KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Det kinessiske køkken
Det kinesiske køkken  

Det kinesiske køkken er et af de mest varieret i verden. Da landet er stort, er der ikke kun tale om en madkultur, men derimod mange forskellige. Disse madkulturer er skabt gennem tilgængelige råvarer – og ofte er dette alt hvad der er spiseligt. Alt efter hvor i Kina man var bosat, var det forskellige råvarer der var tilgængelige. Kineserne er dog heller ikke kræsne når det kommer til kød, da de spiser alt på dyret – selv øre og fødder. Grunden til at dette er blevet delikatesser er, at hungersnød flere gange har ramt Kina – og man derfor var nødt til at spise hvad der var

Generelt om kinesisk madkultur.
Der er mange vandrehistorier om kinesisk madkultur, historierne er ikke nødvendigvis forkerte, men er ofte forvrænget eller overdrevet. I et land som Kina der har et areal på 9,6 millioner km2, mod europa der har 4,2 millioner km2, kan man ikke tale om én kinesisk madkultur. Ligesom der findes flere madkulrer i europa findes der også forskellige madkulturer i Kina. Den kinesiske madkultur er skabt gennem bl.a. samspillet af tilgængelige råvarer, traditioner, klimaforhold, naturforhold, historie, religion, historie, filosofi (yin & yang pricippet), æstetik og politik.

På spørgsmålet hvad spiser kinesere, kan man svare at generelt spiser kinesere alt hvad der findes af spiseligt, men det mest almindelige er alle former for grøntsager og kød hvor det hovedsagelig er, svinekød, oksekød og kylling, samt alle former for fisk. Til gengæld spiser man så alt på dyret af både indmad og f.eks. grisetæer, griseører, hønsefødder.

Naturkatastrofer der medførte hungersnød, har også ført til at, kineserne blev nød til at spise, simpelt hen hvad man kunne få fat i, hvilket igen har medført at man tilfældigvis har opdaget nogle delikatesser, som vi europæere på grund af fordomme, måske finder lidt aparte og særpræget. 
Som en hovedregel er kinesisk mad det samme som i Europa altså svinekød, oksekød og kylling, samt alle former for grøntsager.

Nedenstående links giver flere informationer om "Det kinesiske køkken" og kinesisk madkultur.

 

Her kan du læse om Kinas madkultur historisk set Her kan du læse om kinesisk mad filosofi
Her kan du læse om -
Hvorfor er kineserne kendt for at være "altædende".
Her kan du læse om de forskellige kinesiske køkkener
Her kan du læse om de besynderlige specialiteter Det kinesiske køkken