KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 18-Nov-2020    
  Art. 1.11.12
Kinesisk lægekunst og Traditionel kinesisk medicin (TCM)

Hua Tou Kinas første læge

Selvom de vigtigste ideer og teknikker for kinesisk lægekunst og traditionel kinesisk medicin på kinesisk, zhōng yī  中医, er tusinder af år gamle, er denne lægekunst praksis stadig almindeligt anvendt i Kina og endda udbredt over hele verden.

Kinesisk lægekunst er baseret på det der kaldes Traditionel Kinesisk Medicin (den engelske betegnelse TCM er oftest benyttet) som er en af ​​de store naturlægemidler i verden, der går tilbage til 3. århundrede f.Kr.

I TCM betragter man det hele menneske som inddrager både krop, sind og ånd, i et udrednings- og behandlingsforløb for at finde årsagen til sygdom eller symptomer.  

Et væsentligt aspekt af den kinesiske lægekunst, er en forståelse af kroppens Qi (livskraft; bogstaveligt talt "vital ånde"), der strømmer gennem usynlige meridianer (kanaler) i kroppen.

Dette energinetværk forbinder organer, væv, årer, nerver, celler, atomer og bevidstheden i sig selv, og er en kontinuerlig drift af Qi for at bevare de grundlæggende funktioner i den menneskelige krop og sind.

Generelt er der i TCM-teorien 12 større meridianer, som hver forbindes, ved hjælp af qi, til et af menneskets 12 hovedorganer.

Kineserne har vidst det i tusindvis af år: alle vores organer er forbundet med meridianer, som ikke kun skaber energi til de enkelte organer men også mellem organerne.

Hele energisystemet er meget mere komplekst end de 12 hoved-meridianer.
Meridianer er også relateret til en række forskellige fænomener, herunder døgnrytmer, årstider og planetariske bevægelser for at skabe yderligere usynlige netværk.

TCM omfatter mange forskellige praksis, herunder akupunktur, moxibustion (afbrænding af en urt over huden for at tilføre varme til akupunkturpunkter), kinesisk urtemedicin, Tui Na (en kinesisk massageform), kostterapi samt Tai Chi og Qi Gong (praksis, der kombinerer bestemte bevægelser eller stillinger, koordineret vejrtrækning og mental fokus). 


Den kinesiske lægekunst og traditionel kinesisk medicin tager udgangspunkt i følgende:

  • Den menneskelige krop er en miniatureudgave af det større, omgivende univers.
  • Harmoni mellem to modsatrettede komplementære kræfter, kaldet yin og yang, en balance mellem yin og yang er som udgangspunkt en sund krop, men hvor sygdom skyldes en ubalance mellem disse kræfter.
  • Fem elementer-ild, jord, træ, metal, og vand-symbolsk alle fænomener, herunder stadier eller faser af menneskets liv, og forklare driften af kroppen og hvordan faserne går fra den ene tilstand til den anden. Faser der ikke følger det naturlige forløb, skaber ubalance og bevirker sygdom.
  • Qi, en vital energi, der får faserne til at strømme gennem kroppen, og udfører flere funktioner i at bevare sundhed.

Læs artiklen: GAMMEL LÆGEKUNST RUSTER IKKE - TRADITIONEL KINESISK MEDICIN OG AKUPUNKTUR I DANMARK

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Kinesisk urtemedicin
Den kinesiske Materia Medica (Shennong Bencao jing神农本草经 -en farmakologisk opslagsbog benyttes af TCM praktiserende læger). Dette værk blev udarbejdet i det 1. århundrede e.Kr. under Han-dynastiet, tilskrevet den mytiske Shennong.
Det kinesiske udtryk " bencao ", som bogstaveligt betyder "rodfæstet i urter", afspejler det faktum, at de fleste medicinske materialer stammer fra botaniske kilder. Bencao ( materia medica))
Tekster fra tidligere dynastier beskriver primært tre aspekter af kinesiske lægemidler: medicinske materialer, medicinske egenskaber og medicinske principper.
Som en vigtig del af Kinas kulturarv repræsenterer disse forskellige bencao (materia medica) tekster århundreder af akkumuleret visdom i bekæmpelse af sygdom og bevarelse af sundhed.
Den originale tekst findes ikke længere, men siges at have været sammensat af tre bind, der indeholder 365 betegnelser på medikamenter og deres beskrivelse. 

De tre bøger viser optegnelser på 365 medicin- og lægeurter, hvoraf 252 er urter. Den beskriver tusindvis af lægemidler-primært planter, men også nogle mineraler og animalske produkter.
Forskellige dele af planter, såsom blade, rødder, stængler, blomster og frø, der anvendes. I TCM, er urter ofte kombineret i formler og givet som te, kapsler, flydende ekstrakter, granulat eller pulver.

Læger analyserer urterne ud fra deres art eller egenskaber som "koldt eller varmt" eller "yin og yang", bruger alle slags råvarer og blander dem ordentligt for at afhjælpe eventuelle problemer.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap