KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020    
  Art. 9.4.7


Folkerepublikkens historiske udvikling 2006 - 2018
På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik. Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018
Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018
Kinas ledere fra 1949
Folkerepublik perioden 1949 til nu
.

Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 1949 - 2018


Folkerepublikken med udvalgte begivenheder
i perioden fra 2007 til 2018

Tidslinje for Folkerepublikperioden fra 2007 - 2018

2007, september: En ny romersk-katolsk biskop i Beijing bliver indsat.

Vatikanet og den kinesiske regering, der kontrollerer den romersk-katolske kirke i Kina, har længe kæmpet over autoriteten til at udpege biskopper. Kina afbrød båndet med Vatikanet i 1951 i vrede over Vatikanets anerkendelse af Taiwan.
Fader Joseph Li Shan, 42, blev biskop ved en ceremoni i en katedral nær Den Himmelske Freds Plads.
Den første i over 50 år, med stiltiende godkendelse af Paven i Rom.

2008, 12. maj: Et massivt jordskælv rammer Sichuan-provinsen og har dræbt titusindvis af mennesker.

Et jordskælv på 7,9 richter har ramt Sichuan provinsen i Kina. Jordskælvets epicenter var ved byen Mianzhu. Op mod 90.000 personer mistede livet. 13.000 skoler i området kollapsede. Den kinesiske centralregering har ikke oplyst det nøjagtige antal af omkomne børn, men det menes at ligge mellem 6.500 og 10.000 børn. 15 millioner mennesker blev evakueret i forbindelse med jordskælvet.

2008, august: Beijing er vært for De Olympiske Lege.

De olympiske lege blev givet til Beijing, Kina efter en afstemning i International Olympic Committee (IOC) 13. juli 2001.
Legenes officielle logo, navngivet Dansende Beijing, forestiller en kalligrafisk karakter jīng (京, betydende hovedstad), med reference til værtsbyen.
Maskotterne for Beijing 2008 er de fem Fuwa, der hver repræsenterer en farve i olympisk ringe.
Det olympiske slogan, Én Verden, Én Drøm, appellerer til verden om at forene sig i den olympiske ånd.

2008 Kina bliver den største amerikanske udenlandske kreditor

I september 2008 overgår Kina Japan til at blive den største indehaver af amerikansk gæld - eller statskasser - på omkring 600 milliarder dollars. Den voksende indbyrdes afhængighed mellem de amerikanske og kinesiske økonomier bliver tydelig, da en finansiel krise truer den globale økonomi, hvilket giver anledning til bekymring over økonomiske ubalancer mellem USA og Kina.

2009 februar - Rusland og Kina underskriver en låneaftale på $ 25 mia.
Kina har aftalt at låne russiske olieselskaber 25 milliarder dollars til gengæld for forsyninger fra enorme nye østsibiriske oliefelter. Lånet på $ 25 milliarder er en del af en bredere olieforsyningsaftale, der giver Beijing mulighed for at sikre olie leverancer i 20 år
2012, januar: Kinas bybefolkning overstiger Kinas landbefolkning.
Lidt over 680 millioner bor nu i byer - 51,27 procent af Kinas samlede befolkning i 2012 på næsten 1,35 milliarder.
De fleste er flyttet i løbet af de senest to årtier med stor vækst, for at søge nye økonomiske muligheder, og den historiske massemigration fra marker til kontor og flerfamiliehuse, slutter landets århundreder lange landbrugsstatus.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

2012 Valget af Xi Jinping som generalsekretær for det kommunistiske parti i Kina.
2012 Valget af Xi Jinping som generalsekretær for det kommunistiske parti i Kina.
Ved et møde i Kinas Kommunistiske Parti den 15. november 2012 blev partiets og dermed landets nye reelle leder valgt som generalsekretær for det kommunistiske parti i Kina. ...


Valget til posten som partiets generalsekretær faldt på den 59-årige Xi Jinping (født 1953).
Samme dag blev han udnævnt til leder af den centrale militære kommission. Det er de to vigtigste positioner inden det kinesiske kommunistparti, der tidligere indehaves af den afgående generalsekretær Hu Jintao.
Ligesom han blev medlem af Den Stående Komite i Kinas Kommunistiske Parti, hvilket var kredsen af de 9 mest magtfulde mænd i Kina.
Xi Jinping var på forhånd nærmest håndplukket til posten af den tidligere generalsekretær, Hu Jintao.

Korruption er indbygget i strukturen i Kinas regeringsinstitutioner.
Xi Jinping har gjort bekæmpelse af officiel korruption til en hjørnesten i hans regeringstid.
Xis kampagne mod korruption handler mere om at styre omfanget og konsekvenserne af korrupt praksis end at udrydde dem helt, og derved at styrke hans personlige magt og partiet han leder.

2013: Loven om Etbarnspolitikken blev ændret:
Etbarnspolitikken tilskyndet par til kun at få et barn. Begrænsningen blev håndhævet strengt i byområder, men der var regionale forskelle. I landområder havde et par normalt lov til at få to børn, hvis det første var en pige eller er handicappet. I 2013 blev loven ændret så at et par kan få 2 børn, så længe at den ene af parret er enebarn.

2013 Bo Xilai, en ledende KKP-politiker dømt livsvarigt fængsel for korruption, bedrageri og magtmisbrug.

I 2004-07 var han handelsminister, og i 2007 blev han partileder i byen Chongqing.
Den karismatiske og populære Bo Xilai og tidligere kinesisk vicepremierminister, blev betragtet som en stigende stjerne....


I 2012 begyndte Kina at forberede sig på en ledelsesovergang til det næste årti, her blev Bo betragtet som en kandidat til en af ​​de eftertragtede poster i Kinas højeste styrende organ: Politbureauets stående komité.
I foråret 2012 blev Bo Xilai imidlertid undsagt af en af sine nærmeste medarbejdere og bl.a. beskyldt for korruption. Bo blev afskediget som partichef i Chongqing og mistede snart efter også sin plads i politbureauet og blev siden ekskluderet af Kommunistpartiet. Hans hustru, Gu Kailai, blev samtidig arresteret og snart efter idømt betinget dødsstraf for mordet på en britisk forretningsmand i 2011. Bo Xilai selv blev i september 2013 dømt livsvarigt fængsel for korruption, bedrageri og magtmisbrug.
Bo Xilais fald var en voldsom rystelse i kinesisk politik.
2015: Loven om  Etbarnspolitikken ophævet, til at alle par kunne få to børn.
Fremover må forældre få to børn, og det gælder alle par, oplyser Kinas kommunistiske parti.
Beslutningen blev meddelt ved afslutningen af et partimøde, som havde fokus på økonomiske reformer og vækst frem mod 2020.
Kina vil "indføre en politik, der tillader alle par at få to børn som svar på en befolkning, der bliver ældre og ældre," skriver partiet....

Deng Xiaoping og Jiang Zemins
Fremover må forældre få to børn, og det gælder alle par, oplyser Kinas kommunistiske parti.
Beslutningen blev meddelt ved afslutningen af et partimøde, som havde fokus på økonomiske reformer og vækst frem mod 2020.
Kina vil "indføre en politik, der tillader alle par at få to børn som svar på en befolkning, der bliver ældre og ældre," skriver partiet ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

2017: Den amerikanske præsident Donald Trump besøger Beijing
Et af de spørgsmål, som kineserne håbede at de kunne distrahere Trump fra, var Kinas handelsoverskud med USA, der nåede op på 26,62 milliarder dollars i oktober 2017. Men inden for de næste tre år indleder de to lande en handelskrig og understreger forværrede bånd mellem verdens to største økonomier.

2018: Kina ændrer sin forfatning

Kinas nationale folkekongres godkendte en plan om at afskaffe præsidentens grænser på to femårige perioder.
Grænsen på to femårige præsidentperioder blev skrevet ind i Kinas forfatning efter Maos død i 1976 af Deng Xiaoping, der anerkendte farerne ved enmandsherredømme og personlighedskulten og i stedet tilsluttede sig kollektiv ledelse.
At Xi Jinping nu kunne forblive ved magten på ubestemt tid, cementerede derfor et dramatisk skift i kinesisk politik.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap