KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 16-Apr-2020  
 Art. 5.3.2.2

 

Den kinesiske måne-solkalender eller Jie-Qi kalenderen

En kalender er et struktureret system der arrangerer dagene ifølge de astronomiske begivenheder, for kunne regulere hverdagen.

Den traditionelle kinesiske kalender er kendt som Landbruget Kalender eller Nongli, som kalender opdeler året i sæsoner for landbruget, som var det vigtigste erhverv i Kina.

De tidligste kalendere kan spores tilbage til bondestenalderen, men det er først efter begyndelsen af den dynastiske periode, at kalendere blev standardiseret og formaliseret.
Kalendere, der er baseret på månens bane omkring Jorden er kendt som månens kalendere (Yinli).

Solar kalendere (Yangli) er en anden kategori af kalendere, der er baseret på de positioner af Solen gennem årstiderne.
Landbrugets Kalender er en integreret måne-solkalender (Yinyangli), da det omfatter bevægelserne af månen såvel som af Solen. Men for de kinesiske bønder, var måne-solkalenderen ikke tilstrækkelig nøjagtig til, at bonden kunne tilrettelægge årstidernes forskellige markarbejder.
annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce
De 24 Jie Qi årstider med en ca. dato

Li Chun

Forårets start

4. feb

Yu shui

Regn vand

19.Feb

Jing Zhe

 Insekter vågner

6. Mar

Chun fen

Forårsjævndøgn

21. Mar.

Qing ming

Lyst og klar<

5. April

Gu Yu

Korn regn

20. April

Li Xia

Sommerens begyndelse

6. Maj

Xiao man

Let mæthed

21. Maj

Mang zhong

Kornet i jor

6. Juni

Xia Zhi

Sommersolhverv

22. Juni

Xiao shu

Mindre hede

7. Juli

Da shu

Stor hede

23. Juli

Li qiu

Efterårets start

8. Aug.

Chu shu

Heden ophører

23. Aug

Bai lu

Den hvide dug

8. Sept.

Qiu fen

Efterårsjævndøgn

23. Sept.

Han lu

Den kolde dug

8. Okt

Shuang jiang

Frosten kommer

24. Okt

Li dong

Vinterens begyndelse

8. Nov

Xiao xue

Den lille sne

22. Nov.

Da xue

Den store sne

7. Dec.

Dong Zhi

Vintersolhverv

22. Dec

Xiao han

Mindre kulde

6. Jan.

Da han

Stor kulde

20. Jan.

 Man inddelte derfor året i 12 årstider (solterminer), kaldet Jie Qi som igen blev opdelt i 24 årstider, en termin for hver femtende dag året igennem.

Jie Qi var baseret på beregninger af Jordens kredsløb omkring Solen, hvor det nøjagtige tidspunkt for hver termins begyndelse var angivet.
Navnene på de 24 perioder henviser til vejret eller afgrøder og angiver derved tidspunktet for de forskellige aktiviteter i landbruget.

Det var i de Stridende stater periode, 475-221 f.Kr. at de 24 perioder blev indarbejdet i kalenderen. Himlen blev opdelt i 24 segmenter eller jiéqì baseret på årstidens sæson.  De tidligste kalendere antog, at bevægelsen af solen var konstant og man opdelte året i 24 segmenter med samme antal dage.

Denne metode kaldes píngqì. Men da solens bevægelse ikke er konsistent, viste det sig at den metode var ukorrekt. Kalenderen blev senere ændret til en metode, hvor ekliptika (solens bane set fra Jorden) blev opdelt i 24 lige store dele af 15 grader.

Denne metode kaldes dìngqì. Denne metode holdt sig helt frem til Ming-dynastiet og blev ændret under til en mere præcise dingqi metode under Kinas sidste kejser periode, Qing-dynastiet.

Den traditionelle kinesiske kalender er lunisolar, en blanding af solkalender og månekalender.
Året følger solen og har navn efter en 60-tals cyklus og tidligere også efter dynasti og hersker.

Årets opdeling i måneder følger månen, og måneder begynder altid ved nymåne. Nytår er, med meget få undtagelser, ved den anden nymåne efter vintersolhverv.

Nytår ligger således i perioden fra ca. 21 januar til 21 februar.

Denne kalender anvendes stadig til at fastlægge traditionelle festdage, og nytåret.

"Tropiske år" og "Synodisk måned" er de grundlæggende elementer i Luna solarkalenderen.
En tropisk år er tiden fra en Vernal Equinox (jævndøgn) til den næste, hvilket er 365.2422 døgn (365 dage 5 timer 48 minutter og 46 sekunder).

Det ene af de to tidspunkter hvor Solens bane ekliptika passerer Jordens ækvatorplan. Tidspunktet kaldes også forårsjævndøgn, fordi Solen på den dag er over horisonten præcis 12 timer.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Synodisk måned
Tiden mellem to på hinanden følgende forekomster af nymåne eller fuldmåne kaldes en Synodisk måned.

En synodisk måned er en gennemsnits-tid for perioden mellem to nymåner. Da månens bane om jorden er ellipseformet, og da månens afstand til solen også varierer, forandres månens hastighed en del.

Da nymåne er bestemt af solen og ikke af månens position i forhold til jorden, betyder det at længden på en synodisk måned kan variere op til et halvt døgn. En middel synodisk måned er lig med 29,5306 dage (29 dage 12 timer 44 minutter 3 sekunder).

Der er kun 354.3672 dage i 12 Synodisk måneder, det vil sige at disse 12 måneder, er mere end 10 dage kortere end et tropisk år (365,2422 dage).

Forskellen akkumuleres til at give en skudmåned, et år kan derfor have 12 eller 13 måneder, idet der ca. hvert tredje år indskydes en ekstra måned. For at nytåret ikke skal flytte sig mere end en måned i forhold til solåret, indsættes der en skudmåned på kinesisk Run Yue.

Skudmåneden indsættes normalt i den 11. måned og får samme nummer som den foregående måned men med tilføjelsen run. Andre artikler om:>

menu-kosmologi
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap