KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 27-Aug-2020    
  Art. 3.5.1

Det kinesiske køkken

Med flere tusinde års kreativ og akkumulerende indsats er det kinesiske køkken blevet stadig mere populært blandt flere og flere oversøiske gourmeter.

Kinas lange historie, enorme territorium og den rige kultur har ført til den karakteristiske kinesiske kulinariske kunst.
Med rødder i den traditionelle kinesiske filosofi repræsenterer kinesisk mad, naturens harmoni og balance, ikke kun for at tilfredsstille appetitten, men også for at bevare folks sundhed.madtradition

Farve, lugt og smag er de tre traditionelle aspekter, der bruges til at beskrive kinesisk mad, såvel som fødevarens betydning, udseende og ernæring.
Madlavning skal vurderes med hensyn til de anvendte ingredienser, udskæringer, tilberedningstid og krydderier.

Det kinesiske køkken historisk og mytologisk set
I den primitive menneskeæra, var det en almindelig tro, at guddomme og spøgelser kunne påvirke mængden af den mad man skulle have.

Som sådan havde folk ofte knyttet mad til forfædre ceremonier, og normalt bad og takkede man forfædrene og guderne, før man spiste maden, ellers kunne hungersnød og katastrofer ramme dem.

Fra tidspunktet for Confucius (der levede omkring 500 f.Kr. blev gastronomi en højere kunst.
Med flere tusinde års kreativ og akkumulerende indsats, er det kinesiske køkken blevet stadig mere populært blandt flere og flere oversøiske køkkener.
Læs mere om det historiske køkken her

Kinesisk madkultur
Den kinesiske madkultur er skabt gennem bl.a. samspillet af tilgængelige råvarer, traditioner, klimaforhold, naturforhold, historie, religion, historie, filosofi (yin & yang princippet), æstetik og politik.
Læs mere om kinesisk madkultur her

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce

De forskellige kinesiske køkkener
Det kinesiske køkken er et af de mest varieret i verden, når alle Kinas regioner betragtes under et.

Regionale køkkener.
Da landet er stort, er der ikke kun tale om en madkultur, men derimod mange forskellige.
Kinesisk køkken, der stammer fra forskellige regioner og kinesiske etniske grupper, kan opdeles i mange kategorier, hver provins og hver egn i Kina har sine specialiteter.

Disse madkulturer er skabt gennem tilstedeværende råvarer – og ofte er dette, alt hvad der er spiseligt.
Hver provins og hver egn i Kina har sine specialiteter, men der regnes normalt med seks hovedområder.
Læs mere om Kinas regionale køkkener her

Kinesisk mad filosofi, yin og yang mad
Kineserne mener, at det er vigtigt at afbalancere kroppens yin og yang ved at spise og tilberede den rigtige mad.

Et kinesisk måltid er centreret omkring begrebet balance. De forskellige ingredienser arbejder sammen for at opnå en balance i smag (sød, sur, krydret, bitter og salt), og gælder også for madens struktur og madlavning.
Læs mere om den kinesiske yin og yang madfilosofi her

Symbolske kinesiske retter -
Kinesisk nytårsmad

Visse retter spises i løbet af det kinesiske nytår på grund af deres symbolske betydning.
Der serveres ”heldig mad ”i den 16-dages festivalsæson, især på den kinesiske nytårsmiddag på nytårsaften, som menes at bringe held og lykke for det kommende år.
De mest almindelige kinesiske nytårsfødevarer inkluderer dumplings, fisk, forårsrullers og niangao (riskage).
Læs mere om kinesisk nytårsmad her

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap