KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...Denne side blev sidst ændret den 15-Oct-2020    
  Art. 5.17


Mencius 孟子
Mencius

Mencius eller Mengzi, levede i anden halvdel af Zhou-dynastiet (ca. 1040-221 fvt), en periode med stor social og intellektuel opblomstring.

Mencius var en kinesisk Konfuciansk filosof som er ofte blevet beskrevet som den "anden vismand ", efter Confucius selv.

Vores vigtigste adgang til Mencius 'tænkning er gennem en samling af hans dialoger, debatter og ordsprog.
Dette værk blev sandsynligvis samlet af hans disciple eller disciple.

Samlingen blev efterfølgende redigeret og forkortet af Zhao Qi i det andet århundrede e.Kr., som også skrev en kommentar til teksten.

Han var den største fortolker af Konfucianisme (Ru Jia) arvet og udviklet Confucius 'tænkning; dermed hans titel “den anden vismand ”.

Han levede i perioden med krigsførende stater, det siges at han havde brugt meget af sit liv på at rejse rundt i Kina med at rådgive forskellige herskere.

Mencius samtalerSamtaler med disse herskere danner grundlaget for Mencius, senere ville blive kanoniseret som en konfuciansk klassiker.
I en mindeværdig sætning advarede Mencius en hersker om, at det er lige så håbløst at forsøge at erobre verden gennem krigsførelse, som "at klatre i et træ på jagt efter en fisk.

En vigtig tro for ham var, at mennesker er født gode, men at denne kvalitet kræver kultivering og det rigtige miljø for at blomstre.  

Han lærte også, at herskerne skal retfærdiggøre deres magtposition ved at handle velvilligt over for deres undersåtter, og i denne forstand er de underordnet masserne.
Billede tekst:
Undervisning i Mencius, dialoger med konger, hertuger og militærmænd samt andre filosoffer

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Livet
Mencius, også kendt under sit fødselsnavn Meng Ke (孟 軻), blev født i staten Zou. Hans fødested er nu inden for amt-niveau by i Zoucheng, Shandong -provinsen, kun tredive km (atten miles) syd for Confucius fødested i Qufu.

Han var en rejsende kinesisk filosof og vismand og en af ​​de vigtigste fortolkere af konfucianismen. Antagelig var han elev af Confucius 'barnebarn, Zisi. Som Confucius rejste han ifølge legenden gennem Kina i fyrre år for at give råd til herskere om reform.

I perioden med krigsførende stater (403-221 f.Kr.) tjente Mencius som embedsmand og lærd ved Jixia Academy i staten Qi (1046 f.Kr. til 221 f.Kr.) fra 319 til 312 f.Kr.

Han udtrykte sin sønlig hengivenhed da han tog tre års fravær fra sine officielle opgaver for Qi for at sørge over sin mors død.

Skuffet over hans manglende gennemførelse af ændringer i sin moderne verden trak han sig tilbage fra det offentlige liv.

Mencius er begravet på "Mencius-kirkegården" (孟子林, Mengzi Lin, også kendt som 亞聖林, Yasheng Lin), som ligger 12 km nordøst for Zouchengs centrale byområde. En stele båret af en kæmpe stenskildpadde og kronet med drager står foran hans grav.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap