KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 03-Nov-2020    
  Art. 11.4.1.15
Lærernes dag

Mange lande rundt om i verden fejrer lærernes dag for at vise respekt og værdsættelse for det arbejde, lærerne og underviserne udfører hver dag.
I Folkerepublikken Kina fejres årligt lærernes dag den 10. september.

Lærerdagen blev oprettet af den kinesiske regering i 1985.
Selvom undervisning er et historisk respekteret erhverv i Kina, der går tilbage til Confucius, skabte regeringen denne hyldest dag til lærer, delvis for at genoprette undervisningens prestige, efter kulturrevolutionen.

Millioner af unge blev i efteråret 1966 mobiliseret som Rødgardister, der iværksatte et voldsomt og til tider blodigt, oprør og forfølgelse mod autoriteterne lærere, læger og intellektuelle gennem både fysisk og psykisk vold, samt omfattende ødelæggelser af kulturhistoriske objekter.

Lærernes dag i dag
I Folkerepublikken Kina er der nogle aktiviteter for studerende til at vise deres påskønnelse over for lærere, såsom at præsentere gaver, herunder kort og blomster. Derudover vil mange tidligere studerende vende tilbage til deres gamle folkeskoler, mellemskoler og gymnasier for at give gaver til deres gamle lærere.

Regeringen udråbte først lærernes dag i 1985, men har aldrig klart forklaret, hvorfor den skulle falde den 10. september. Nogle mener, at det skyldes den lignende udtale mellem ordet "lærer" (教师 jiao shi) og de to cifre 9 (九 jiu), 10 (十 shi) på datoen.

Nogle mennesker mener, at regeringen muligvis flytter lærernes dag til 28. september i de kommende år, den dag, hvor Confucius menes at være født for ca. 2.500 år siden.
Hvis der vedtages vil Kinas lærer Dag derefter falde på samme dato, som dagen fejres i Hong Kong og Taiwan.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Lærernes dag i det gamle Kina
lærer Dag - en festival, der fejrer den 2.300-årige tradition for at respektere lærere og uddannelse i Kina. 
Historien om lærernes dag sporer tilbage til Han-dynastiet (206 f.Kr. - 220 e.Kr.). I følge Han-dynastierne under Han (202 f.Kr. – 220 e.Kr.) og Jin (1115-1234) den 27. august hvert å.

Hvert år på Confucius fødselsdag, ville kejseren gå til Confucius' tempel og hylde den gamle filosof, med et følge af embedsmænd, og ville også invitere kejserlige undervisere til det kejserlige hof til en banket.

Lokale embedsmænd fulgte retten, og på denne dag nød lærere rundt om i landet en dags ferie og fik tørret kød som gaver.

Hovedstaden, alle stater og amter skulle også arrangere ofreceremonier for at tilbede Confucius, med lokale chefer eller kejseren, der fører ritualer.

Fremragende praktiserende lærere ville blive valgt blandt akademier og læringsinstitutioner landsdækkende, og rapporterende til kejserhoffet, hvor de fik 500 liang (两) sølvmønter som priser.


Indtil Qing-dynastiet (1644-1911) blev ofreceremonien udført i større skala. Lærernes lønninger i skoler og akademier rundt om i nationen blev hævet, og lærere, der præsterede godt, ville blive tildelt officielle titler eller forfremmet til højere positioner.

Normalt inkluderede en læreres indkomst løn, indkvartering og festivalgaver.
Der var ingen fast studieafgift, generelt betalte forældrene lærere i henhold til deres husstandsindkomst. Både penge og basisfødevarer kunne betales i bytte for undervisning.

I private skoler modtog lærere altid penge eller gaver fra værtsfamilien på bestemte festivaler eller i begyndelsen og slutningen af hvert semester.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap