KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

EMNER: Kinesisk Astrologi
Kinesisk horoskop Personligt horoskop Yin-Yang
Ascendanten De fem elementer De tolv dyretegn
Måne-sol kalender Almanak Zi Wei
Trigram De Fire Søjler Kosmologi
Divination 
Divination (lat. divinatio, "forudsigelse" fra divinare, "guddommelig inspiration") også kaldt varselstydning, er et religiøst ritual, der forudsiger menneskers skæbne, gudernes vilje, fremtidige hændelser eller lignende forhold.

I tidligere tider fik nogle regenter hjælp af en spåmand eller spåkone til at træffe beslutninger for rigets udvikling ud fra varsler og tegn.

Divination anvendes også til at fastslå rette tid og sted for ritualer og fester, omfanget og arten af ofre mv., og retlige og politiske afgørelser kan træffes ved divination.

Arkæologiske fund har vist at der i egnene ved Den Gule Flod om­kring ca. 1600 til ca. 1050 f.v.t. udvikledes et organiseret social samfund, der blev regeret af fyrster, krigsherrer og ypperstepræster.

Det var her, at den kinesiske civilisation for alvor begyndte at udvikle sig og fik en enorm indflydelse på hele Østens kultur.
I den kinesiske kultur er der flere former der bruges i divination, bl.a. Orakelben og Røllikestænger.

Artikel forsætter efter annonce:
Orakler – orakelben
Orakelben (kinesisk: 甲骨 Jiǎgǔ) er, stykker af ben eller skildpadde skjold, der blev opvarmet og derved krakeleret.

De første religiøse tekster er divinationstekster, hvor spørgsmål var skrevet på orakelben som blev opvarmet så der fremkom revner.
Efter at skjoldet var krakeleret, blev det brugt til at få svar på de spørgsmål man havde skrevet på orakelbenet, så man kunne forudsige fremtiden, da man mente at himmelen styrede udfaldet af denne proces.

Orakelsvar var ofte dunkle eller flertydige og måtte udmøntes nøjere for at give mening i en konkret situation, ligesom det er tilfældet i andre former for divination. 

Det var derfor kun kongen eller særlige udvalgte spåmænd der kunne tyde tegnende der dannede grundlag for beslutning og handling. 

Røllike stænger
En anden form for divination var det kinesiske orakel-system I Ching spådomme. 

For at få et svar på sit spørgsmål, kan man benytte en noget indviklet røllikemetode. 

Ved hjælp af 50 tørrede stilke fra røllike-planten skal man finde frem til nogle talværdier, der viser frem til det konkrete hexagram, som beskriver svaret på ens spørgsmål.

I stedet for røllike-stilke, kan man bruge tre mønter af ens størrelse (som regel gamle kinesiske bronzemønter), som man kaster på én gang. Hvert kast bestemmer en linje, startende med hexagrammets nederste linje.

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: