KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

Danmark Kina Dansk kinesisk handelshistorie Danmark Kina kultur
Danmark Kina politiske relationer Danmark Kina persongalleri Dansk kinesisk historie
Danmark Kina handel    
Persongalleriet Danmark Kina
Persongalleriet er portrætter af nogle af de danske personer og politikere, som på hver sin vis enten har været inspireret af Kina og den kinesiske kultur, og/eller præget den kinesiske kultur i Danmark og Kina.
Personerne er sorteret i alfabetisk orden efter efternavn
Danmark og Kina indgår ny aftale om fødevarer
Den danske fødevareminister Henrik Høegh mødtes den 30/8 2010 med sin kinesiske kollega, Vice-minister Pu Changcheng for, at drøfte bl.a. fødevaresikkerhed samt Danmark og Kinas handel med svinekød. 
Den danske minister og den kinesiske Vice-minister mødtes i Shanghai for at diskutere muligheden for at åbne det kinesiske marked yderligere for handel med udenlandsk svinekød. Svinekød er en af Danmarks største eksportvarer, og en sådan aftale vil øge danske eksportmuligheder til Kina. 
Desuden åbnede den danske, kinesiske og finske minister en konference om fødevaresikkerhed i Shanghai. 
Udenrigsminister K.B. Andersen besøger Kina
I maj 1973 undertegnede K.B. Andersen under det første officielle danske udenrigsministerbesøg i Kina en luftfartsaftale. 
Den 18. maj 1973 undertegnedes i Peking en civil luftfartsoverenskomst mellem Danmark og Folkerepublikken Kina.
Overenskomsten med dertil hørende tillæg og brevveksling har følgende ordlyd: 
CIVIL LUFTFARTSOVERENSKOMST MELLEM KONGERIGET DANMARKS REGERING OG FOLKEREPUBLIKKEN KINAS REGERING 
Kongeriget Danmarks regering og Folkerepublikken Kinas regering er med henblik på at fremme de venskabelige forbindelser mellem Danmarks og Kinas folk, at udvikle de indbyrdes forbindelser mellem de to lande på luftfartens område i overensstemmelse med principperne om gensidig respekt for uafhængighed og suverænitet, ikke-indblanding i hinandens interne anliggender ligeberettigelse og gensidig fordel såvel som venskabeligt samarbejde, samt med henblik på etablering og drift af regelmæssig lufttrafik mellem og ud over deres respektive territorier kommet overens om følgende: Bekendtgørelse af luftfartsoverenskomst af 18. maj 1973 med Folkerepublikken Kina. (indholdet af bekendtgørelsen er udeladt her)
H.C. Andersen
Selv om H.C. Andersen aldrig havde været i Kina, var han fascineret af det han havde hørt om kinesisk kultur.
Blandt andet ved at gennemgå digterens dagbøger, har jeg fundet frem til, hvad det var der inspirerede Andersen.

I Kina, ved du jo nok, er kejseren en kineser, og alle de, han har om sig, er kinesere. Det er nu mange år siden, men just derfor er det værd at høre historien, før man glemmer den! Kejserens slot var det prægtigste i verden, ganske og aldeles af fint porcelæn, så kostbart, men så skørt, så vanskeligt at røre ved, at man måtte ordentligt tage sig i agt. 

Sådan indleder H.C. Andersen sit eventyr „Nattergalen”. 
Den første inspiration til eventyret fik Andersen fra et besøg i Tivoli på åbningsdagen. H.C. Andersen skriver i sin dagbog:
”Er i Tivoli ved åbningen den 15.august 1843 - inspireres til eventyret ’Nattergalen’ af havens kineserier”. 
Læs mere om H. C. Andersen og Kina
Laurits Andersen
Laurits Andersen stipendium - kinesisk sprogstudium i Kina.
Laurits Andersens Fond har oprettet et stipendium til ét års fuldtids kinesisk sprogstudium på et universitet i Kina.
Fondens stifter, direktør Laurits Andersen var en fremtrædende erhvervsmand i Kina fra 1884 til sin død i 1928.
Stipendiet er p.t. på kr. 120.000, der vil dække udgifterne til rejse, studium og ophold.
Se mere på www.lauritsandersensfond.dk
Tycho Brahes 
I slutningen af 1660'erne, var Ferdinand Verbiest, en flamsk Jesuit og missionær i Beijing, blevet bedt om at forny instrumenterne i Det Kejserlige Observatorium i Beijing. De nye instrumenter, som han lod bygge var konstrueret på Tycho Brahe's astronomiske opfindelser, især de instrumenter, hvorigennem de stjerner og planeter kan observeres, og ved hvilke afstande og ascensions kunne måles. 

Miljøminister Karen Ellemann i Kina
Danmarks miljøminister, Karen Ellemann, aflagde et fem-dages besøg i Kina i perioden den 21.-25. juni 2010, og besøgte Beijing, Tianjin, Chongqing og Shanghai.
Ministeren mødtes bl.a. med Kinas minister for vandressourcer for at underskrive samarbejdsaftale. 
Miljøminister Karen Ellemann underskrev en dansk-kinesisk samarbejdsaftale om beskyttelse af vandressourcer. Ministeren mødtes med Kinas minister for vandressourcer, Chen Lei, tirsdag den 22. juni for at underskrive et Memorandum of Understanding (MoU) og drøfte implementering af den nye aftale. 

Artikel forsætter efter annonce:
Kronprins Frederik fejre Danmarksdagen på Verdensudstillingen i Shanghai
Under overskriften ”Dialog” blev Danmarksdagen fejret på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni. Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var blandt de deltagende gæster. 
Prominente danske gæster, såsom HKH Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var i Shanghai for at deltage i fejringen af Danmarksdagen på Verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai den 29. juni. Fra morgenstunden deltog Kronprinsen og ministeren i åbningsceremonien ved EXPO Center, hvor vicepartisekretær Yin Yi Cui bød velkommen og hvor Københavns Drengekor sang traditionelle danske sange. 
Senere besøgte delegationen Kinas, Englands og Danmarks pavillon samt Odenses særlige pavillon, der er placeret i området “Urban Best Practice”. 
I løbet af dagen kunne gæster på Verdensudstillingen opleve forskellige, danske kulturelle optrædender. Blandt dem var Ingrid Kristensens Danseteater, percussion-gruppen ”Percurama” og de talentfulde unge gymnaster og akrobater i Vejle Spring Team. 
Om eftermiddagen blev der afholdt reception i den danske pavillon, hvor de inviterede gæster bl.a. var til modeshow, arrangeret af Kopenhagen Fur, verdens største pelsauktionshus. 
Danmarksdagen sluttede med en storslået gallakoncert forestået af Lars Hannibal. Her oplevede de inviterede gæster nogle af de bedste danske og kinesiske kunstnere en koncert bestående af tre klassiske kunstarter; musik, ballet og sang. Blandt de optrædende var trompetisten Palle Mikkelborg, blokfløjtevirtuosen Michala Petri og Shanghais berømte symfoniorkester. 
Kronpris Frederik udnævner kinesisk professor til Ridder afDannebrogordenen
Ved en særlig reception i den danske pavillon på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni 2010, blev den kinesiske oversætter og professor Shi Qine udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen. 
Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik forestod tildelingen af Ridderkorset på vegne af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Professor Shi Qine modtog ordenen for sit mangeårige engagement i oversættelsen af dansk litteratur til kinesisk, senest eksemplificeret ved nyudgivelsen af H.C. Andersens samlede værker.
HKH Prins Henrik besøger Expo i Shanghai
Fra 26. til 28. august afholder Danish-Chinese Business Forum tre seminarer i den danske pavillon på EXPO-udstillingen i Shanghai. Protektor for Danish-Chinese Business Forum , HKH Prins Henrik, deltager.
Poul Hartling møder Formand Mao Zedong
I 1974 var Danmark's statsminister Poul Hartling, som en af de allerførste vestlige regeringschefer inviteret på officielt besøg i Folkerepublikken Kina. Under besøget den danske statsminister havde møder med Kinas leder, Mao Zedong, premierminister Zhou Enlai og vicepremierminister Deng Xiaoping. 
Anker Jørgensen i Kina
I oktober 1981 mødtes statsminister Anker Jørgensen med Deng Xiaoping i Beijing 
Henrik Kauffmann
Henrik Kaufmann (1888-1963 var Danmarks udsending i Kina fra 1924 til 1932. I 1928 forhandlede og underskrev Kaufmann en traktat for venskab og handel mellem Kina og Danmark.
Anders Kirkerup (hofarkitekt)
Anders Kirkerup var aldrig i Kina, men da Frederik d. 4 i 1798 inspireret af den nye europæiske mode, beder han sin hofarkitekt Kirkerup om at omlægge Frederiksberg slotshave. Først Søndermarken og senere Frederiksberg Have. Kirkerups kendskab til kinesisk bygningskunst var begrænset, så han måtte støtte sig til tidens skriftlige kilder og rejseberetninger, samt den engelske arkitekt William Chambers værk "Designs of Chinese Buildings, Furniture, Dresses, Machines and Utensil,etc. der var udkommet i London i 1757.Kirkerups bygninger bar præg af at det var tredjehånds oplysninger han havde, og resultaterne blev bygninger, der nok så kinesisk ud, men samtidig var bladnet med en fornuftig dansk klassicismen.
Charles Kliene (møntsamler)
Charles Kliene var en dansker, der gennem en livslang tilværelse i Kina samlede på kinesiske mønter. Få år før sin død i 1952 skænkede han sin møntsamling til Nationalmuseet. Men det var førsti foråret 2001 at møntsamlingen blev udstillet. Samlingen dækker Kinas møntvæsen fra de ældste eksempler på betalingsmidler til Charles Klienes samtid. Udover de kinesiske mønter omfatter samlingen japanske og vietnamesiske mønter, der havde været i omløb i Kina, kinesiske medaljer og amuletter, eksempler på kinesiske pengesedler samt et sæt japanske pengesedler udstedt i Kina under Anden Verdenskrig. Nationalmuseet laver periodevis en lille særudstilling på Den kgl. Mønt- og Medaillesamling af Kinesiske mønter.
Læs mere om kinesiske mønter Her 
Droning Magrethe i Kina
Som det første kongelige overhoved indleder dronning Margrethe og prins Henrik 12. september 1979 et 10 dages statsbesøg i Kina. 
Regentparret var en del rundt i de ti dage, besøget varede, og så både erhverv og kultur. Den forbudte By fik besøg, og Margrethe og Henrik var på den kinesiske mur.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen i Kina 
Mandag den 12. april mødes statsministeren med Kinas premierminister Wen Jiabao i Folkets Store Hal. Fornyet økonomisk vækst oven på finanskrisen, gennemførelsen af Copenhagen Accord og vejen frem mod COP16 i Mexico, såvel som udenrigs- og sikkerhedspolitik vil være centrale emner i drøftelserne. Statsministeren samtaler vil bygge på den strategiske partnerskabsaftale, der blev indgået mellem Danmark og Kina i 2008. 
Anders Fogh Rasmussen i Kina 
I februar 2004 besøgte statsminister Anders Fogh Rasmussen Kina.
Statsministeren havde under sit besøg politiske samtaler med både Kinas præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao. Statsministeren var under besøget ledsaget af en dansk erhvervsdelegation. 
Poul Nyrup Rasmussen i Kina
I maj 2000 mødte statsminister Poul Nyrup Rasmussen Kinas præsident Jiang Zemin i Kina 
Valdemar Rudolf Raasløff
Valdemar Rudolf Raasløff (1815-1883). Dansk general, diplomat og krigsminister, kom til Tianjin i 1863 for at forhandle første formelle traktat mellem Danmark og Kina.
Raasløff kom igen til Kina i 1875 for at støtte de igangværende bestræbelser for Store Nord Telegraf kompagni at forhandle rettigheder til at føre telegraflinier over det kinesiske fastland.
Poul Schlüter i Kina
I februar 1986 besøgte statsminister Poul Schlüter Kina og mødtes med Deng Xiaoping i Beijing 
Bernhard Arp Sindberg
Danskeren Bernhard Arp Sindberg, der reddede tusindevis af kinesere under Nanjing-massakren, ville være fyldt 100 år lørdag den 19. februar, hvilket blev fejret i hans hjemby, Aarhus. 
Berhard Arp Sindberg (19. februar 1911 i Århus – 1983 i USA) af kineserne også kaldet "Mr. Xin", "vor frelser", "den skinnende Buddha" og "den største dansker" var født i Århus og drog ud i verdenen som 17-årig og levede det meste af sit liv i USA hvor han også døde. Hans udlængsel bragte ham vidt omkring i verdenen, bl.a til Kina, hvor han var en af de få udlændinge der blev vidne til Nanjingmassakren, hvor ca. 300.000 mennesker døde. 
Gennem 107 intense dage i vinteren 1937-1938, beskyttede Bernhard Arp Sindberg en flygtningelejr ved Jiangnan Cementfabrik uden for Nanjing, sammen med tyskeren Karl Günther. Adskillige gange modstod de, at japanske soldater fik adgang til området. Inde på fabrikken drev Sindberg desuden et mindre felthospital. Sindberg var ansat hos det danske firma F.L. Smidt og sendt ud for at bevogte firmaets cementproduktionsudstyr på Jiangnan Cemenfabrik, under den japanske invasion af Kina. 
Senere har hans billeder, breve og oplevelser spillet en rolle i forståelsen af massakren.Hans meget aktive indsats reddede ca. 6000 kinesere fra en grusom skæbne, og dette er han blevet hædret for flere gange. Han blev efterfølgende hædret med titlen "en ven af Kina".
Den 17. maj 2010 blev der lanceret en bog om danskeren på Beijing Foreign Studies University.
Bogen er skrevet af Dai Yuanzhi, journalist ved avisen China Youth Daily.
Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: