KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 08-Dec-2020
  Art. 6.6.4.
Kinesisk mytologi

Den kinesiske mytologi er en samling af kulturhistorie, folkesagn og religiøse fortællinger der er overleveret i mundtlig eller i nedskrevet form.
Der er flere aspekter af kinesisk mytologi, såsom; skabelsesberetningen, samt legender og myter der vedrører grundlæggelsen af den kinesiske kultur og den kinesiske stat.
Som så mange andre mytologier – er der en vist grad af historiske sandheder i historierne på den ene eller den anden måde.

Myterne er historier der beretter om guder, ånder og fabeldyr, tillagt menneskelige følelser, er gennem tiden blevet indprentet i den almindelige kinesers bevidsthed, om ikke andet så på grund af underholdningsværdien, men bestemt også som eksempler med en moralsk og visdomsagtig pointe           

Nogle af myterne beretter om verdens skabelse, andre myter er moralske normer om hvordan befolkningen bør leve hvordan noget skal eller bør være, eller hvordan nogen skal eller bør handle.
Historiker har beregnet at kinesisk mytologi begyndte omkring 2850 f.v.t. Myterne og legenderne er så blevet overleveret mundtlig før de ca. 1.000 år senere bliver nedskrevet i de tidligste bøger.
Andre myter fortsatte med at blive overleveret i mundtlig form og mange af dem blev til sange og teaterstykker før de endeligt blev nedskrevet i form af noveller.

Kinesiske myter
En myte er en traditionel fortælling om guder og guddommelige væsners oplevelser og handlinger. Det er historier der beretter om guder, ånder og fabeldyr, tillagt menneskelige følelser, er gennem tiden blevet indprentet i den almindelige kinesers bevidsthed.

Teater og skuespil, har medvirket til at popularisere myterne. Beijingoperaens dramaturgi og gentagne brug af mytologiske rollefigurer har medvirket til, at de mytiske fortællinger er blevet alles eje.   
Klik her for at læse mere om kinesiske myter.
Kinesiske guder
Der er er hundredvis af forskellige mytologiske udødelige guder og gudinder samt halvguder der er mytologiske figurer, hvor den ene af forældrene var en gud, og den anden forældre var menneskelige, tillagt menneskelige følelser.
Klik her for at læse mere om de kinesiske guder.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Cirklen
Cirklen symboliserer, det absolutte, det evige og det uendelige – det, der hverken kan defineres, beskrives eller fattes. Selve cirklen er symbol på skabelsen, på Universet

Wújí 無極
På kinesisk kaldes cirklen Wuji, der bogstaveligt betyder ”uden grænser”Cirkel
Wuji er symbolet på alt, hvad der eksisterede før himlen og jorden, var det store tomrum, en tomhed, der var så enorm, at det hverken kan beskrives eller kan forestilles. Wuji, kan også ses som et symbol af uendeligheden, en slags 'urcelle' der ligger til grund for alt liv og åbenbaring.

Cirklen der også har form som et æg, blev også brugt til at repræsentere de fem faser: fødsel, vækst, modning, forfald og tilintetgørelse(død), efterfulgt af en ny fødsel, i en evig og uendelig cyklus.
Den kinesiske mytologi har masser af fortællinger om skabelsen.

Mange af de kinesiske myter, involverer oprettelse og kosmologi af universet og dets guder. Nogle mytologier involverer skabelsesmyter, tingens oprindelse, mennesker og kultur. Nogle involverer oprindelsen af ​​den kinesiske stat.
Sagnet om himmelens og jordens oprindelse, er gengivet i flere forskellige, og også nogle gange modstridende beretninger og legender i den kinesiske mytologi.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer: