KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

geografi-menu
Topografi Natur    Floder & søer Provinser & administrative områder
Naturkatastrofer Byer Kinas geografi
Generel baggrund

Shanghai har et samlet areal på 6,340.5 kvadrat Km, som består af 18 distrikter og ét amt. Samlet fastboende befolkning var på 24.150.000 ved udgangen af ​​2013.
Shanghai er en af ​​de 4 selvstyrende kommuner og historisk et kommercielle og finansielle centrum af Kina.

Beliggende i hjertet af Yangtze River Delta, Shanghai er ikke kun den førende containerhavn i Kina, men også den travleste containerhavn i verden i 2013, som håndterede 33,6 millioner TEU i 2013, en stigning på 3,3% fra 2012.

Artikel forsætter efter annonce:
En kort historie om Shanghai
På trods af mere end 1000 år på bagen, så hører Shanghai ikke til blandt Kinas ældste byer. Til gengæld har den de sidste knap 300 år været en af de mest betydningsfulde, hvor beliggenheden ved indsejlingen til Yangtze-floden mere end en gang har vist sig at være vigtig for byens udvikling.

Indtil det 7. århundrede var, Shanghai kendt som Shen eller Hu Tu 沪 渎 (efter lokal fiskeri med net på bambuspæle), tegnet hu henviser stadig den dag i dag  til på bilers nummerplader der har tegnet 沪 HU ,der viser at bilen kommer fra  Shanghai).

Shanghai, som bogstaveligt betyder "ovenfor havet," ligger på Yangzi flodens delta på det punkt, hvor Kinas vigtigste vandvej afslutter sin 5.500-km  rejse til Stillehavet.

Indtil 1842 var Shanghai blot en mindre fiskerby, men efter at englænderne i slutningen af den første opiumskrig i 1842 besatte Shanghai, blev der oprettet et selvstyrende område forbeholdt udlændinge, der eksisterede frem til 1930'erne og var med til at gøre byen til et af verdens store, finansielle centre på den tid. De britiske, franske, og amerikanerne bydele, var alle uafhængige af kinesisk lov, og hver bydel bragte med sig sin særlige kultur, arkitektur og samfund.

Selvom Shanghai havde sin egen kinesiske bydel med mure omkring, valgte mange indfødte beboere stadig at leve i de udenlandske bosættelser. Således begyndte en blanding af kulturer, der formede Shanghais åbenhed over for vestlig indflydelse. Shanghai blev et vigtigt industrielt center og handelshavn, der tiltrak ikke kun udenlandske forretningsfolk (60.000 i 1930'erne), men også kinesiske indvandrere fra andre dele af landet.

I sin storhedstid, blev Shanghai kaldt for Østens Paris, og var stedet at være - det havde den bedste kunst, den største arkitektur, og den stærkeste forretning i Asien. Med dansesteder, bordeller, flotte restauranter, internationale klubber, og endda en udenlandsk racerbane.

Shanghai var en by for de rige, men fattigdom i overflod blandt de lavere klasse af kinesere, var forudsætningen for den billige arbejdskraft, der holdt byen kørende.
Eftersom Shanghais velhavende, kinesere og udlændinge fortsatte med at leve det søde liv og blive endnu rigere, begyndte ligene at hobe sig op på gaden, hvor mange omkom af kulde og sult, og kimen til revolution blev sået. I 1921 blev det kinesiske kommunistparti grundlagt i Shanghai, hvor også Mao Zedong deltog.

Den 4. maj 1919 protesterede omkring 5.000 universitetsstuderende i Beijing mod Versailles-konferencen, der tildelte Japan de tidligere tyske kolonier i Kina. 4. maj-bevægelsen signalerede dermed begyndelsen på en ny kinesisk nationalisme. Det var første gang, at mennesker fra forskellige samfundslag og -klasser gik sammen om at udtrykke deres modstand mod fremmed aggression og ude fra komne påtvungne krav. Demonstrationerne spredte sig til Shanghai, hvor kontorfolk og fabriksarbejdere tilsluttede sig studenterne. Forretningsfolk var bange for deres forretninger, hvilket medførte en generalstrejke, der næsten ødelagt hele kinesiske økonom. I de følgende tiår fortsatte denne bevægelse med at kæmpe for at fjerne alle uretmæssige aftaler som udlandet pressede ned over det kinesiske folk.

I 1925, i begynder det der kan betragtes som begyndelsen til enden af den ​​vestlige imperialistiske magt i Kina. I midten af ​​1930'erne var Shanghai en stor by med en befolkning på omkring 3 mio. Mange udlændinge boede der, herunder russere, der var flygtet fra den russiske revolution. Men i 1937 japanerne invaderede Kina, og i november de erobrede Shanghai.

I 1930'erne var der mange jøder der ankom til Shanghai som flygtninge fra forfølgelse, men i 1941 tvang den japanske besættelse, jøderne ind i ghettoer. I 1943, på højden af ​​Anden Verdenskrig, var de fleste udlændinge flygtet fra Shanghai, og deres områder blev afstået til japanerne, hvilket bringer Shanghais 101 år som en traktat-havn til en afslutning.
Efter anden verdenskrigs afslutning underskrev en Storbritannien og USA en traktat der returnerede deres bosættelser i Shanghai til det kinesiske styre.

Trods krigens slutning, fortsatte kampene som nationalister og kommunister der kæmpede en treårig borgerkrig om kontrollen over Kina. Kommunisterne erklæret deres sejr i 1949 og udråbte Folkerepublikken Kina, hvorefter de få tilbageværende udlændinge forlod landet. Aflukket fra omverdenen, faldt Shanghai i en dyb søvn. 

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: