KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 08-Jan-2021
  Art. 11.4.1.21

Ildfesten eller fakkelfesten

Hver sommer deltager Yi-folket og deres nordvestlige yunnanske naboer i et ritual, der er lige så gammelt som selve menneskets historie.
Yi-etniske minoritetsfolk, også kendt som Lolo, er hjemmehørende i højlandet i det sydvestlige Kina og bebor for det meste i provinsen Yunnan

Festivalen afholdes den 24 – 26 i den 6. måne-måned, hvilket som regel er i juli måned.Ildfest

Ildfesten, på kinesisk Huoba Jie (火把节), er den største af de traditionelle festivaler der holdes af den etniske minoritet Yi folket, og er ret udbredt i områderne Yunnan, Guizhou og Sichuan- provinserne.

Der er dog også andre minoriteter, såsom Naxi, Bai, Lahu og Jino folket, der fejrer denne festival.

Yi-folket har mange traditionelle festivaler, hvoraf Fakkel festivalen er den storslåede og den vigtigste. 

Festivalen blev oprindeligt kaldt "Xinghui (stjernernes tilbagevenden)".
Ifølge nogle lærde brugte Yi og Bai-folket deres egen kalender tidligere, som indeholder to Xinghui stjernernes tilbagevenden festivaler, der falder om sommeren og vinteren.

Festlighederne markerer en lykkelig afslutning på første halvdel af året og beder om et nyt halvår med masser og fred. De inkluderede aktiviteter såsom brydning, tyrefægtning og hestevæddeløb.
Mange af disse traditioner blev viderført i Fakkelfestivalen.


Ildfesten er en begivenhed hvor der er placeret fakler, hvoraf nogle er op til 10 meter høje, rundt omkring på gader og pladser i byen.

I landsbyerne, hvor der stadig praktiseres mere traditionelle ritualer, tænder folket deres fakler foran deres hjem. 
De vil tage en kæmpe fakkel til indgangen til landsbyen og derefter ud på landmændenes marker for at afværge onde ånder og uheld.

Om eftermiddagen begynder en kostumekonkurrence. 
Et hold fra hver af de 27 Yi-stammer viser deres smukke kostumer på scenen. 

Der er en enorm mangfoldighed af mænds og kvinders tøj blandt dem - hovedbeklædningerne alene omfatter mange sorter, såsom cirkulære, cylindriske eller kegleformede kurver prydet med blomster eller med hængende broderede kugler, farverige bånd og frynser. 

På de omkringliggende skråninger sidder publikum og ser og hepper på deres hold.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Under festen når det er blevet mørkt antændes faklerne og mens flammerne står mod himlen, promenere tusindvis af folk rundt med tændte fakler.Ilfesten

Fakkelbål i forskellige størrelser, de kan være op til 10 meter høje, forberedes forud for festen, og placeres forskellige steder på pladser, foran forretninger, huse og i landsbyerne.

  • Om aftenen tændes fakkelbålene og folk går larmende rundt med tændte fakler i hånden, fra bål til bål, syngende, dansene, slår på trommer og gongong for at jage onde ånder væk og bede for en god høst.

  • I nogle tilfælde bliver køer og får slagtet, i andre tilfælde er det svin og kyllinger der bliver ofret til landbrugs guden for at bede om fred og ingen fare for mennesker og husdyr, samt for en god høst.

Forskellige konkurrencer bliver afholdt, f.eks. hoppe over ilden, hestevædeløb, bueskydning, brydning og tyrefægtning.Ildfest dans

Bålfesten varer normalt til næste morgen, unge Yi-mænd blæser i fløjter, spiller på måneformede instrumenter og trestrengede guitarer, mens de danser, unge kvinder danser efter rytmen og klapper i hænderne. 

Glade flammer springer op til himlen, knitrende og sprutrende og sammen med lyden af ​​gongs og trommer skaber det et hav af glæde.

Ildfestivallen er også en god mulighed for unge mænd og kvinder at lærer hinanden at kende og finde en kæreste.
De spiller musik, synges og danses rund om bålene hele natten.
Der afholdes ovenstående konkurrencer, hvor vinderen ofte får førstevalg af de unge kvinder på festivalen.

Ofte vil Yi-familier bruge denne store festival som en mulighed for matchmaking, da alle unge vil være til stede i deres fulde festivaludstyr for at se bedst ud. 
Unge Yi-kvinder bærer trekantede stykker fastgjort til siden af ​​deres hovedbeklædning, og når de bliver gift, vil de flytte disse trekanter fra siden af ​​deres hovedbeklædning til toppen og vise deres status som giftede kvinder.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: