KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 01-Nov-2020    
  Art. 11.1.1.
Kinesisk arkitektur

Som en gammel civiliseret nation og et stort land, har Kina skabt en unikt, traditionel kinesisk kultur. kinesisk arkitektur

Kinas arkitektoniske kultur er en særlig egenart i den kinesiske civilisation Kinesisk arkitektur har taget form i Østasien over mange århundreder.

Når vi taler om de kinesiske arkitektoniske resultater tænker vi sædvanligvis på de skelsættende bygninger som Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By og Himlens Tempel. Som vi ser det i dag repræsenterer disse bygningsværker essensen af traditionel kinesisk arkitektur.

Men der findes egentlig ikke en stil man kan kalde kinesisk?
Med det kinesiske riges forskelligartede regionale betingelser, har lokalbefolkningen benyttet sig af de naturlige materialer, som fandtes på stedet, og har søgt at tilpasse bygninger og indretning til de krav klimaet satte.

Men dog er der i den østasiatiske arkitektur anvendt nogle fælles strukturelle principper i den kinesiske arkitektur som stort set er forblevet uændret, hvor de vigtigste ændringer kun er de dekorative detaljer.

Kinesiske bygningsprincipper
Træsøjler er det grundlæggende element i den gamle kinesiske bygningsstruktur, lige fra en simpel beboelsesbygning til storslået paladshaller eller mausoleer, blev for det meste bygget med træ.
Processen med at opfører bygningen var stort set den samme. bygnings konstruktion

Det første skridt var at rejse nogle træsøjler på fundamentet.

Så blev træbjælker forbundet på søjlerne, der sammen med åse, de vandrette langsgående bærende tagbjælker, danner rammen af taget.

Det sidste skridt var at lægge tegl på rammen af taget. Vægge af mursten eller stampet jord blev bygget på samme tid, rundt om søjlerne.

Det skal bemærkes, at det er der opretstående søjler, ikke væggene, der støtter bygningen, hvorfor det gamle ordsprog, "vægge kan bryde sammen, huse - aldrig."

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Kosmologiske arkitektoniske begreber
Kinesisk arkitektur fra tidlige tider brugte begreber fra kinesisk kosmologi såsom Feng Shui (Geomanti) og taoisme.
Det er begreber der bygger på, at alt i universet er enten positiv eller negativ (Yin og Yang) energi, denne energi kaldes Qi.

Feng Shui bruges til at placere bygninger og andre positive elementer, således at det modvirker de negative ting i miljøet og dermed give et harmonisk miljø. 

Nord ses som en retning, hvor dårlige og uheldssvanger vinde blæser dæmoner ind i huset.
Af denne grund, er den nordlige port i kinesiske huse, paladser samt byens porte i nord er altid lukket - undtagen under en begravelse ceremoni, når kisten eller urnen er bragt ud af huset.
På den sydlige side af en bygning er hovedindgangen som er den vigtigste indgang, der lader så meget solskin ind i boligen som muligt.

Disse principper gælder fra almindelige boliger til kejserlige og religiøse bygninger.

Af andre elementer der indgår i opførelsen af en bygning kan nævnes:

 • Orientering af bygningerne med bagsiden mod forhøjet landskab, og sikrer, at der er vand i foran huset.
 • Vægge foran hovedindgangen til huset, som skærmer mod onde ånder, som stammer fra den tro, at onde ting bevæger sig i rette linjer.
 • I Kina er talisman brugt i daoisme. De kaldes Hu fu (护符) og består af symboler og figurer med magiske evner, tegnet på papir.
  I den folkelige udgaver er talismanen undertiden ledsaget af billeder og tegn, af forskellige guder.
 • Dørguder vises på døråbninger for at afværge det onde og fremme strømmen af lykke.
  De tre gudefigurer Fu, Lu og Shou, symbol på velstand, børn og børnebørn og lang levetid.Dyr på tagryg
 • Damme, brønde og andre vandkilder er normalt indbygget i bebyggelsen eller haven.
 • Anvendelsen af bestemte farver, tal og retninger indgår også i traditionel kinesisk arkitektur.
 • Dyrefigurer på tagrygge af paladser, templer og andre gamle bygninger er en vigtig del af traditionel kinesisk arkitektur, ikke kun dekorative ornamenter på bygningen, men de repræsenterer også ejerens status i det feudale hierarki
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Kinesisk pavilloner

Pavilion firkantetPavillion

Et almindeligt syn i de kinesiske haver og parker er, den kinesiske pavillon (Ting 亭 på kinesisk), der normalt er bygget af enten af træ, sten eller bambus, og kan være i et eller flere etager – de kan være firkantet, trekantet, sekskantet, eller ottekantet, de kan være formet som en blomst, en vifte og meget mere.

Men alle pavilloner har tilfælles at de har søjler til at støtte taget, og ingen vægge.
Pavilloner har til formål at give skygge og hvile i haverne eller parkerne, men på naturskønne steder, blev pavilloner ofte bygget på skråninger hvor der var et naturskønt panorama udsigt og hyppigt med udsigt til en sø, der kunne skabe spændende billeder i vandet.pavillion rund

Her kunne kunstnere få inspirationer til malerier og digte.
Pavilloner tjente forskellige formål. I vejkanten pavillon kaldes liangting (køling kiosk) at give trætte vejfarende med et sted for et hvil og beskyttelse fra solen.

En "stentavle pavillon ”har til formål at give beskyttelse til en stentavle, hvorpå der er indgraveret en skildring af en vigtig begivenhed.

Pavilloner kan også stå på nogle broer eller over vand-brønde.
I sidstnævnte tilfælde er et kvistvindue bygget ind i taget for at få solen til at afgive sine stråler ned i brønden, da man troede, at vand der var uberørt af solen ville forårsage sygdomme. Indimellem finder man to pavilloner der står side om side som tvillinger.

Andre artikler om:

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap