KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 15-Oct-2020    
  Art. 5.16

Yin og yang skolen eller naturalistskolen

Skolen af ​​Yin 陰 og Yang 陽 tanke, var en af ​​de filosofiske tankeskoler opstået under de krigsførende staters periode 戰國 (5. fvt -221 fvt).
Denne skole nævnes ofte som skolen med de fem forvandlinger eller de fem faser (yinyang wuxing jia 陰陽 五行 家).

Den kinesiske filosof Zōu Yǎn (kinesisk: 邹衍)  305 fvt. - 240 fvt. var grundlæggeren af skolen for Yin-Yang (eller naturalistskolen) under ’Hundrede tanke skoler’ æraen i kinesisk filosofi.
Zōu Yan lære kombinerede og systematiserede to teorier, der var aktuelle under perioden, de krigsførende stater. De to teorier var Yin-Yang og de fem elementer / faser (træ, ild, jord, metal og vand).


I henhold til hans system skabte og ødelagde de fem elementer hinanden i en cyklisk proces styret af de kosmiske principper for Yin (Jorden, kvindelig, passiv) og Yang (himlen, mandlig, aktiv), hvilket gav anledning til alle forandringer i natur, årstider og de forskellige dynastier.


De observerede sol, måne og stjernebilleder, ud fra bevægelserne på den stjerneklare himmel, forsøgte de at fortolke himlens tegn, der havde betydning for kejserens handlinger og anseelse.


Det blev antaget, at alle ting på jorden var påvirket af universets permanente men uregelmæssig ændring af de fem processer eller faser.


Alle fænomener kan forstås ved hjælp af Yin-Yang og de fem elementer: bevægelsen af ​​stjernerne, kroppens funktionsmåde, fødevarernes natur, musikkens kvaliteter, menneskets etiske kvaliteter, tidsforløbet, regeringens ledelse og endda historiens forandring.

Alle ting følger denne rækkefølge, så alle ting kan relateres til hinanden på en eller anden måde: man kan bruge stjernerne til at bestemme, hvilken slags politik man skal føre i regeringen, osv.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
zhou yan

Zou Yan-filosofien havde et dybt indflydelse på den kosmologiske tænkning og påvirkede også den senere konfucianisme der kombinerede de sociale og politiske filosofier.

Han har også udarbejdet teksten Yueling月令, der beskriver forholdet mellem årstider, måneder, astronomi, farver, musik og mange andre aspekter af menneskelivet.

Hele kosmos er indlejret i et system med overensstemmelse mellem de to fænomener yin og yang og de fem elementer.

Zou Yan-filosofien havde et dybt indflydelse på den kosmologiske tænkning og påvirkede også den senere konfucianisme

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap