KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Sun Tzu Krigskunsten Kapitel 2

Sun Tzu’s bog Krigskunsten (Bingfa 兵法) er skrevet i det 6. århundrede f.Kr. og bliver anset for at være det tidligste værk om militær strategi. Bogen er endnu i dag et af de mest betydningsfulde bøger på området, hvor dens forskrifter også bliver anvendt til forretnings- og ledelsesstrategier.

Bogen består af tretten kapitler, hvor Sun Tzu opremser sine principper og beskriver forskellige aspekter af krigsførelse fra planlægning og træning til udførelse og sejr eller kapitulation.

Krigskunsten er blevet oversat fra kinesisk til engelsk i 1910 af den britiske sinolog, forfatter og filosof Lionel Giles, der anses for at være den mest velrenommerede oversættelse.

Den danske oversættelse tager udgangspunkt i Giles bog.
Teksten i kursiv, er egne kommentarer og bliver løbende tilføjet eller redigeret.

Kapitel 2 Krigsførelse

1. Sun Tzu sagde:
I krigsoperationerne, hvor der er tusind hurtige vogne, så mange tunge vogne og hundrede tusinde postklædte soldater med tilstrækkelige midler til at bære dem tusind li, er udgifterne til hjemme og på forsiden, herunder underholdning af gæster, små ting som lim og maling, og summer brugt på vogne og rustning, vil nå op på tusind* ounces sølv om dagen. Sådan er omkostningerne ved at rejse en hær på 100.000 mænd.
Kommentar:
* Kinesisk poesi og prosa, brugte udtrykket 千qian(tusinde) og 万wan (ti tusinde) som betydningen for, mange, meget, utallige, tusindvis o.l. -  eks. kan udtrykket " tusind li "stå for stor/lang afstand.
Krig er dyrt på mange måder. Det koster mange liv. Det kan ødelægge internationale relationer. Det kan bryde omdømme hjemme. Men i varmen af ​​ambition eller gengældelse, hvad der altid skal huskes er det uromantiske faktum, at krigen koster penge. Masser af penge.


2. Sun Tzu sagde:
Hvis krigen trækker i langdrag  vil dine mænds våben sløves og  moralen svækkes.
Hvis du belejrer en by vil du opbruge dine kræfter.
Kommentar:
En krig skal være kort og skarp af flere grunde, hvoraf en vigtig er, at soldater ikke er maskiner.
Krig er vundet med tropper, der er passioneret og klar til kamp. Langvarige felttog dræner dem for kræfter. Dette er en grund til, at belejring er en dårlig strategi, der bør undgås, hvis det overhovedet er muligt.


3. Sun Tzu sagde:
Igen, hvis felttoget er langvarig, vil statens ressourcer ikke kunne klare belastningen.
Kommentar:
Krig koster også. Når et land går i krig, er det ikke kun de soldater, der er berørt. Det er befolkningen hjemme, der bekymrer sig, mens de skal sættes i arbejde for at støtte krigsindsatsen.
Og statens pengekasse kan være opbrugt af de endeløse omkostninger til våben, logistik, lønninger og så videre, der fortsætter så længe krigen varer.
Hvis hæren er lang tid på krigstogt i udlandet, vil statskassen hjemme blive tømt.  Målet er at organisere et felttog, så der bliver brugt et minimum af indsats og ressourcer, mens der træffes foranstaltninger for at sikre, at fjendens ressourcer kan bruges i stedet for at blive ødelagt.

Den kinesiske general forstod, at de landmænd, der var hans fjender i dag, kunne producere mad til sit folk i morgen.

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce
4. Sun Tzu sagde:
Når våbnene er sløve, begejstringen svækket, styrken udtømt og midlerne brugt op, da vil andre ledere rejse sig for at drage fordel af din svaghed. Og da vil intet menneske, ligegyldigt hvor klog det er, kunne afværge følgerne.
Kommentar:
Når tropper er udmattede og våben er opbrugt, og de støttede ressourcer er væk, er du i stor svaghed og kan let besejres.
Sådanne situationer bør ses længe før de sker og i god tid for at blive undgået.
Det er en af de grundlæggende  forsvarsstrategier at lade fjenden udtømme deres ressourcer, og dermed udnytte deres udmattelse. Derfor, hvis du kan få din fjende til at bruge sine ressourcer, kan du få en sejr til en relativt lille omkostning.


5. Sun Tzu sagde:
Selvom vi har hørt om tåbeligt hastværk i krig, så er visdom ikke forbundet med langsommelighed.

Kommentar:
Hastværk er lastværk! er et almindeligt ordsprog. Men henholdenhed har også sine omkostninger. Godt nok har du brug for tid til at tænke og forberede, men du skal også være opmærksom på, at lange overvejelsr også har omkostninger, da dine ressourcer bliver brugt, uanset hvad du gør.
Samtidig giver du plads til dine modstandere til at tage initiativ.

6. Sun Tzu sagde:
Der er ikke noget tilfælde af et land, der har haft gavn af langvarig krigsførelse.
Kommentar:
Langvarig kampe, ​​selvom de endelig besejrer fjenden, er ikke en smart måde at bekæmpe. En afmatningskrig er simpelthen dyr, og omkostningerne både de meneskelige og de økonomiske vil kunne mærkes længe efter krigen er afsluttet.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
7. Sun Tzu sagde:
Det er kun en, som er grundigt bekendt med krigsens ondskab, der kan forstå den rentable måde at udføre den på.
Kommentar:
Fjendens soldater kan være under kadaverdisciplin der hviler på tvang, straf og underkastelse. Derved kan han være mere bange for at vende tilbage til sin befalingsmand end for sin fjende.


Andre artikler om Kinas historie:


Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap