KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020    
  Art. 9.4.6


Folkerepublikkens historiske udvikling 1989 - 2006

På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik.
Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018

Kinas ledere fra 1949
Folkerepublik perioden 1949 til nu
.

Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018


Folkerepublikken med udvalgte begivenheder
i perioden fra 1989 til 2006


Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1989 - 2006

1989 Jiang Zemin bliver generalsekretær
1989 - Jiang Zemin overtager som kinesisk kommunistpartiets generalsekretær fra Zhao Ziyang, der nægtede at støtte undtagelsestilstand under Tiananmen demonstrationer.
Det var takket være ...

Deng Xiaoping og Jiang Zemins mange forbindelser i partikredse - at han blev gjort til generalsekretær for kommunistpartiet.
Jiang Zemin fik under den påfølgende tid i gang en reformproces og forsoning med studentermasserne, men samtidig strammede han kraftigt over for pressen. Han satte også i gang en større antikorruptionskampagne blandt andet for at styrke partiets troværdighed.

 

1992 Deng Xiaoping intensiverer de økonomiske reformer.

På et besøg i det sydlige Kina, gør han det klart, at der i de kommende år vil være ét og kun ét tyngdepunkt det politiske arbejde: Økonomisk udvikling.
Skal socialismen bevares i Kina, må befolkningen have en meget bedre levestandard.
Ellers vil det gå Kina ......

ligesom landene I Østeuropa.
Tiden er løbet fra planøkonomi Deng mener, at tiden er løbet fra doktrinær planøkonomi. Specielt de store statsvirksomheder skal reformeres. Deres tab er vokset katastrofalt de seneste år.
Varelagrene bugner, og produktudviklingen er gået i stå.
Derfor må størstedelen af de statslige virksomheder lukke – med risiko for, at de 100 millioner arbejdsløse kinesere vil blive endnu flere.

 

1997-19. februar, Deng Xiaoping dør
Deng Xiaoping (22. August 1904 - 19. februar 1997) var en kinesisk politiker, statsmand og diplomat.
Som leder af Kinas Kommunistiske Parti, var Deng en reformistisk der ......

førte Kina i retning af en markedsøkonomi.
Selvom Deng aldrig fungerede som statsoverhoved, eller generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti, var han ikke desto mindre den reelle leder af Folkerepublikken Kina fra 1978 til 1992. Læs mere om Deng Xiaoping her

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
1997 Hongkong overdrages til Kina

Kronkolonien Hongkong overdrages af Storbritanniens til Kina den 1. juli 1997. Hongkong udgør herefter en såkaldt Special Administrative Region (SAR). Styret under Kina fungerer efter modellen, et land – to systemer, et princip, der hidrører fra aftalen fra 1984 mellem Storbritannien og Kina om tilbageleveringen af Hongkong. Aftalen fremgår af .........

the Sino-British Joint Declaration af 26. september 1984. Under ”et land – to systemer” princippet praktiseres Kinas socialistiske system ikke i Hong Kong, og det hidtidige markedsøkonomiske system og tilsvarende livsform kan fortsætte uændret i halvtreds år, dvs. indtil 2047.

1998 – Zhu Rongji efterfølger Li Peng som premierminister,

og bebuder reformer I af statsejede virksomheder. Den asiatiske finanskrise falder sammen med reformen af de statsejede virksomheder, hvilket der anslås at der bliver 30 millioner uden arbejde.

1999 Halvtredsårsdagen for Folkerepublikken Kina den 1. oktober.

Med enestående pragt i sit halve århundredes historie fejrede det kommunistiske Kina i dag 50-året for dets grundlæggelse med en spektakulær fem kilometer lang parade.
Mere end 500.000 nøje udvalgte mennesker deltog i en omhyggeligt koreograferet fest.

2002 november  Hu Jintao bliver udnævnt til præsident
Vicepræsident Hu Jintao bliver udnævnt til præsident efter den afgående præsident Jiang Zemin. Jiang Zemin bliver genvalgt som leder af den indflydelsesrige militærkommission, som fører tilsyn med de væbnede styrker.

2005, november: Kina gennemfører sin anden bemandet rumflyvning.
To år efter Kinas første bemandede rumflyvning med en enkel astronaut om bord, er der denne gang to kinesere i rumfartøjet - Shenzhou VI - nemlig de to tidligere jagerpiloter Fei Julong og Nie Haisheng, som efter planen skal være i kredsløb om Jorden i fem døgn.

Under den tredje flyvning i 2008, hvor besætningen var på tre mand, var der for første gang en rumvandring på programmet.

2006, maj: Arbejdet med det store dæmningsprojekt ”De Tre Slugter” afsluttes.
De Tre Slugters Dæmning eller De Tre Kløfters Dæmning (Kinesisk: Chángjiang Sanxiá Dà Bà 長江三峽大壩),  (Engelsk: The Three Gorges Dam).
De Tre Kløfter dæmningen er bygget på Yangtze-floden i Kina og er et af de største byggeprojekter, som nogensinde er indledt på jorden. Dæmningen blev bygget til at dække omkring en niendedel af Kinas el-behov – lige så meget energi som kan produceres af omkring 15 atomreaktorer.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap