KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading

Den kinesiske månefest

 

Månefesten Månekagen Historien om månefesten Legender om månefesten


Den kinesiske månefest, også kaldt for midsommerfest, finder sted den 15. dag i den 8. måne måned, hvilket betyder at det altid er fuldmåne på dagen. Den fest kaldes også for Mid-efterårsfestival..

2015 27. septembermaanepigen

2016 15. september

2017 4. oktober

Den kinesiske månefest er ligesom nytåret en af de vigtige traditionelle fester for kineserne. Det er tradition at spise månekage på dagen.

Kinesisk forfædre betragtede den syvende, ottende og niende lunar måneder som efterår. Den 15. dag i den ottende lunar måned, blev derfor kaldt for mid-efterår og månens dag, denne dag blev også betragtet som den bedste dag i året for at nyde den smukke, runde og blanke måne.
Se video fra fejringen af den kinesiske månefest på Copenhagen Business Confucius Institute, torsdag den 23 september 2010
Klik her
Oprindeligt var det en festival for at folk kunne fejre høsten, men senere blev det en dato, hvor familien bliver genforenet, med familiemedlemmer. Festivalen også forbundet med en smuk legende "Chang'e der fløj til Månen". (læs nærmere under Legender om månefesten)
Op til månefesten er det traditionen at venner, familier og forretningsforbindelser forærer hinanden “månekager”. De er som regel smukt pakket ind i lykkebringende farver og kan have mange forskellige slags fyld som kokos, røde bønner, frugt eller nødder. Det er heller ikke helt ligegyldigt hvor meget de har kostet. Man køber ikke månekage til sig selv.

Det er dagen hvor familierne samles om aftenen, spiser middag og deler månekage, helst i skæret fra månen, hvis natten er klar. Historien er, at de efter at have spist kagerne sammen går ud og kigger på månen. Så tænker de på dem der bor langt væk eller som ikke er mere.
MÃ¥nekage

Der er også noget stærkt romantisk forbundet med traditionen. En perfekt nat for månefesten er, hvis det er en stille nat uden skyer på himlen og med lidt mild brise fra havet.  

På sådan en romantisk nat tilbringer elskende par sammen, hvor de spiser måne kage, drikker vin og spadserer helst ved en sø, mens de ser på fuldmånen.  Selv for et par der ikke kan være sammen, kan de stadig nyder natten sammen, ved på hvert sit sted, at se månen på samme tid så det føles, at de er sammen i dette tidsrum.  Et stort antal poesier er blevet lavet til denne romantiske fest.

MÃ¥neaften