KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Lanternefest

Lanternefesten

    2016 2017 2018 2019 2020 2021
Lanternefesten   22. feb 11.feb 2. mar. 19. feb 8. feb 26. feb


lanterne

Lanternefestivalen ( 元宵节 Yuánxiāojié) er en kinesisk festival der fejres på den 15. dag i den første måned i  Lunar året, når det er fuldmåne, hvilket i år 2016 er den 22. februar, og markerer afslutningen på den række af festligheder der startede ved det kinesiske nytårs begyndelse.

Så tidligt som i den vestlige del af Han-dynastiet (206 f.v.t. 25 e.v.t.) var det blevet en festival med stor betydning.

Lanternefestival kaldes på kinesisk for Yuan Xiao festen, fordi den første måne-måned kaldes for Yuan og i gamle dage kaldte kineserne natten for Xiao.

Ifølge den kinesiske tradition, bør man hænge tusindvis af farverige lanterner ud, og børn går i optog ud om aftenen for at markeret for at fejre og værdsætte den klare lysende fuldmåne på himlen.


DUMPLING
Udover underholdningen og de mange smukke lanterner, en anden vigtig del af Lanternefestivalen eller Yuanxiao Festivalen, at spise små dumpling lavet af rismel.

lanterner

Disse rismels dumblings kaldes også for yuan xiao eller tang yuan, har selvfølgelig, har fået navnet fra selve festivalen.

Dumblingerne er fyldt med enten sødt eller salt. De søde fyldprodukter er fremstillet af sukker, valnødder, sesam, osmanthus blomster, rose- kronbladen, sukkersødet mandarinskræller, bønne pasta eller jujube (rød blomme-lignende frugt).

Fyldet kommes i enten som en enkelt ingrediens eller en kombination af fyld.

De saltholdige dumblings er fyldt med hakket kød, grøntsager eller en blanding.


Dumblingerne laves runde i formen, som månen, der skal symbolisere at deres familier er forenet i den glade stemning og skal brnge dem og lykke i det kommende år
dumblings