræbelser for Store Nord Telegraf kompagni at forhandle rettigheder til at føre telegraflinier over det kinesiske fastland.
Bernhard Arp Sindberg - Mr. Xin en kinesisk helt
Danskeren Bernhard Arp Sindberg, der reddede tusindevis af kinesere under Nanjing-massakren, ville være fyldt 100 år lørdag den 19. februar, hvilket blev fejret i hans hjemby, Aarhus. 
Berhard Arp Sindberg (19. februar 1911 i Århus – 1983 i USA) af kineserne også kaldet "Mr. Xin", "vor frelser", "den skinnende Buddha" og "den største dansker" var født i Århus og drog ud i verdenen som 17-årig og levede det meste af sit liv i USA hvor han også døde.
Hans udlængsel bragte ham vidt omkring i verdenen, bl.a til Kina, hvor han var en af de få udlændinge der blev vidne til Nanjingmassakren, hvor ca. 300.000 mennesker døde. 
Gennem 107 intense dage i vinteren 1937-1938, beskyttede Bernhard Arp Sindberg en flygtningelejr ved Jiangnan Cementfabrik uden for Nanjing, sammen med tyskeren Karl Günther.
Adskillige gange modstod de, at japanske soldater fik adgang til området. Inde på fabrikken drev Sindberg desuden et mindre felthospital. Sindberg var ansat hos det danske firma F.L. Smidt og sendt ud for at bevogte firmaets cementproduktionsudstyr på Jiangnan Cemenfabrik, under den japanske invasion af Kina. 
Senere har hans billeder, breve og oplevelser spillet en rolle i forståelsen af massakren.Hans meget aktive indsats reddede ca. 6000 kinesere fra en grusom skæbne, og dette er han blevet hædret for flere gange.
Han blev efterfølgende hædret med titlen "en ven af Kina". Den 17. maj 2010 blev der lanceret en bog om danskeren på Beijing Foreign Studies University. Bogen er skrevet af Dai Yuanzhi, journalist ved avisen China Youth Daily.
Jørn Utzon arkitekt

Jørn Utzon (1918 - 2008) er kendt verden over som manden bag Sydneys vartegn – Operahuset.  Men knap så kendt er det, at en af de inspirationskilder, der ligger til grund for Utzons arkitektur, er den kinesiske arkitekturhistorie. Den danske arkitekt Jørn Utzon hentede inspiration fra kinesisk arkitektur, da han lavede vinderprojektet i konkurrencen om et operahus i Sydney. Det kunne man finde eksempler på en tidligere udstilling på kunstmuseet Louisiana ved Humlebæk i Nordsjælland i 2004 på udstillingen „Jørn Utzon – Arkitektens Univers". Se artikel om udstillingen

I sin studietid på Akademiet i henholdsvis København og Stockholm fandt Utzon inspirationskilder til sin arkitektur fra blandt andet for at studere værket Yingzao Fashi. Læs mere om Jørn Utzon her

Hans J. Wegner, arkitekt og møbelarkitekt
Blandt Hans J. Wegners 1914 - 2007) mange kendte frembringelser er Kina-stolen fra 1944, der blev stamfaderen til en lang række af kunstnerens berømte armstole. Wegners første Kinastol fra 1944, har 1600 tallets kinesiske modeller som forbillede. Wegners Kinastol fik gradvis fjernet de stilistiske detaljer og Wegner tilførte en moderne elegance.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap