Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 02-Nov-2020    
  Art. 11.1.16
Kinesiske opfindelser og opdagelser

Kompas, krudt, papir og bogtryk. Det er de fire store opfindelser fra Kina, man normalt taler om. Men der er langt flere, og i århundreder var kineserne langt foran for eksempel europæerne
Ud over de fire store opfindelser, har det gamle Kina bidraget til utallige andre opfindelser.
Her er nævnt et udpluk i alfabetisk orden.

Alkohol - Akupunktur -Armillarsfære - Bronze - Bogtryk - Dragen - Hakkejern - Is - Kalligrafi - Krudt - Papir - Papirpenge - Porcelæn - Række såning - Seismograf - Silke - Silketryk - Silkevejen - Soluret - Såmaskinen - Tandbørsten

Alkohol   Arkæologiske fund af organiske rester efter øl peger på, at kineserne var pionerer inden for alkoholproduktion og begyndte at brygge øl af ris, frugt og honning for ca. 8000 år siden.alkohol opfindelse Kina
I 2013, blev en 9000-årig keramik krukke fundet i Henan-provinsen, der afslørede tilstedeværelsen af alkohol.

Alkohol er i Kina kendt som jiu , det kinesiske tegn "酒" ( Jiǔ),  refererer til alle alkoholholdige drikkevarer. Der er to grundlæggende typer af kinesisk alkohol, gærede og destilleret.

Gæret alkohol kaldes normalt "huangjiu" eller "gule ris vin." Huangjiu er almindeligvis lavet af ris eller hvede. Huangjiu bliver normalt opvarmet før servering. Det mest kendte mærke af huangjiu er Shaoxing.
Destilleret alkohol kaldes "baijiu", bogstaveligt "hvid alkohol / spiritus". Baijiu er klart, vand-farvet og meget stærk.

 Hvid alkohol typisk destilleret fra sorghum (en græsart), selv om der kan anvendes andre kornsorter. De fleste kendte mærker omfatter Moutai, Wuliangye, Gujing m.m.

Ifølge de historiske optegnelser, så tidligt som i Shang-dynastiet (16. - 11. århundrede f.Kr.),  blev der fundet kinesiske inskriptioner på orakel knogler, hvor det kinesiske folk at drak alkohol, og at tilbede guder og forfædre.

Akupunkturakupunktur kinesisk

Den legendariske ”Gule Kejser” (Huang Di – 2698-2589 f.v.t.), der tilskrives verdens ældste klassiske værk om medicin, Neijing, også kendt som „Den Gule Kejsers Klassiker Om Indre Medicin”, viser, at akupunktur blev brugt bredt som en terapi i Kina meget før den tid, værket blev skrevet. 

I lærebogen er der en nøje lokalisering af akupunkturpunkter.
Desuden blev forskellige former for akupunktur nåle opdaget i graven af ​​prins Liu Sheng der døde omkring 200 f.Kr. Dette er endnu et bevis på, at akupunktur allerede var i brug i Kina mere end to tusinde år siden.

Armillarsfære

Den første armillarsfære i Kina opstod mellem darmillarsfæreet fjerde århundrede f.Kr. til det første århundrede f.Kr. Siden Han-dynastiet 206 f.Kr.
Armillarsfære er et astronomisk instrument med et antal drejelige ringe forsynet med gradskalaer. Ringene kan indstilles, så de repræsenterer bestemte planer, fx ækvators eller ekliptikas plan. Instrumentet har siden oldtiden været benyttet som sigteinstrument til fastlæggelse af himmellegemernes positioner.

Bronze  

Bronzealderen var det tidspunkt, hvor man lærte at udvinde og smelte kobber og tin for at lave bronze våben og redskaber. Disse aktiviteter krævede en organiseret arbejdskraft og dygtige håndværkere. kinesiske bronze kar

Denne teknik blev beherskes af kineserne efter 1700 f.Kr. under Shang-dynastiet (1600-1046 f.Kr.) og Zhou dynastierne (1046-256 f.Kr.) der bragte Kina i bronzealderen og hvor udarbejdelsen af bronzen nåede sit højdepunkt i denne periode. 

Bronze blev på det tidspunkt primært brugt til at lave våben, bronze værktøjer og rituelle skibe. Sammenlignet med lande i andre dele af verden, der lavede bronze, skilte de kinesiske bronze redskaber sig ud med deres inskriptioner og flotte dekorative mønstre.

Bogtryk

Trykkekunsten blev først udviklet i Kina, hvor det var bloktryk med træplader der blev brugt.
Teknikken med bloktryk var at der først blev skrevet/tegnet med blæk på et stykke papir. Mens blækket stadig var vådt, blev det lagt over på et stykke blankpoleret træ, så der kom et spejlvendt aftryk af det skrevne/tegn.

Når først teksten var overført til træblokken, skar man træet Blokudskæringaf uden om, således at det skrevne/tegn kom til at stå fremhævet spejlvendt, selv analfabetiske håndværkere kunne udskære blokken. Herefter kunne man så påføre en trykfarve på det fremhævede træ og lave aftryk på papir eller silke. På den måde kunne man lave mange aftryk af det samme.

Da omkostningerne til arbejdskraften var lave og en dygtig håndværker kunne trykke over 1.500 sider på en dag, faldt prisen på bøgerne.

Træblokke metoden blev meget udbredt i Kina og store mængder trykte tekster fandtes allerede i 500-tallet e.v.t., og i 900-tallet forekom der et stort marked for billige, trykte bøger i Kina.
Den ældste kendte trykte bog er således også kinesisk, den buddhistiske Diamant-Sutra fra 868 e.v.t.

ørste revolution i historien for trykning kom efter Løse tryktyperopfindelsen af løse tryktyper af den kinesiske munk Bi Sheng (990-1051). Han  udskar først de enkelte tegn af ler, og hærdede dem derefter med ild. Dette gjorde trykningen nemmere og billigere.

Løse tryktyper i metal blev opfundet i det 12. århundrede under dynastierne Jin (1115-1234) og sydlige Song (1127-1279).

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Dragen

Ifølge gamle kinesiske skrifter har drageflyvning i Kina været kendt i mere end 2.300 år.

De første drager var lavet af træ, kaldet Muyuan (træ drage), og blev opfundet til militære formål, hvor de kunne løfte et menneske der så kunne sondere fjendens område. Drage flyvning kina

Dragerne blev også brugt til at sende beskeder, måling af afstande, teste vindretningen og brugt til signalering. 

Over tid har drageflyvning udviklet sig til en hobby og legetøj, og drageflyvning f over hele verden. 
Den kinesiske by Weifang der ligger i provinsen Shandong, en by, der er kendt som verdens hovedstad for drager. Museet har tolv gallerier med drage modeller fra Kinas gamle fortid til moderne tider, samt drager fra hele verden.

Is

En frossen blanding af mælk og ris blev anvendt i Kina omkring 200 f.Kr.
De første skridt i historien om det vi i dag kalder flødeis fremstilling fortaber sig i legender og historier, og ingen bestemte personer kan siges at have opfundet is.

For ca. 4000 år siden (2000 f.Kr.) spiste den kinesiske overklasse en slags frossen sirup hvor sne og salpeter (kaliumnitrat, en vigtig ingrediens i krudt), blev hældt over beholderen med sirup , der bevirkede en lettere indfrysning.

I Kina går oprindelsen af flødeis-fremstillingen tilbage til 200 f.Kr., hvor kineserne blandede ris og mælk i en skål, som derefter blev frosset ved at blive pakket ned i sneen eller hvor beholderen blev overhældt med sne og salpeter.

Over tusind år senere, vendte Marco Polo i 1295, tilbage til Italien fra Kina hvor han fra sin lange rejse i Kina havde medbragt opskriftenpå is "Xuebaite" (sne hvid delikatesse) der lignede det, der nu kaldes sorbet, og har siden da, udbredt sig til hele verden.

Kinesisk kalligrafi

Kalligrafi, skrivning af tegn, er en kunst, som har udviklet sig over mange århundreder i Kina.  I Kina betragtes kalligrafi som en kunst i sig selv og bliver beundret og vises på museer, ligesom malerier bliver.Kinesisk kalligrafi

Den har ingen stavning, ingen grammatik, og er ikke engang en del af talen, men omkring 50.000 tegn, der repræsenterer 50.000 forskellige ideer.

Hver karakter er sammensat fra en til sytten slag, og disse slag skal udføres i fast rækkefølge. Denne faste placering giver kun lille mulighed for variation, men så akut er den kinesiske opfattelse, at selv små ændringer kan skelne en stil fra en anden.

Krudt 

Krudt er det første eksplosive stof menneskeheden lærte at bruge, og er en af ​​de fire store opfindelser i oldtidens Kina.
Krudt blev opfundet under Tang-dynastiet (9. århundrede) af kinesiske taoistiske alkymister der eksperimenterede med livsforlængende eliksir, ved at blande svovl, trækul og salpeter der ville gøre mennesker udødelighed.
I en bog fra ca. år 850 der hedder "Den klassiske fundamentalle om oprindelsen af effekterne i det mystiske virkelige Tao" er der en advarsel der om en eliksir, "Nogle har opvarmet en sammensætning af svovl, realgar (et mineral der anvendes primært i fyrværkeri, da det giver et hvidt lys på tændingen) og salpeter med honning, der resulterede i at der udbrød røg og flammer, så deres hænder og ansigter blevet brændt, og endda hele huset, hvor de arbejdede brændte ned.Kinesisk raket

Denne opdagelse førte til opfindelsen af fyrværkeri og de tidligste krudt våben i Kina.
Ironisk nok, var det en søgen efter udødelighed, der førte til opfindelsen af ​​dødbringende våben.

Kineserne begyndte at bruge disse sprængstoffer som en form for brandbomber projektiler eller brandpile i krigsførelse fra det 10. århundrede. Kineserne begyndte sandsynligvis at bruge raketter til krigsførelse i midten af det trettende århundrede.

Papirets opfindelse

Opfindelsen af ​​papir, har i høj grad bidraget til spredningen og udviklingen af ​​civilisationen.

Papirets opfindelse tilskrives traditionelt den kinesiske enuk Cai Lun, som skrællede barken af et morbærtræ og bankede fiberne flade til et ark. Senere opdagede han, at kvaliteten af papiret kunne forbedres meget med tilføjelse af klude, hampfiber og gamle fiskenet til en flydende papirmasse.
Det blev første gang omtalt at have været i brug i år 105 efter Kristus.Papir opfindelse i Kina

Indtil da skrev kineserne på knogler, skildpadde skjolde, bambusstykker og silkestrimler, men da dette var upraktisk og dyrt, eksperimenterede Cai Lun med andre grundmaterialer, bl.a. bark, hamperester, klude og fiskenet omkring år 105 e.Kr.

Selve remstillingsprocessen blev ikke skrevet ned – men kun givet videre fra mand til mand – for at sikre at papirproduktionen forblev en statshemmelighed, på samme måde som papyrus produktionen i Egypten var det.

Fint papir blev brugt til toiletpair i Kina fra det 6. århundrede.
Men det var kun produceret til kejserens hof.

Det blev også senere moderne at fremstille dette toiletpapir i forskellige farver og med parfume, her var råmaterialet fra risplanten.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Papirpenge

Papirpenge blev først udviklet af de gamle kinesere, der Pengeseddelbegyndte at bruge folde penge i slutningen af ​​det 8. eller begyndelsen af ​​det 9. århundrede e.Kr.
Det var tungt og besværligt at rejse med store pengebeløb i mønter. Allerede i 700-tallet var det derfor muligt at indbetale sine mønter i et regeringskontor i én by og til gengæld få et tilgodebevis, som kunne indløses på et tilsvarende kontor i en anden by. I det 11. årh. begyndte man at udstede egentlige pengesedler, der var gyldige i alle økonomiske transaktioner.

De første rigtige pengesedler dukkede op i det 11. århundrede under Song-dynastiet.

Porcelæn

En af de store opfindelser i det gamle kinesiske imperie var porcelæn. Det blev værdsat for sin skønhed og holdbarhed.

Det var gennem religionen, at bearbejdelsen af leret blev til kunst for kineserne langt tidligere og i langt højere grad end for andre folkeslag.

Fra sin første begyndelse har lertøjet givet udtryk for forfædredyrkelse. Lerkrukkerne, som skabtes af det guddommelige element »jorden« under påvirkning af et andet guddommeligt element »ilden«, var selv til daglig brug prægede af dyb symbolik.

Keramik er en fællesbetegnelse for produkter af brændt ler og omfatter bl.a. fajance, stentøj og porcelæn.

I mere end fem tusinde år har pottemagere arbejdet med ler forskellige steder i Kina og derved skabt en ubrudt keramisk tradition, som er uden lige noget andet sted i verden.

æn kaldes på engelsk også for 'china', hvilket fortæller, at kunsten at fremstille porcelæn - lige som så mange andre opfindelser - kommer fra Kina. Ming porcelæn Kina

Kineserne fandt i 900-t. frem til et porcelænsagtigt stentøj, der blev kendt som det ægte, hårde (kaolinholdige) porcelæn.

Til dekoration af porcelænet udvikledes i de følgende århundreder en lang række farvestrålende glasurer under Songdynastiet, samt flere fantastiske dekorationer under Ming dynastiet og Qing dynastiet.

I Kina havde man kunnet fremstille det ægte porcelæn med den hårde hvide skærv i flere århundreder. Porcelænet nåede senest i 900-tallet til den arabiske verden og derfra videre til Europa.

Med åbningen af søvejen til Asien syd om Afrika i 1700­­-tallet, blev store mængder kinesisk porcelæn bragt til Europa af de østasiatiske handelsselskaber.

Porcelænet blev populært blandt de europæiske fyrster, selv efter europæerne fandt ud af at gøre det selv i 1700-tallet, hvor naturligvis de forskellige Kongehuse, de adelige og øvrige rigmænd havde betalt store summer for tallerkner, skåle og vaser i ægte kinesisk porcelæn.

Det blå mønster
Netop det blåmønstrede porcelæn fra Kina var utrolig populært over hele Europa - og der var en kæmpe efterspørgsel på dette - trods de enorme summer effekterne kostede.


Artikel forsætter efter annonce:
Række såning og hakkejern

Der blev brug rækker og hakkejern i Kina omkring 600 år f.Kr.
I andre dele af verden, spredte landmænd stadig frø på markerne tilfældigt. Mens kineserne begyndte at plante afgrøder i rækker fra det 6. århundrede f.Kr.. De plantede enkelte frø i rækker og dermed reducere tab af frø og med brug af hakkejern begyndte afgrøderne at vokse hurtigere og stærkere.

Seismograf (jordskælvsmåler)

I 132 e.Kr.,opfandt Zhang Heng, en stor videnskabsmand iSeismograf det østlige Han-dynastiet, en slags  seismograf - den tidligste instrument i verden der kunne registrere og rapportere bevægelser et jordskælv. 
Det er en af de mest strålende resultater i det gamle Kina. Den kinesiske seismograf er dekoreret med skildpadder, fugle, drager, tudser og andre dyriske billeder, hvilket gør den unikt. 
Hvis der var et jordskælv, vil kobber bolden inde i seismograf droppe ud fra mundingen af en drage og falder lige ind i mundingen af tudse nedenfor. (Der er otte drager repræsenterer otte retninger.)
Fra den faldende retning af bolden, kan vi bedømme, hvor et jordskælv forekom.

Silke

Kina er fødestedet for silke. Silkeavl (opdræt af silkeorme til silke produktion) har en historie på omkring 5000 år. 

Legenden siger, at kejserinde Xi Lingshi (gift med den gule kejser Huang Di 2697 -- 2597 f.Kr.) var at hun have stillet en kop te under et morbærtræ, da en kokon faldt ned i hendes kop. 

Hun så at, at det varme vand havde løsnet kokonen, der havde spredt en stærk hvid tråd ud over koppen. Hun viklede tråden omkring hendes finger, og indså, at den måtte kunne bruges som tråd til vævning.Silke fremstilling

Hun lærte sit folk, hvordan man opdrætter silkeorme, og senere opfandt hun væven.

Det vides ikke, hvor meget, hvis noget, af denne historie er sand, men historikere ved, at Kina var den første civilisation til at bruge silke.

Silke produktionen nåede et højt niveau i løbet af Shang-dynastiet (1600 f.Kr. – 1046 f.Kr.).

I mere end to tusinde år, holdte kinesener silkeproduktionen hemmeligheden for sig selv. 
Det var en af de mest nidkært bevogtede hemmeligheder i historien. Enhver der blev fundet skyldig i smugling silkeorme æg, kokoner eller morbær frø blev henrettet. 

Silkeklæder blev båret af kejsere og kongelige og blev en indikation på rigdom. For den almindelige kineser var det forbudt at bære silke. 

Med øgede rejseaktivitet og handel, med udlandet, nåede silkeavlen langsomt omverdenen, først til Korea, derefter til Japan, Indien og endelig Europa. 

Silketryk (serigrafi)

Serigrafi kommer af de latinske ord serius der betyder silke og grafi der betyder at aftegne.Silketryk
Silketryk teknikken går tilbage til begyndelsen af det 10. århundrede i Kina (mellem 960 og 1279 e.Kr.).
Silketryk er en metode til at gengive et billede på stof, lærred, papir eller andre medier.

Trykkemetoden foregår ved at et fintmasket net af silke er spændt ud over en ramme, hvor de dele af billedfeltet, som ikke skal trykkes, afdækkes med f. eks. en skabelon. Med en skraber trækkes farven hen over vævet på rammen og presses igennem de frie masker til det underliggende trykmodtagende materiale.

Traditionelt var det fintmaskede net lavet af silke (deraf navnet silketryk).
Silketryk blev introduceret til Vesteuropa fra Asien engang i slutningen af ​​det 18. århundrede, men ikke vandt ikke den store udbredelse i Europa, før silken blev tilgængelig for handel fra øst og efterfølgende udvikle deres egne unikke processer og teknikker hvor der i dag bruges polyester net.

Silkevejen
Fra det andet århundrede f.Kr. til slutningen af ​​det fjortende århundrede e.Kr., blev der etableret en stor handels rute fra den gamle kinesiske hovedstad Chang'an (nu Xian) i øst til Middelhavet i vest, og skabte dermed en forbindelse mellem Kina med det romerske imperium.

Fordi silke var en stor del af samhandelen, der foregik via denne rute, blev den kaldt for Silkevejen i 1877 af Ferdinand von Richthofen - en velkendt tysk geograf. 

Men det var ikke alene varer der blev transporteret på denne gamle rute, der blev også udvekslet kultur mellem Kina, Indien, Persien, Arabien, Grækere og Rom.

Soluretgnonom
Ifølge gamle historiske kilder fra Zhou-dynastiets Yin-epoke (for omkring 3000 år siden), har Kina efterladt sig optegnelser, som giver indblik i tidens politik, økonomi, kultur, religion, geografi, astronomi, kalender, kunst og medicin.

Her udviklede man bl.a. et astronomisk instrument kaldt for "Tugui" 土圭 på dansk en Gnomon, det ældste astronomiske instrument til bestemmelse af solhøjde og dermed årstiderne. En gnomon, der er et græsk ord der betyder ’som viser’.
En gnomom var en simpel tidsmåler, der senere udviklede sig til et solur, idet den består af en lodret pind, som, når der er sol, kaster en skygge på et vandret plan. Læs mere om soluret her

Såmaskinen   Såmaskine
Såmaskinen er en enhed, der planter frøet i jorden med en ensartet dybde og dækker det. 
Uden en såmaskine måtte landmænd plante frø i jorden med hånden, hvilket resulterer i spild og ujævn vækst. 

Ifølge optegnelser, kan kineserne ved hjælp af såmaskiner dateres tilbage til det 2. århundrede f.Kr..

Såmaskinen gjorde landmændenes arbejde lettere og bevirkede en stærkt forbedret landbrugsproduktion i Kina.

 

Tandbørsten opfundet i 1498 i KinaTandbørste

Den strittende tandbørste blev opfundet i 1498 af kinesere, der lavede tandbørsterne af grove heste hår bundet på en knogle eller bambus håndtag. 
Det blev senere bragt til den vestlige verden af ​​europæere.

Andre artikler om:

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap