KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020    
  Art. 9.4.5

Folkerepublikkens historiske udvikling 1979 - 1989

På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik.
Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018

Kinas ledere fra 1949
Folkerepublik perioden 1949 til nu
.

Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018Folkerepublikken med udvalgte begivenheder
i perioden fra 1980 til 1989

1980  Åbning mod omverdenen
I 1980 begynder en ny reform, som skal åbne Kina mod omverdenen. Udenlandske Investeringer bliver tilladt, og økonomiske frizoner etableres i de sydlige provinser.
1980   Særlige økonomiske zoner

I maj 1980 besluttede Centralkomiteen for det kinesiske kommunistparti og statsrådet at oprette fire særlige økonomiske zoner i byerne Shenzhen, ...

Zhuhai, Shantou (Guangdong-provinsen) og Xiamen (Fujian-provinsen).
Målet for Kina, var at tiltrække udenlandske midler og trække på avanceret erfaring på teknologi og ledelse fra fremmede lande.

1984    Samarbejde med udenlandske firmaer
Der åbnes for samarbejde med udenlandske firmaer i særlige "økonomiske zoner" langs kysten i Kina.
1986/1987 Studenterledede demonstrationer
Protestbevægelserne der startede i 1978, havde udviklet sig til at studenterledede demonstrationer, i slutningen af 1986 og begyndelsen af 1987, krævede flere individuelle ...
rettigheder og politisk demokrati. Det bragte demonstranterne på kollisionskurs med myndighederne og forårsagede fra regeringen en hård linje mod demonstranterne, hvor flere aktivister blev arresteret og idømt lange fængselsstraffe.
1986/1987 Hu Yaobang træder tilbage

Hu Yaobang, havde været generalsekretær for det kinesiske kommunistparti (KKP) siden 1980.
Han tabte imidlertid i 1987 politisk troværdighed hosi ledende partikræfter, fordi mere dogmatisk orienterede politikere ...

mente, at han havde optrådt for eftergivende under studenterdemonstrationerne i 1986-1987.
Hu blev tvunget til at træde tilbage. Hans tilbagetræden fra posten som generalsekretær annonceredes 16. januar 1987 og fulgtes af en ydmygende selvkritik, som centralkomitéen tvang ham til at udgive.
Hu Yaobang døde den 15.4.1989 af et hjerteanfald under et møde i det kinesiske politbureau, og blev den udløsende faktor for den store protestbevægelse nogle måneder senere i april-juni 1989.
1987 Deng Xiaoping træder et skridt tilbage

Også Deng Xiaoping trådte et skridt tilbage.  Ved at gøre det, tvang han lignende pensioneringer fra mange ældre partiledere, der havde været imod hans reformer.
Deng undgik de mest iøjnefaldende lederstillinger i ...

partiet og regeringen.
Men han var medlem af det magtfulde stående udvalg for det politiske bureau, og han bevarede kontrollen over de væbnede styrker i kraft af at være formand for KKP's centrale militærkommission. Han var også næstformand for KKP.
På grund af både sine stillinger og vægten og autoriteten af ​​hans stemme inden for partiet forblev han Kinas vigtigste politiske beslutningstager gennem 1980'erne.
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
1987 Yngre folk vælges ind i ledelsen.
I november 1987, efter Hu Yaobangs fald fra magten, blev Zhao Ziyang der var premierminister 1980 til 1987 valgt til generalsekretær i KKP.
Efter Zhao Ziyang blev forfremmet til generalsekretær, blev Li Peng udpeget som fungerende premierminister. Han blev formelt valgt til premierminister i marts 1988.
1989 Hu Yaobangs død, blev en katalysator for en kæde af begivenheder i foråret 1989.
Hu Yaobang blev omdannet til en martyr, der var ophavsmand til en politisk liberalisering.
På dagen for hans begravelse (22. april) samledes titusinder af studerende på Den Himmelske Freds Plads og krævede demokratiske og andre reformer. ...
I de næste par uger samledes studerende i skarer af forskellig størrelse - til sidst sammen med en lang række enkeltpersoner, der søgte politiske, sociale og økonomiske reformer - på Den Himmelske Freds Plads.
1989 juni - Protester på Den Himmelske Freds Plads
I 1989 begyndte med massesorgen over den tidligere generalsekretær Hu Yaobangs død, for hans støtte til politisk liberalisering. På tærsklen til Hu's begravelse samlet 100.000 mennesker sig på Den Himmelske Freds Plads. Men også korruption og øget inflation eskalerede utilfredsheden, .. ...

hvilket bidrog til at Beijing-studerende begyndte at demonstrere for at tilskynde til fortsat økonomisk reform og liberalisering, og disse demonstrationer udviklede sig hurtigt til en massebevægelse for politisk reform.
Fra Den Himmelske Freds Plads udvidede demonstranterne sig senere til de omkringliggende gader. Protester fandt også sted i byer i hele Kina, herunder Shanghai og Wuhan. Oprør fandt sted i Xian og Changsha. Læs mere om demostrationen i 1989 her

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap