Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 05-Nov-2020    
  Art. 11.8.1


Kinesisk litteratur

Den kinesiske litteratur har en ubrudt historie på over 3000 år.

Den har haft stor indflydelse på litteraturen i hele den asiatiske region, først og fremmest Japan, Korea og Vietnam, og har været en vigtig faktor i fastholdelsen af den kulturelle enhed i det store kinesiske rige.Bambusbog

Hovedparten af den anerkendte kinesiske litteratur indtil 1900-t. er skrevet på et litterært skriftsprog, wenyan, hvis forbillede var oldtidens filosofiske skrifter.

Litteraturen, især prosaen, har været tillagt en væsentlig moralsk-belærende funktion som formidler af de rette principper.

I den klassiske tradition er der ikke noget skarpt skel mellem på den ene side skønlitteratur og på den anden side historieskrivning og filosofi.
Kernen i den traditionelle kultur er således en række klassiske skrifter med tilknytning til Kinas centrale filosof Kong Fuzi.

De er igennem århundrederne blevet læst og genlæst, fortolket, citeret og imiteret, indpodet igennem generationer af embedsmænd gennem det kejserlige eksamenssystem, der eksisterede mellem 606 og 1905.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Kinesisk litteratur kan inddeles i tre store historiske perioder der på denne hjemmeside følger de historiske perioder:
  • den klassiske periode, fra det 18. århundrede f.Kr. til det 1. århundrede f.Kr.
  • den middelalderlige periode, fra det 1. århundrede f.Kr til slutningen af det 19. århundrede
  • den moderne periode, fra det 20. århundrede til i dag.

Den klassiske periode Orakle skrift
De ældste eksempler på kinesisk skrift er indskrifter på knogler og skildpadde-skaller, stammer formentlig fra det 14. århundrede f.Kr., fra området omkring Huang He (Den Gule Flod).

Indskrifterne har sandsynligvis været brugt i forbindelse med spådomme udført for konger af Shang-dynastiet (1766 -1027 f.Kr.), det tidligst dokumenteret dynasti. 

Selvom det ikke er litteratur i den strengeste forstand, repræsenterer de dog de tidligste eksemplarer af kinesiske skrifter, som blev grundlaget for den efterfølgende kinesiske litteratur.
Læs mere om den klassiske periode her

Middelalderen perioden
Fra begyndelsen af middelalderen i det 1. århundrede f.Kr til slutningen af det 19. århundrede, var Kina ikke kun opdelt i krigsførende stater, men var også i 13.hundrede tallet invaderet af mongolerne. og i det 17.århundrede var det Manchuerne der regerede i Kina.

Ikke desto mindre var disse århundrede den gylden periode i Kina, hvad angår den litterære æra. 
Udbredelsen af buddhismen fra Indien, opfindelsen af trykning, og blomstringen af poesi og prosa oplyste hele perioden, og gjort det til en af de mest strålende i den kinesiske litteraturhistorie.

Siden det 13. århundrede kinesiske den folkelige litteratur har fulgt et mønster af de lokale egns -historier og dramaer, hvor de har udviklet sig til en folkelig national litteratur.
Læs mere om middelalder littraturen her

Den moderne periode (1912-nutiden) - vestliggjort litteratur 
Sun Yat-sen ledede en revolution, der markerede afslutningen på de  kinesiske dynastier, hvor det var en klan der styrede imperiet.
Naturligvis førte den store forandring i det kinesiske samfund, også tilen  litteraturændring.

Litteraturen blev vestliggjort, og det klassiske sprog blev ikke brugt.
Den nationale regering ønskede, at kvinder skulle have mere lige status i samfundet, og kvindelige forfattere og lærde blev taget mere alvorligt.
Der blev udskrevet en masse politisk orienteret litteratur .

Forskere havde adgang til udenlandsk litteratur, og mange studerende studerede i udlandet.
Indtil omkring 1923 var der en ny kulturbevægelse.

Forfattere ønskede generelt at gå foran med at omdanne Kina til et moderne industrialiseret land og erstatte den konfucianske livsstil med en westerniseret.

Efter 2. verdenskrig, under konflikten mellem kommunisterne og nationalisterne, begyndte forfattere at skrive om sociale og politiske problemer i en form, der blev betegnet som ”reportagelitteratur.” 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

I senere år blev reportagelitteraturen tilført nyt liv, der dækkede alle emner fra aktuelle begivenheder til moderne sociale liv.
Siden slutningen af ​​1970'erne begyndte digtere at skrive " poesi af uigennemsigtighed ", hvor de ikke fulgte de standardgrammatiske mønstre og brugte sprog, der ofte er vagt og uforståeligt.

Efter kulturrevolutionen (1966-1976) vendte flere læsere sig til kampsportromaner, der søgte efter helte med høje principper og ambitioner.
Siden da er kampsportfiktion blevet den mest læste litterære form for moderne kinesisk litteratur.

Da internetalderen ankom i slutningen af ​​1980'erne, kom skrifter, der var beregnet til offentliggørelse eller distribution via internettet eller i en interaktiv online-sammenhæng, på mode.
Internetlitteratur, inklusive blogs og litteratur i form af e-mail, er blevet populært blandt yngre læsere.

Andre artikler om:

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap