KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020
  Art. 9.1.18

Sun Tzu eller Sun Zi ”Krigskunsten”

Sun Zi (孫子) på kinesisk, er på europæisk sprog mest skrevet som Sun Tzu, men også skrevet som: Sun-Tsu, Sun Tse, Sunzi, Sun Zi (på sin egen tid blev han kaldt "Sun-Wu"), levede omkring år 500 f.Kr. i den kinesiske stat Wu (吳).

Hans familienavn var Sun og Zi er en ærefuld (titel af respekt), der betyder 'mester'.Sun Tzu
Han var general, militærstrateg og filosof som tjente kongen af staten Wu.
Denne artikel bruger den vestlige stavemåde, Sun Tzu, som er den mest udbredte:

Det meste af hvad vi ved om Sun Tzu, kommer fra den store historiker Sima Qian (145 -85 f.Kr.), der var forfatter til det store værk Shiji (Historiske optegnelser).
Ifølge historikeren levede Sun Tzu i perioden kaldet forår og efterår periode i Kina'. Denne æra går fra 770 f.Kr. til 476 f.Kr.

Sima Qian kaldte Sun Tzu en ekstraordinær strategisk slagmarksgeneral.
Han sagde også, at Sun Zǐ var både fleksibel og havde endeløse overraskelser for sine fjender og at Sun Tzu i sine næsten 40 år som helhed, aldrig havde tabt en kamp, ​​et felttog eller en krig. Derved forstod han krig bedre end de fleste af sine modstandere.

Sun Tzu’s bog Krigskunsten (Bingfa 兵法) er skrevet i det 6. århundrede f.Kr. bliver anset for at være det tidligste værk om militær strategi og er endnu i dag et af de mest betydningsfulde på området.

Sun Tzu gør laver flere henvisninger til de kinesiske filosofier som I-Ching (også kendt som Yijing) eller Forvandlingernes bog, taoisme (også Daoisme) og konfucianisme.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
sun tzu krigskunst
Bogen består af tretten kapitler, der beskriver forskellige aspekter af krigsførelse fra planlægning og træning til udførelse og sejr eller kapitulation.

Sun Tzu's arbejde blev første gang offentliggjort på et europæisk sprog i den franske oversættelse af fransk jesuit i Kina Jean Joseph Marie Amiot.
Teksten blev først oversat til engelsk af britisk officer Everard Ferguson Calthrop i 1905 og af Andrew Giles i 1910.

Siden da har der været mange forskellige oversættelser, der har påvirket militære og politiske ledere af mange nationaliteter, og dens forskrifter er også blevet anvendt til forretnings- og ledelsesstrategier.

For mange militærhistoriker, er der to teoretikere der skiller sig ud, den preussiske Carl von Clausewitz og den kinesiske Sun Tzu.

Ud over at de to er fra meget forskellige tidspunkter (Clausewitz i det 18. og 19. århundrede og Sun Tzu i ca. 500 år f.v.t.), kommer de fra henholdsvis en vestlig- og sidstnævnte fra en østlig kultur.

Sun Tzu og Clausewitz anerkendes begge for at være de mest indflydelsesrige forfattere om emnet krig og strategi. På trods af det faktum, at Clausewitz skrev sin bog for omkring 200 år siden og Sun Tzu sin bog for mere end 2500 år siden forbliver deres tanker relevante.

Clausewitzs bog om krig (udgivet i 1832) og Sun Tzu’s bog Krigskunsten fra det 6. århundrede f.v.t.) har begge haft en stor indflydelse på både vestlige og østlige militær uddannelser og tanker, hvor de begge er fast pensum på mange militærakademier.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap