KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading

Yüan dynastiet 1279 - 1368


Yuan-dynastiet (Yüan-Dynastiet) er betegnelsen for den mongolske kejserslægt i Kina 1279-1368. Det var under dette dynasti, at Marco Polo foretog sin rejse til Kina, som han kalte Cathay, hvor han har givet sin berømte skildring af landets indre forhold.

Kublai Khan en mongolsk militær leder og barnebarn af den legendariske Djengis Khan var gyuanrundlægger og kejser (1279–1294) af det kinesiske Yuan-dynasti. Dette betød en genrejsning af Kina som stormagt, og mongolherredømmet var i flere henseender en stabiliserende periode. Kublai Khan genoprettede orden og statsstyre, tog vidtgående hensyn til kinesisk kultur og udbredte landets magt til Bagindien. Samtidig viste mongolkejserne også en betydelig tolerance over for fremmede religioner og besøgende.

Under slutningen af Song-dynastiet (960 - 1279) forsøgte den mongolske Kublai Kahn at storme den kinesiske mur.Først forsøgte hans styrker at skyde den i stykker, men den var for bred og stærk. Dernæst forsøgte hans styrke at grave under muren men uden succes, da muren var for dyb. De forsøgte at klatre over den, men muren var for høj. Kublai Kahn forsøgte at lede sine styrker rundt om muren, men den var for lang. Hans sidste forsøg var simpelt. Kublai Kahn bestak ganske enkelt vagtposten, så han kunne komme igennem og etablerede Yuan-Dynastiet (1264 - 1368). Da Yuan- kejserne selv kom fra nord, fandt de ikke anledning til at forstærke muren for at beskytte sig mod deres eget hjemland.