KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020    
  Art. 9.4.3

Folkerepublikkens historie fra 1958 til 1975

På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik.

Kinas ledere fra 1949
Folkerepublik perioden 1949 til nu
.

Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018Folkerepublikken med udvalgte begivenheder
i perioden fra 1958 til 1975

1958 "Det store spring fremad"

"Det store spring fremad" igangsættes.
Oprettelsen af folkekommunerne. Mao får sine idéer gennemført, og de viser sig at skabe en katastrofal hungersnød. Resultatet af denne hungersnød er antaget forskelligt. Kinesiske forskere mener at det er 17 millioner døde, medens amerikanske forskere mener at tallet er oppe på 26 millioner. En af idéerne ved denne plan, var at alle var lige, og derfor blev bønder sat til maskinarbejde og arbejdere sat til bondearbejde.

1959 Folkeoprør i Tibet

Marts: Et folkeoprør i Tibet oprør mod den kinesiske besættelse bliver besejret, og Dalai Lama, Tibets åndelige og verslige leder, flygter til Indien.
Tibet, som havde været under effektiv kontrol af det kommunistiske parti i Kina siden syttenpunkts -aftalen i 1951, begyndte der i 1956 i Kham og Amdo regioner, en væbnet konflikt mellem tibetanske oprørere og den kinesiske hær.  En guerillakrig der senere spreder sig til andre områder i Tibet og varede frem til 1962.

1959 Lushan-konferencen

Lushan konferencen, begyndte den 2 juli 1959 . var en konference for centralkomiteen for det kommunistiske parti, og var en uformel diskussion om den store spring fremad.
Konferencens navn er afledt af det mødested, på Mount Lu i distriktet af samme navn i Jiangxi -provinsen, sydøstlige Kina.
Det oprindelige formål med konferencen var at gennemgå udviklingen i Kina i 1958...

og løse nogle praktiske spørgsmål frembragt af denne udvikling.
Mao Zedong også til formål at bruge konferencen til at indeholde de "venstreorienterede tendens" elementer i den store spring fremad .
Konferencen tog en uventet drejning ... Læs mere om Lushan konferencen her
1962 Mao fjernet som statsleder
Efter de katastrofale følger af "det store spring fremad" og måtte Mao gøre selvkritik af hans ledelse og økonomiske politik.
Mao blev erstattet af Liu Shaoqi som statsleder og, men stod fortsat i spidsen for partiet Mao bevarede sin stilling som partiformand og havde opbakning fra Folkets Befrielseshær....

Liu Shaoqi og Deng Xiaoping fik hovedansvaret for at gennemfører en stabiliseringspolitik, og var hovedkræfterne bag de økonomiske reformer.
De private jordlodder der var blevet afskaffet under det store spring , blev sammen med private markeder for landbrugsprodukter genindført.

1962: »Det er ligegyldigt, om katten er sort eller hvid
– så længe den fanger mus, er det en god kat«.
I sommeren 1962 blev linjerne igen trukket op. På et møde om landbrugspolitikken i centralkomitéens sekretariat forsvarede Deng Xiaoping bøndernes individuelle brug og sagde....
»Det er ligegyldigt, om katten er sort eller hvid – så længe den fanger mus, er det en god kat«.
Mao hørte gennem Dengs ord, hvad Deng virkelig mente. Det var ligegyldigt med bønderne, bare de producerede de fødevarer til byerne, som de skulle. Og essensen var, at der ikke var fokus på bønderne.
1966 Kulturrevolutionen

Den kinesiske kulturrevolution 1966-69 er en enestående historisk begivenhed. Aldrig før har historien være vidne til at et kommunistpartis, eller et andet dominerende partis leder, har mobiliseret masserne til et frontalangreb på landets grundlæggende institutioner. .. ....

Mao Zedong så med bekymring på hvor dan partibureaukratiet voksede, og at de sammen med teknokraterne og intellektuelle var imod den politik som Mao havde stået for siden. Læs mere om kulturrevolutionen her
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
USA og Kina 1970 – 1972

Kina var blevet bragt i en isolation efter bruddet med Vesten i 1949 og med Sovjet i 1963.
I starten af 1970'erne, kommer der gang i reelle forhandlinger, ved forfattere og journalisten Edgar Snow (1905 –1972), mellemkomst, der formidlede Kinas ønske om at opbløde forholdet til USA.....

I 1971 kom et møde i stand i Beijing mellem premierminister Chou En-lai den amerikanske sikkerhedsrådgiver Henry Kissinger.
Formålet var at forberede et besøg af den amerikanske præsident Richard Nixon og formand Mao, for at normalisere forholdet mellem USA og Kina.
1971 Kina blev optaget i FN
Det var 21. gang der var en afstemning om Kinas optagelse i FN. USA stillede forslag om at to-tredjedele af stemmerne kunne afvise Kinas optagelse, men det mislykkedes, og Kina blev optaget i FN med afstemning på 76 for, 35 imod og 17 hverken for eller imod.
1972 Nixon rejser til Kina og møder Mao

I 1972 foretog den amerikanske præsident Richard Nixon en historisk rejse til Kina for at mødes med Mao, hvorefter der begynder en periode med forbedring i diplomatiske forbindelser med USA. Besøget var et vigtigt skridt i en....

formel normalisering af forbindelserne mellem USA og Folkerepublikken Kina.
Det var første gang en amerikansk præsident havde besøgt Kina, som indtil daværende tidspunkt havde betragtet USA en af sine fjender, besøget afsluttede dermed 25 års adskillelse mellem de to parter.

Tidligt i Nixons første embedsperiode begyndte den nationale sikkerhedsrådgiver Henry Kissinger at sende tilnærmelser til den kinesiske regering, med hentydninger til varmere relationer.
Efter en række af disse tilnærmelser fra begge lande, fløj Kissinger på hemmelige diplomatiske missioner til Beijing, og i juli 1971 meddelte Nixon, at han ville besøge Kina det følgende år.
Besøget fandt sted fra den 21 til 28 februar, 1972, besøget tillod den amerikanske offentlighed at se billeder af Kina for første gang i over to årtier.
På det ugelange besøg havde præsidenten og hans mest højtstående rådgivere konkrete drøftelser med den kinesiske regering, herunder et møde med formand Mao Zedong. Nixon døbte besøget "den uge, der ændrede verden."

1973 Udenrigsminister K.B. Andersen besøger Kina

I maj 1973 undertegnede K.B. Andersen under det første officielle danske udenrigsministerbesøg i Kina en luftfartsaftale.
Luftfartsaftalen havde til formål at udvikle de indbyrdes forbindelser mellem de to lande på luftfartens område, i overensstemmelse med principperne om gensidig respekt for uafhængighed og suverænitet, ikke indblanding i interne anliggender, samt venskabeligt samarbejde.

1974 Statsminister Poul Hartling møder Formand Mao Zedong
I 1974 var Danmark’s statsminister Poul Hartling,  i Folkerepublikken Kina.Som et led i åbningen over for Vesten var statsminister Poul Hartling (Venstre) blevet inviteret til Kina i oktober 1974, som en af de allerførste vestlige regeringschefer (efter Nixon og Pompidou) inviteret på officielt besøg. Under besøget den danske statsminister havde møder ...
med Kinas leder, Mao Zedong, premierminister Zhou Enlai og vicepremierminister Deng Xiaoping.
Efter mødet gav Poul Hartling udtryk for en næsten uforbeholden beundring af både Kina og formand Mao: Jeg har talt med en stor personlighed og en af verdens betydeligste ledere, sagde han til danske journalister.
1975 Deng Xiaoping blev valgt ind i den øverste partiledelse.
I januar 1975 havde premierminister Chou En-lai lanceret en omfattende økonomisk plan for modernisering af landbruget, forsvaret, industrien og videnskaben.
Under Chou's sygdom blev det Deng, der fik hovedansvaret for statsadministrationen og for gennemførelsen af planen.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce


Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap