KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 08-Dec-2020
Art. 6.6.5

Kinesiske myter og fortællinger

En myte er en traditionel fortælling om guder og guddommelige væsners oplevelser og handlinger. Det er historier der beretter om guder, ånder og fabeldyr, tillagt menneskelige følelser, er gennem tiden blevet indprentet i den almindelige kinesers bevidsthed. 
Mange af myternes findes i flere forskellige versioner.


Myter 
Den kinesiske myteverden er beretninger der udspiller sig i en verden af guder, ånder og fabeldyr, som f.eks.drager. Myterne er historier der er overleveret gennem generationer og forandres i gennem en historisk proces, hvor de over tid optager nye elementer og tilpasse sig forandringer i samfundet.

Nogle af myterne beretter om verdens skabelse, andre myter er moralske normer om hvordan befolkningen bør leve hvordan noget skal eller bør være eller hvordan nogen skal eller bør handle.
Myterne er historier der beretter om guder, ånder og fabeldyr, tillagt menneskelige følelser, er gennem tiden blevet indprentet i den almindelige kinesers bevidsthed. 

Nedenstående er et resume af udvalgte kinesiske myter.

Skabelsen Den kinesiske civilisation blev skabt, ifølge mytologien, af Pangu, universets første levende væsen.Pangu

I tidernes begyndelse var alt kaos. Verden var formet som et æg, som indeholdt Yin og Yang. Dette er de to modsatte kræfter, som hele universet er formet af. Da Yin og Yang havde kæmpet længe nok, sprængtes ægget. Det tunge sank ned og blev til jorden, mens det lette steg til vejrs og blev til himlen.

Det første levende væsen hed Pangu og stod mellem himmel og jord. Til sidst blev han så træt af at holde himmel og jord fra hinanden, at han døde. Fra hans krop blev landene og menneskene skabt. 

Herefter fulgte et utal af guder og sagn kejsere, der repræsenterede forskellige aspekter af naturen og dens forsøg på at forklare universets mysterier på en for mennesker forståelig måde.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Yi og de ti sole Hou Yi
Hou Yi, er en af de få dødelige, der hjælper guderne, takket være hans store evner med bue og pil. Ligesom mange af de kinesiske myter, kan denne historie være baseret på en virkelig person, i dette tilfælde en dygtig bueskytte, der boede på et tidspunkt mellem 2436-2255 f.Kr.

Ifølge anekdoten var der 10 sole, der cirkulerede omkring Jorden - en for hver 10 dage. Men en dag, begyndte alle 10 sole at cirkulere samtidig, hvilket medførte at jorden blev ulideligt varm.

Denne varme fik afgrøder til at visne, menneskerne faldt om og lå stakåndet og bevidstløs på jorden. Skovende brændte, floderne udtørrede og glubske dyr angreb mennesker. 

Den himmelske kejser blev berørt af fra folks lidelser, og han sendte derfor bueskytten prins Hou Yi ned for at hjælpe den jordiske kejser Yao, med at bringe orden på jorden. Hou Yi, steg ned, sammen med sin smukke kone Chang'e, til jorden medbringende en en rød flitsbue og nogle hvide pile, som den himmelske kejser havde givet ham.

Folk hilste begejstret bueskytten velkommen som en helt, der kunne redde dem fra deres lidelser. Klar til kamp, tog Hou Yi til midten af byens plads. Med hans bue og pile sigtede han på de barske sole. I løbet af et øjeblik, blev den ene efter den anden af ni sole skudt ned fra himlen.

Da Hou Yi tog sigte på den tiende sol, standsede kejser Yao ham for den sidste søndag kunne være til gavn for mennesker.
Således slutter en af historierne om Hou Yi og de ni sole. 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Drømmen om månen eller Chang'e og den grusomme kejser Chang-e
Drømmen om månen eller Chang'e og den grusomme kejser, er en af flere versioner af myten.
Mange år efter at Chang'e var blevet månens gudinde, så hun at der nede på jorden var en forfærdelig grusom kejser som sad på tronen. 

For at hjælpe de mennesker der led under den grusomme kejser, lod hun sig genfødes i den jordiske verden. 
De øvrige medlemmer af hendes jordiske familie, var enten blevet dræbt eller gjort til slaver af kejseren, men for Chang'e lykkedes det at flygte ud på landet.

I mellemtiden var kejseren blevet en gammel mand og var besat af at få fat i en livseliksir.
Han fik folk fra hele landet hentet til kejserpaladset og forlangte af dem, at fortælle ham hvordan man finder den livseliksir. 
Ingen vidste, selvfølgelig hvordan man fandt den, men kejseren ville ikke acceptere uvidenhed som et svar, og henrettede alle dem, der ikke kunne svare.

Ude på landet, mødte Chang'e en bodhisattva Guan Yin, der gerne ville hjælpe hende og gav Chang'e en lille flaske med eliksir.
Chang'e bragte eliksiren til kejseren. 
Den mistænkelige kejser var imidlertid bekymret for, at det var gift, og forlangte, at Chang'e smagte på eliksiren først. Hvilke hun gjorde, og visste ingen tegn på skadelige virkninger. 
Derefter tog kejseren så eliksiren og døde straks. Derefter døde Chang'e også og måtte forlade denne jord, virkningerne af den eliksir hun havde druket havde kun en forsinket virkning for hende.
Men i stedet for at dø, hun kom hun op til månen for at generobre sin plads som en gudinde.


Andre artikler om Kinesisk mytologi:
Andre artikler om Kinesisk religion og livsanskuelse:
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap