KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 03-Nov-2020    
  Art. 11.4.1.7.
Efterårsjævndøgn

Efterårsjævndøgn er den 16. soltermin af de "24 solterminer"
Læs mere om de 24 solterminer her

Efterårsjævndøgn indvarsler astronomisk set efteråret, og det varer frem til vintersolhverv, der i år falder den 21. december.

  • Forårets og efterårets jævndøgn repræsenterer de to tidspunkter på året, hvor dag og nat er lige lange.
  • Dag og nat er i balance ligesom Yin og Yang.
  • Efterårsjævndøgn ligger på eller omkring den 22.september.
  • Efterårsjævndøgn er på den nordlige halvkugle et vendepunkt, hvor nætterne begynder at bliver længere end dagene, indtil forårsjævndøgnet kommer, om seks måneders tid.

I årtusinder har man markeret jævndøgnet som afslutning og høstning af de afgrøder der har været dyrket henover sommeren.

Gennem århundreder er mange legender og folkelige traditioner forbundet med jævndøgn.aeg-balance

En efterhånden verdensbekendt vandrehistorie, at det er lettere at balancere et æg på højkant på jævndøgns dagen end på andre dage om året?

Oprindeligt var det en festival for at fejre høsten, men senere blev efterårsjævndøgn til midthøstfestival eller efterårsfestival, hvor familien bliver genforenet, med familiemedlemmer.

Derfor bliver efterårsjævndøgn oftest lagt i forbindelse med den kinesiske månefest, der er den næststørste festival i Kina efter kinesisk nytår, og finder sted den 15. dag i den 8. måne måned, hvilket betyder, at det altid er fuldmåne på dagen.

Kinesiske forfædre betragtede den syvende, ottende og niende lunar måneder som efterår, og den 15. dag i den ottende lunarmåned, blev derfor kaldt for mid-efterår og månens dag, som også betragtet som den bedste dag i året for at nyde den smukke, runde og blanke måne.
Læs mere om månefestival og midthøstfestival her

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Efterårsjævndøgn, er som nævnt i nedenstående yin -yang symbolet, hvor både - dag og nat er lige lange -, men også -varme om dagen og kulde om natten - er er i ligevægt.

Klimaet ændrer sig fra varme til kulde og får følge af efterårssygdomme, med Influenza, luftrørssygdomme, mave-tarmsygdomme og allergier er de mest almindelige.

Det varme og kolde vejr får efterårssygen til at følge, og efteråret er faktisk den mest velegnede periode til fremavl og spredning af bakterier, såsom viral influenza.

Ifølge Kinesisk lægekunst og Traditionel kinesisk medicin (TCM)teori, er det derfor nødvendigt at være opmærksom på kroppens beskyttelse, og følge loven om yin og yang-balance med sit helbred og holde sin krop i god tilstand. 

For så vidt angår den menneskelige krop, betyder overgangen fra sommerens yang til vinterens yin, at kroppens yang gradvist vil harmoneres med yin når klimaet afkøles.
På dette tidspunkt skal vi fokusere på at dyrke menneskets legemes yinpunkter.

I TCM betragter man det hele menneske som inddrager både krop, sind og ånd, i et udrednings- og behandlingsforløb for at finde årsagen til sygdom eller symptomer. 
Læs mere om kinesisk lægekunst og traditionel medicin her.

Historisk baggrund for forårs- og efterårsjævndøgn
yin yang solterminerI de Stridende stater periode, 475-221 f.Kr. blev der indført en landbrugskalender, der opdelte året i 24 perioder, kaldt for Jie Qi.

Hver periode har ca. 15 dage, og det bestemmes af solens position på himlen.
Jie Qi var baseret på beregninger af Jordens kredsløb omkring Solen, hvor det nøjagtige tidspunkt for hver af de 24 perioders begyndelse var angivet.

Det ses her i Yin og Yang symbolet, hvordan solen kaster sin skygge i løbet af et år, hvor skyggerne i ved henholdsvis forårs- og jævndøgn (yang og Yin) er lige lange.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Jævndøgn er de tidspunkter hvor nat og dag astronomisk set, er omtrent lige lange overalt på Jorden.

Efter forårsjævndøgn hvor dag og nat er lige lange, bliver dagslængen gradvis længere, indtil det bliver efterårsjævndøgn hvor dag og nat igen er lige lange, og dagnes længde er aftagende.

Forårsjævndøgn falder omkring den 20. eller 21. marts. og efterårsperioden falder omkring 22. eller 23. september.

Andre artikler om kinesiske helligdage:
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap