KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

geografi-menu
Topografi Natur    Floder & søer Provinser & administrative områder
Naturkatastrofer Byer Kinas geografi
Beijing historiske tidslinie Beijing historisk set
Man ved, at egnen omkring Beijing var beboet fra den tidligste forhistoriske tid, idet det var ved udgravninger i byen Zhoukoudian (Chou Kou Tien) ca. 42 km. sydvest for Beijing, at man i 1929 fandt kraniet af et menneskelignende væsen sinanothropus pekinnensis (Pekingmanden) der levede ca.500.000 år før vores tidsregning.
Klimatet var på daværende tidspunkt varmere og mere fugtigt, end det er tilfældet i dag.
Skove og søer gav mad og ly for alle levende væsener. De forstenede rester fra Peking menesket viser at de var i stand til at bruge ild og andre redskaber lavet af menesker.
Fund af nyere redskaber, viser at man var i stand til for ca. 18.000 år siden, at fremstille udsmykningsgenstande.
Huang Di
  2697 - 2597 f.v.t. der også kaldes Den Gule Kejser.
Sagnet fortæller at Den Gule Kejser var den der indførte lansbrugsredskaber omtrent, som dem der har været i brug indtil vores århundrede.
Huang Ti tilskrives også et af verdens ældste klassiske værker om medicin Huang Di Nei Jing "Den Gule Kejsers Klassiker Om Indre Medicin" der beskriver brugen af lægeurter og akupunktur.
Huang Di kæmpede mod hans ærkerival, ørkenens stammekrig leder Chiyou  i "ørkenen i præfekturet Zhuo." Zhuolu, en by vest for nutidens Beijing, er måske det område der havde den første metropol i området.
Kejser Yao Di (2358 - 2258 f.v.t.)
Den Gule Kejsers efterfølger, kejser Yao  Di siges at have etableret den legendariske hovedstad Youdu (City of Quietude) på det sted hvor nu Beijing ligger.
Det var her hvor  byen ”Ji” senere hen faktisk blev bygget.
De striden stater periode (475 - 221 f.v.t.)

I denne periode er Kina opdelt i en række små kongeriger, der konstant var i krig og alliance. I kongeriget Yan blev byen Ji (nu Beijing) hovedstad for Yan kongeriget.
Qin dynastiet 221-206 f.v.t.

Efter 250 års hensynsløse kampe mellem fyrstestaterne under de ”Stridende stater periode (475-221 f.v.t.) erobrede Qin statens hersker i årene 230-222 f.v.t. alle staterne.
Umiddelbart efter sin sejr, gennemtvang han sin vision om et imperium bestående af alle staterne i hele Kina, og han grundlagde i år 221 f.v.t. den første centraliserede enhedsstat i Kinas historie, der omfattede et område der næsten svarer til Kina i dag, en bedrift hvis konsekvenser påvirkede statssystemet helt op til det 20.århundrede.

Kejser Qin havde oprettet 36 administrative regioner i Kina, hvor den tidligere hovedstad Ji blev det administrative center i Guangyang regionen.

 

Kublai Khans mongolske hære besatte Kina i 1215.
I 1267 påbegyndte Kublai Khan en genopbyggelse af den tidligere Yen hovedstad, der varede til 1293, og gav den til kinesiske navn Dadu (Ta-tu). I denne periode blev der bygget store pragt paladser omtrent der hvor den nuværende ”Forbudte By” ligger.
I 1271 fik Kublai Khan formelt vedtaget det nye dynasti navn – ”Yuan” og gjorde Dadu ”Den Store Hovedstad ” til Kinas hovedstad.
Men for i mongolerne blev den stadig kaldt for Khanbalik(Khanens by). Dadu (Beijing) blev det politiske centrum af landet for første gang i historien.


I 1421 flyttede Ming kejseren Yongle regeringssæde fra Nanjing til Peiping (Den nordlige fred) og omdøbte byen til det nuværende Beijing (nordlige hovestad).
Fra 1928 til 1949 kaldte Kinas nationalist parti byen for Beiping, da ordet "jing" betyder hovestad og nationalisterne ville ikke annerkende Beijing som hovedstad.

I 1949 da Mao Zedong udråbte Den Kinesiske Folkerepublik, blev byen igen kaldt for Beijing.

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: