KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 28-Aug-2021    
  Art. 1.1.11.4
Kinas Nationaldag

Mao Zedong, udråbte Folkerepublikken 1. oktober 1949

Den kinesiske nationaldag (国庆节 Guó qìng jié), fejres den 1. oktober hvert år, for at fejre grundlæggelsen af ​​Folkerepublikken Kina den 1. oktober i 1949. Mao Zedong udraaber folkerepublikken

Den nationale dag er en helligdag i Folkerepublikken, og markerer også starten på "den gyldne uge".

I Kina er nationaldagen officielt tre dages ferie, men ferien forlænges normalt med 3-4 dage der kompenseres ved at arbejde i weekenden efter afhængigt af, hvordan ferien falder i ugen.

Dette skaber en såkaldt 'Gylden Uge' med fridage. Dette gør det til den næststørste ferieperiode i Kina. Der er to ”gyldne uge” ferier i Kina, i forbindelse Forårsfest (det kinesiske nytår) og Nationaldagen.

Den Gyldne Uge blev indført i 2000 for at hjælpe med at øge den indenlandske turisme og for at give familier mulighed for at kunne rejse langt og besøge slægtninge, selvom Nationaldagen i modsætning til de fleste andre kinesiske traditionelle helligdage, pålægger nationaldagen ikke nogen moralsk forpligtelse til at besøge din familie.

I 2019 rejste ca. 782 millioner mennesker i løbet af nationaldagen-ferie, hvor 30,5% gjorde det i bil, ifølge ministeriet for kultur og turisme.

Faktisk var den Kinesiske Folkerepubliks uafhængighedsdag den 21. september 1949. 

Men en stor ceremoni blev holdt på Den Himmelske Fredsplads den 1. oktober 1949 for at fejre dannelsen af ​​Folkerepublikken og den nye regering.
Kinas ledere fra 1949
Læs mere om Folkerepublikken her

Det politiske system man etablerede, var også skåret efter den sovjetiske model, hvor partiet (KKP) kontrollerede statsapparatet og med en politisk centralisme, som placerede magten hos den øverste partiledelse.
Et politisk system som ikke var fremmed for kineserne efter årtusinders kejserstyre
Læs mere om det politiske system her

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Den 2. oktober 1949 vedtog den nye regering en beslutning om at Folkerepublikken Kinas nationaldag, skulle være den 1. oktober.
Siden 1950 er den 1. oktober hvert år blevet fejret af kineserne.

Nationaldagen fejres over hele fastlandet, også af Kinas to særlige administrative regioner: Hong Kong og Macau, med en række regeringsorganiserede festligheder, herunder fyrværkeri og koncerter.

Virksomheder i Kina hænger røde lanterner og banner op.

Balloner og skulpturer udsmykker også mange offentlige pladser og lokaliteter.Billede af Mao

 Offentlige steder, såsom Den Himmelske Freds Plads i Beijing, er udsmykket i et festligt tema. Portrætter af tidligere ledere, som Mao Zedong, Sun Yat-sen og andre ledere vises offentligt.

Portræt af formand Mao Zedong på Den Himmelske Freds Port (Tian An Men)
Portrættet af formand Mao på muren ved indgangsporten til Den Forbudte By, er blevet udskiftet hvert år siden 1949.

Ge Xiaoguang har været kunstneren siden den oprindelige maler Wang Guodong blev pensioneret i 1977. for at færdiggøre portrættet!

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap