KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 03-Jan-2020   Art. 3.2.2.2
Lanternefestivalen

( 元宵节 Yuánxiāojié)
Denne festival aften fejrers på den 15. dag under årets første fuldmåne i Lunar året, når det er fuldmåne, og markerer afslutningen på den række af festligheder der startede ved det kinesiske nytårs begyndelse. lanterner

Så tidligt som i den vestlige del af Han-dynastiet (206 f.v.t. 25 e.v.t.) var det blevet en festival med stor betydning.
Lanternefestival kaldes på kinesisk for Yuan Xiao festen, fordi den første måne-måned kaldes for Yuan og i gamle dage kaldte kineserne natten for Xiao.

Navnet Tangyuan på kinesisk, har en lignende udtale til Tuanyuan, som betyder  genforening.
Tuan Yuan er en genforening i enhver forstand med familie, venner, kolleger og forretningspartnere, så folk tror på dumplings betegner, harmoni og lykke med familienog venner.

Ifølge den kinesiske tradition, bør man hænge tusindvis af farverige lanterner ud, og børn går i optog ud om aftenen for at markeret for at fejre og værdsætte den klare lysende fuldmåne på himlen.

DUMPLING   (Tangyuan   汤圆)
Udover underholdningen og de mange smukke lanterner, en anden vigtig del af Lanternefestivalen eller Yuanxiao Festivalen, at spise små dumpling lavet af rismel.

Disse rismels dumblings kaldes også for yuan xiao eller tang yuan, har selvfølgelig, har fået navnet fra selve festivalen. Lanterne dumblings

Det menes også, at den runde form af yuanxiao og de skåle, hvori de serveres, symboliserer familiens sammenhold, og at spise dumplings kan bringe lykke og held.

Dumblingerne er fyldt med enten sødt eller salt.
De søde fyldprodukter er fremstillet af sukker, valnødder, sesam, osmanthus blomster, rose- kronbladen, sukkersødet mandarinskræller, bønne pasta eller jujube (rød blomme-lignende frugt).
Fyldet kommes i enten som en enkelt ingrediens eller en kombination af fyld.
De saltholdige dumblings er fyldt med hakket kød, grøntsager eller en blanding.
Dumblingerne laves runde i formen, som månen, der skal symbolisere at deres familier er forenet i den glade stemning og skal bringe dem og lykke i det kommende år

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce

Oprindelser og skikke
Festivalen er en af ​​Kinas mere betydningsfulde, og den kan spores tilbage til Han-dynastiet for mere end 2000 år siden. Børn med lanterner
Men under Tang-dynastiet (618-907), den mest velstående periode i kinesisk historie, blev Lanternefestivalen fejret i meget større omfang, og det er på dette tidspunkt, at festivalen udviklede sig til en landsdækkende folkefest.

Det siges, at under Tang kejseren Xuanzongs regering ( 685 -762) blev 50.000 lanterne tændt i Xian City, hovedstaden under Tang-dynastiet.

Lanterne er næsten altid røde, da farven er symbolsk for lykke og velstand i Kina.

I dag varierer lanternerne i form og størrelse, lejlighedsvis oprettet i form af dyr, insekter, blomster, mennesker og endda maskiner og bygninger.Ungt kærestepar

Mange ugifte mænd og kvinder kan også finde deres kærester ved lanternefestivalen, så Lanternefestivalen skabte også utallige gode venner, og der er også mange digte, der udtrykker kærlighed ved Lanternefestivalen.

 

 

Legenden om Lanternefestivalen
I det gamle Kina startede nytårsfejringer nytårsaften og sluttede ved fuldmåne ca. 15 dage senere med Lanterne-festivalen.
Her er historien bag Lanterne Festival:
Under kejseren Wu Di fra Han-dynastiet var der på kejserpaladset en paladspige ved navn Yuanxiao.
Yuanxiao, hun var en klog og venlig pige, men hun var meget trist og havde hjemlængsel, da hun blev holdt indespærret i paladset året rundt.
Heldigvis fandt hun en ven i en minister ved navn Dongfang Shuo. Han fortalte kejseren en snedig historie der hjalp Yuanxiao med at se hendes familie igen.
Shuo fortalte kejseren, at den Højeste guddommelig Jadekejser i himmel kendt som Yuhuang Shangdi, havde beordret ildens Gud, til at sætte byen Changan (i dag kendt som Xi'an) i brand på den 16. dag i den første måned i månens år.
Shuo fortalte trist, at den eneste måde at forhindre dette i at ske, var at stoppe med fyrværkeri og hænge op røde lanterner over hele byen.
Han fortalte også at Ildguden, der elskede et storslået fyrværkeri, men også kunne lide de dumplings, der er lavet af Yuanxiao
Shuo fortalte kejseren, at alle - også paladspigerne - skulle deltage i lanterne-showet, og Yuanxiao skulle give hendes dumplings til Ildguden.
Shuo sagde til kejseren, at ildguden helt sikkert ville blive tilfreds og derfor redde byen Changan.
Kejseren købte historien og beordrede byen Changan til at tilbringe hele natten med at ikke at lave fyrværkeri men i stedet for at gå ud med tændte lanterner.
 Der skete intet galt den aften, og Yuanxiao udnyttede sin tid uden for paladset, til at se sin familie.
Kejseren Wu Di syntes så godt om det, og han beordrede, at næste år skulle der igen hænges røde lanterner over hele byen på samme dag, og den lille paladspige fik igen lejlighed til at gense sin familie.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap