KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
 

Traditionelle kinesiske folkefester

Det kinesiske folk fejrer en række folkefester, eller festivaler som det også kaldes, i løbet af et år. De traditionelle kinesiske festivaller (中国的传统节日) har været en del af den kinesiske tradition for tusinder af år, og er en vigtig del af den kinesiske kultur. Mange af festerne er forbundet med kinesisk mytologi og folklore eventyr, men oprindeligt udviklede de sig fra primitive offer-, tabu- og mystikritualer, der kun var forbeholdt et feudal samfund, der blev regeret af konger, fyrster, krigsherrer og ypperstepræster.

Mange af ceremonierne tog form i løbet af Qin-dynastiet (221-206 f.Kr.), hvor den menige befolkningsgruppe ikke deltog i ceremonierne, andet end måske som offer.
 De folkelige festivaler, tog form i den velstående periode under Tang-dynastiet (618-907 e.Kr.) hvor festerne blev befriet fra primitive offer-, tabu- og mystikritualer. Fra da af vendte de festlige begivenheder sig til at blive mere livlig og spændende og folkelig, hvor der også udviklede sig en lang række lokale og etniske fester.

 De fleste af disse festivaler finder sted omkring vigtige datoer i den kinesiske månekalender.
Forårsfesten eller kinesisk nytår

1. dag i den første månemåned

Kinesisk nytår er præget af traditioner, ritualer og overtro. Det er den vigtigste festival i verdens folkerigeste nation - og i alle andre lande med store kinesiske befolkningsgrupper.

Læs mere her

Lanternefesten

Den 15. dag i den første måned i  Lunar året

Ifølge den kinesiske tradition, bør man hænge tusindvis af farverige lanterner ud, og børn går i optog ud om aftenen for at markeret for at fejre og værdsætte den klare lysende fuldmåne på himlen.

Qing Ming festen

Qingming festen falder 15. dage efter forårsjævndøgn, der er omkring den 21. marts, og derfor falder i begyndelsen af april måned hvert år.

Qing Ming eller Ching Ming er en af de folkefester der ikke følger månekalenderen, men derimod den gamle almanak, eller landbrugskalenderen. Qing Ming betyder, klar og lys, og er starten på foråret, og traditionen tro, valfarter kineserne på denne dag pligtfuldt til deres forfædres grave, for at tilse og ordne deres gravsteder og sætter mad frem til dem

Dragebådsfesten

På den femte dag i den femte månemåned (efter månekalenderen - som regel i maj/juni)

Dragebådsfesten er den tredje største festival i den kinesiske kalender, efter Forårsfesten (nytår) og Månefesten i efteråret. Og ligesom de to andre traditionelle fester, spiller maden en vigtig og symbolsk rolle i festlighederne

Ildfesten Afholdes den 24 – 26  i den 6.månemåned, hvilket som regel er i juli måned. Ildfesten, på kinesisk Huoba Jie, er den største af de traditionelle festivaler der holdes af den etniske minoritet Yi folket, og er ret udbredt i områderne Yunnan, Guizhou og Sichuan- provinserne.  
Dobbelt syv festen

Falder på den syvende dag i den syvende månens måned

Dobbelt syvende Festival i Kina svarer til Valentinsdag i de vestlige lande. På grund af den smukke legende om Niu Lang og Zhi Nu er festivalen blevet udstyret med betydningen af stor romantik.

Månefesten. Den fest kaldes også for Mid-efterårsfestival.

den 15. dag i den 8. måne måned, hvilket betyder at det altid er fuldmåne på dagen.

Den kinesiske månefest er ligesom nytåret en af de vigtige traditionelle fester for kineserne. Det er tradition at spise månekage på dagen.

Chongyang Festival (Dobbelt-ni Festival

Afholdes den 9. dag i den 9. månens måned

Det er en festival, hvor folk spiser Chongyang kage, drikke Chrysanthemum vin, bestiger bjerge, og hylder krysantemum blomsten.

Laba festen eller risgrøds festen

Falder på den ottende dag i den 12. månens måned

Festival  var oprindelig en lejlighed for folk til at ofre til deres forfædre, og for at bede til himmel og jord for en god høst og held og lykke til familien.Senere er det blevet entradition for at spise risgrød.

Datoer for de traditionelle kinesiske fester frem til år 2021
  Off. Fridage 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Nytårsdag 1 1. jan 1. jan 1. jan 1. jan 1. jan 1. jan

Laba festen
腊八节 Làbā Jié

             
Forårsfesten (nytår) 4 8. feb 28. jan 16. feb 5. feb 25. jan 12.
feb
Lanternefesten   22. feb 11.feb 2. mar. 19. feb 8. feb 26. feb
Internationale kvindedag ½ for kvinder 8. mar 8. mar 8. mar 8. mar 8. mar 8. mar
Qingmingfesten   2. apr 5.
apr
4
apr
5.
apr
5.
apr
5. apr
Internationale arbejderdag 1 1. maj 1. maj 1. maj 1. maj 1. maj 1. maj
Kinesisk ungdomsdag ½ eller 1 for unge            
Dragefesten   9. jun 30.
maj
18. jun 7. jun 25. jun 14. jun
Dobbelt 7 festen   9. aug 28. aug 17. aug 7. aug 25. aug 13. aug
Månefest (Midtefterår)   15. sept 4.
okt
24.
sept
13. sept 1. okt 21. sept
Chongyang (dobbelt 9 festen)   9. okt 28. okt 17. okt 7. okt 25
.okt
14. okt