KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret
den 03-May-2021 
  
  Art. 6.2.4

Den kinesiske Almanak (TongShu 通书)

Tong shu er en kinesisk almanak, som indeholder oplysninger om, hvilke datoer der er gunstige, eller ugunstige, samt tidspunkter for diverse vigtige gøremål.

Den kinesiske Almanak Tong shu er er en årlig publikation, hvor bestemte typer information er arrangeret i henhold til kalenderen. Almanak Tong Shu


Den kunne retmæssigt betegnes som den ældste encyklopædi i verden, for den har været i løbende publikation fra omkring 2250 f.v.t.
Almanakken forudsiger også vejrmønstre og årstidernes ændringer, og dette gjorde almanakken nyttige især for landmændene.

Almanakken udgives årlig og giver folk mulighed for at planlægge deres aktiviteter i henhold til de mest lovende datoer.
Dette gør det muligt at maksimere muligheden for at opnå et godt resultat fra enhver aktivitet.

Almanakken var et omfattende værk, der ikke alene oplyste om solens og månens forløb, men også fortalte om alle årstiderne, vejret, planeternes position, hvornår bonden skulle så og høste, hvornår de forskellige fester og helligdage faldt.

Den kinesiske Almanak er opbygget på baggrund en tresårig astrologisk cyklus, der er baseret på to såkaldte Stamme-Gren cyklusser nemlig, De Ti Himmelske Stammer, med De Fem Elementer, samt YinYang og De Tolv Jordiske Grene, hvor de kinesiske måne-måneder og dyrenavne er tilknyttet.

Yderligere indeholdte almanakken også opskrifter både på mad og brug af medicinske urter, samt moraliserende fortællinger og ikke mindst de astrologiske tegn, der forudsagde menneskenes skæbneugunstige til forskellige formål.

Den blev oprindelige udarbejdet af de bedste af Kinas astrologer og vismænd, på ordre fra den kinesiske kejser.

Almanakken var ikke kun til brug for kejserhoffet, men også for den almindelige befolkning og især landmænd havde brug for at kunne planlægge såning og høst af deres afgrøder.

Almanakken bliver revideret og genudgivet hvert år, men hovedparten af den gamle tekst er uforandret, og er ikke let at forstå.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Det er en samling af informationer om astrologi, divination (varselstydning, hvis formål er at forudsige, profetere eller varsle begivenheder) procedurer, traditionelle tro, festivaler, og så videre.

Datoer og andre data i Tong Shu er baseret på månens kalender.


Kineserne bruger i dag den gregorianske kalender som standard, der er baseret på sol-bevægelser, men de foretrækker månekalenderen for astrologi og landbrugs-rådgivning, fordi tidspunkterne for såning og høst er mere påvirket af påvirkninger fra månen end fra solen.

Den traditionelle kinesiske almanak - Tong Shu er blevet betragtet af kineserne som en uundværlig hjælp til den daglige planlægning for mere end 2.000 år.

Ligesom mange aspekter af traditionel kinesisk kultur, der har fanget opmærksomheden af Vesten, almanakken er både meget praktisk, og på nogle måder så komplekse og dunkle som at synes uigennemtrængelig.

Denne traditionelle type almanak er stadig i brug, og. giver også moralsk vejledning. Almanak moral
Den side fra en almanak, illustreret viser en far, der giver kloge råd til en søn. ”Drik aldrig undtagen med dine nærmeste venner,” lyder rådet.

Moralen:
Hvis vi drikker, siger vi måske ting, som vi ikke ønsker, at alle skal høre.
Hvis vi er sammen med nære venner, betyder det måske ikke rigtigt så meget, men hvis ikke, kan man i øjeblikket komme med en udtalelse man senere fortryder.
Denne form for rådgivning gives også for at undgå fremtidige ulykker, ved passe på med at drikke alkohol..

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Det er både et værktøj til fælles brug af den almindelige befolkning, og en genstand for dybtgående undersøgelse foretaget af forskere og studerende fra "Vejen" af livet.

Som hovedregel, indeholder de forskellige udgaver altid den daglige kalender (hvor der vises en bred vifte af astrologiske, numerologisk, og divinatoriske cykler), notater om festivaler og sæsonbetonede aktiviteter, samt rådgivning om moralsk opførelse.

Der er tabeller for de "heldige dage" for økonomi, forretning, sundhed og lykke.

Derudover-afhængigt af udgiveren, de gange, og folkelig interesser kan den indeholde afsnit om feng-shui, pløjning-og plantning, kalligrafi, astronomi, ansigt-læsning, spådom, digte, rådgivning om god hus-føring og harmoni , amuletter mod ulykker og sygdomme, samt ordentlig sundhed praksis for at sikre en sikker graviditet for at nævne et par stykker!Andre artikler om Kinesisk astrologi og horoskop:
Andre artikler om:
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap