KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 26-Dec-2020  
 Art. 6.2.20
Den kinesiske måne-solkalender eller Jie-Qi kalenderen

En kalender er et struktureret system der arrangerer dagene ifølge de astronomiske begivenheder, for kunne regulere hverdagen.

Den traditionelle kinesiske kalender er kendt som Landbruget Kalender eller Nongli, som kalender opdeler året i sæsoner for landbruget, som var det vigtigste erhverv i Kina.

De tidligste kalendere kan spores tilbage til bondestenalderen, men det er først efter begyndelsen af den dynastiske periode, at kalendere blev standardiseret og formaliseret.

Kalendere, der er baseret på månens bane omkring Jorden er kendt som månens kalendere (Yinli).

Solar kalendere (Yangli) er en anden kategori af kalendere, der er baseret på de positioner af Solen gennem årstiderne.

Landbrugets Kalender er en integreret måne-solkalender (Yinyangli), da det omfatter bevægelserne af månen såvel som af Solen.

Jie Qi kalender
(节气歌  Jiéqì gē )
Men for de kinesiske bønder, var måne-solkalenderen ikke tilstrækkelig nøjagtig til, at bonden kunne tilrettelægge årstidernes forskellige markarbejder. Solkalender Jie Qi

Man inddelte derfor året i 12 årstider (solterminer), kaldet Jie Qi som igen blev opdelt i 24 årstider, en termin for hver femtende dag året igennem.

Jie Qi var baseret på beregninger af Jordens kredsløb omkring Solen, hvor det nøjagtige tidspunkt for hver termins begyndelse var angivet.

Navnene på de 24 perioder henviser til vejret eller afgrøder og angiver derved tidspunktet for de forskellige aktiviteter i landbruget.

Det var i de Stridende stater periode, 475-221 f.Kr. at de 24 perioder blev indarbejdet i kalenderen.
Himlen blev opdelt i 24 segmenter eller jiéqì baseret på årstidens sæson. 

De tidligste kalendere antog, at bevægelsen af solen var konstant og man opdelte året i 24 segmenter med samme antal dage.

Denne metode kaldes píngqì. Men da solens bevægelse ikke er konsistent, viste det sig at den metode var ukorrekt. Kalenderen blev senere ændret til en metode, hvor ekliptika (solens bane set fra Jorden) blev opdelt i 24 lige store dele af 15 grader.

Denne metode kaldes dìngqì. Denne metode holdt sig helt frem til Ming-dynastiet og blev ændret under til en mere præcise dingqi metode under Kinas sidste kejser periode, Qing-dynastiet.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
 

De 24 solterminer:
I Kina blev de 24 solterminer skabt for tusindvis af år siden for at styre landbrugsproduktionen. Men solterminskulturen er stadig nyttig i dag for at styre folks liv gennem specielle fødevaresæson, kulturelle ceremonier, havearbejde og endda sunde levetips, der svarer til hver soltermin.

1. Forårets start  (4. feb.) på kinesisk: 立春 Li Chun, er årets første soltermin. Begyndelsen af ​​foråret hvor frost og kuldens tæppe trækkes til side, for at gøre parat til at alt kan begynde at spire og blive grønt, dagtimerne bliver længere og vejret bliver varmere.

2. Regnvand (19. feb.) på kinesisk: 雨水 Yu shui, årets 2 soltermin, signalerer en stigning af nedbør og stigning i temperaturen. Med sin ankomst begynder den livlige forårslignende natur at blomstre: Flodens vandretrækker, vilde gæs flytter fra syd til nord, og træer og græs bliver grønne igen.

3. Insekterne vågner (6. mar.), på kinesisk: 惊蛰 Jingzhe, der bogstavelig talt betyder opvågnen af ​​insekter, og signalerer en stigning i temperatur og øget nedbør. Som tredje soltermin i månens år fremgår navnet af det faktum, at dyr, der sover om vinteren, bliver vækket af forårs torden, og at jorden begynder at komme tilbage til livet. Det er nøgletiden for foråret landbrugsaktiviteter.

4. Forårsjævndøgn (21. mar.), på kinesisk: 春分 Chun fen, som den fjerde soltermin signalerer den lige længde af dag og nat. På dagen for forårets jævndøgn, er solen direkte over ækvator. Efter forårsjævndøgnet bevæger solen sig mod nord, hvilket resulterer i gradvis længere dagstid på den nordlige halvkugle og længere nat på den sydlige halvkugle.

5. Klar og lys (5. apr.) på kinesisk: 清明 Qing ming, den 5. soltermin, er den eneste, hvis første dag også er en traditionel kinesisk festival, Qing-ming festival. Ordene "klar" og "lyse" beskriver vejret i denne periode. Temperaturerne begynder at stige og regnmængden stiger, hvilket gør det til en afgørende tid i landbruget for at plove og så om foråret.

6. Kornregn (20. apr.)  på kinesisk: 谷雨 Gu Yu, stammer fra det gamle ordsprog, "Regn bringer væksten af ​​hundredvis af korn" op, hvilket viser, at denne periode med nedbør er yderst vigtig for væksten af ​​afgrøder. Kornregnen signalerer slutningen af ​​koldt vejr og en hurtig stigning i temperaturen.

7. Begyndelsen af ​​sommeren (6. maj) på kinesisk: 立夏 Li Xia, årets syvende år, signalerer årstidsovergangen. Solens stråler rammer jorden i en vinkel på 45 grader, og temperaturen stiger hurtigt i denne periode, men i det nordlige Kina forbliver vejret mildt, men ikke tropisk.

8. Kornkerner, (21. maj) kinesisk: 小满 Xiao man, årets 8. soltermin betyder, at kernerne på kornaksene bliver fulde, men ikke er modne.

9. Kornkernerne modnes, (6. juni) kinesisk: 芒种 Mang zhong, det er 9. soltermin der betyder modning af afgrøder som byg og hvede modnes. Det er også en travl periode for landmændene.

10. Sommersolhverv, (22. juni) kinesisk: 夏至 Xia zhi, er årets 10. soltermin. På dette tidspunkt modtager meget af den nordlige halvkugle de fleste timelys, men det er ikke en periode med de varmeste temperaturer, som kun kommer 20 til 30 dage senere.

11. Mindre varme, (7. juli) Kinesisk: 小暑 Xiao shu, årets 11. soltermin, betyder, at den varme periode kommer, men den ekstreme varme, er endnu ikke kommet.

12. Stor hede, (23. juli) kinesisk: 大暑 Da shu, er årets 12. soltermin. Under ’stor hede’ går de fleste dele af Kina ind i årets varmeste årstid.

13. Begyndelsen af ​​efteråret, (8. aug.) kinesisk: 立秋  Li qiu, årets 13. årstermin, der afspejler slutningen af ​​sommeren og begyndelsen af ​​efteråret. Den frugtbare sæson nærmer sig.

14. Slut på varmen, (23. aug.) kinesisk: 处暑 Chu qiu, årets 14. årstermin, indebærer, at de fleste dele i Kina slipper af med den varme sommer og kommer ind i efteråret. Men i nogle områder, især i Sydkina, er efteråret forsinket, og folk er stadig foruroliget af varmt vejr. ’Slut på varme’ er også den travle høstsæson for landmænd.

15. Hvid dug, (8. sep.) kinesisk: 白露 Bai lu,  årets 15. årstermin, indikerer den virkelige begyndelse af det kolde efterår. Temperaturen falder gradvist, og dampene i luften kondenserer ofte til hvid dug på græsset og træerne om natten.

16. Efterårsjævndøgn (23. sep.) kinesisk: 秋分 Qiu fen, årets 16. årstermin, ligger i midten af ​​efteråret og deler efteråret i to lige store dele. Efter den dag bevæger placeringen af ​​direkte sollys mod syd, hvilket gør kortere dage og nætter længere på den nordlige halvkugle.

17. Rim-dug,  (8. okt.) kinesisk: 寒露 Han lu, er årets 17.  soltermin. På dette tidspunkt er temperaturen meget lavere i de fleste områder i Kina. Duggen er større og koldere, og der vil være mindre regn. Efterårsafgrøderne bliver modne.

18 Frost kommer, (24. okt.) kinesisk: 霜降 Shuang jiang, årets 18. soltermin, er efterårets sidste solperiode, på hvilken tid bliver vejret meget koldere end før og frost begynder at dukke op.

19. Vinterstart,(8. nov.) kinesisk: 立冬 Li dong, årets 19. soltermin, er vinterens første soltermin, hvilket betyder at vinteren kommer, og afgrøder der blev høstet i efteråret skal opbevares.

 20. Mindre sne, (22. nov.) kinesisk: 小雪 Xiao xue, årets 20. soltermin, refererer til det tidspunkt, hvor det begynder at sne, mest i Kinas nordlige områder, og temperaturen fortsætter med at falde.

21. Større sne (7. dec.) Kinesisk: 大雪 Da xue, er årets 21. soltermin. Under stor sne bliver sneen tung og begynder at samle sig på jorden. Temperaturen falder markant.

22. Vintersolhverv (22. dec.)  kinesisk: 冬至 Dong zhi, er årets 22. soltermin. På den første dag i Vintersolhverv oplever den nordlige halvkugle den korteste dag og den længste nat i året. På dagen for vintersolhverv er Jorden i en position i sit omløb om Solen, hvor Nordpolen på grund af Jordens hældning vender mest muligt væk fra Solen. Her vil Solen nå sin sydligste position på himlen, hvorefter den igen bevæger sig nordpå. Fra da af bliver dagene længere og nætterne bliver kortere. Vintersolhverv markerer også ankomsten af ​​den kolde sæson i året.

23. Mindre kulde (6. jan.) Kinesisk: 小寒 Xiao han, er det 23. soltermin. Under Mindre kulde er de fleste områder i Kina gået ind i vinterens bitre kolde fase. Jorden og floderne er frosne. Den kolde luft fra nord bevæger sig sydpå kontinuerligt.

24. Større kulde (20. jan) Kinesisk: 大寒 Da han, den 24. soltermin, er den sidste soltermin på vinteren og også den sidste soltermin i den årlige månekalender. I denne periode har sne, regn og iskoldt vejr en stor indflydelse på folks liv.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Den traditionelle kinesiske kalender er lunisolar, en blanding af solkalender og månekalender.
Året følger solen og har navn efter en 60-tals cyklus og tidligere også efter dynasti og hersker.
Årets opdeling i måneder følger månen, og måneder begynder altid ved nymåne. Nytår er, med meget få undtagelser, ved den anden nymåne efter vintersolhverv.

Nytår ligger således i perioden fra ca. 21 januar til 21 februar.
Denne kalender anvendes stadig til at fastlægge traditionelle festdage, og nytåret. "Tropiske år" og "Synodisk måned" er de grundlæggende elementer i Luna solarkalenderen.

Et tropisk år er tiden fra en Vernal Equinox (jævndøgn) til den næste, hvilket er 365.2422 døgn (365 dage 5 timer 48 minutter og 46 sekunder).
Det ene af de to tidspunkter hvor Solens bane ekliptika passerer Jordens ækvatorplan. Tidspunktet kaldes også forårsjævndøgn, fordi Solen på den dag er over horisonten præcis 12 timer.

Synodisk måned
Tiden mellem to på hinanden følgende forekomster af nymåne eller fuldmåne kaldes en Synodisk måned.

En synodisk måned er en gennemsnits-tid for perioden mellem to nymåner. Da månens bane om jorden er ellipseformet, og da månens afstand til solen også varierer, forandres månens hastighed en del.

Da nymåne er bestemt af solen og ikke af månens position i forhold til jorden, betyder det at længden på en synodisk måned kan variere op til et halvt døgn. En middel synodisk måned er lig med 29,5306 dage (29 dage 12 timer 44 minutter 3 sekunder).

Der er kun 354.3672 dage i 12 Synodisk måneder, det vil sige at disse 12 måneder, er mere end 10 dage kortere end et tropisk år (365,2422 dage).

Forskellen akkumuleres til at give en skudmåned, et år kan derfor have 12 eller 13 måneder, idet der ca. hvert tredje år indskydes en ekstra måned. For at nytåret ikke skal flytte sig mere end en måned i forhold til solåret, indsættes der en skudmåned på kinesisk Run Yue.

Skudmåneden indsættes normalt i den 11. måned og får samme nummer som den foregående måned men med tilføjelsen run.

Andre artikler om Kinesisk astrologi og horoskop:


Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer: