KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

Det kinesiske skriftsystem              Artikel 312

Det kinesiske skriftsystem er et komplekst system. De kinesiske karakterer (kaldt for hanzi漢字)
Almindeligt kinesisk læses fra venstre mod højre, medens digte, skrift på malerier og videnskabelige tek­ster læses fra oven og nedefter og derefter fra højre og mod venstre.

De kinesiske skrift tegn indeholder en indikation af udtale samt en indikation af betydning.

Det betyder at et tegn har to betydninger, en del af tegnet som giver en mening og en såkaldt fonetisk del (lyd), som fortæller noget om udtalen.
Det kinesiske skriftsystem er ikke baseret på et alfabet der består af et antal bogstaver der hver repræsenterer en lyd.
Det enkelte bogstav præciserer, hvordan et ord skal udtales, hvorimod bogstavet i sig selv, ingen mening har.

Der er mere end 100.000 forskellige kinesiske tegn. Det er faktisk umuligt at tælle dem alle præcist. Antallet af nyttige karakterer for en litterat person er imidlertid "kun" mellem 3.000 og 6.000. Det er stadig et stort antal sammenlignet med de 29 bogstaver i det danske alfabet.

Ligesom bogstavet A kan være sammen af tre streger / _ \ , kan et kinesisk tegn være sammensat af forskellige streger, bestående af 8 basic streger.  
Der er et ekstremt stort antal ord, der lyder fuldstændigt identiske, selvom det kinesiske sprog har fire tonehøjder (høj, lav, stigende, faldende) såkaldt homofoni.

Homofoni er ord der udtales som et eller flere andre ord, men har en anden betydning eller stavning fx lege i forhold til leje.
Denne homofoni (ens lyde) på kinesisk sprog kommer fra det officielle sprog (guanhua官 話, mandarin kinesisk), der udviklede sig under Yuan (1279-1368), Ming (1368-1644) og Qing (1644-1911) dynastier i den nordlige hovedstad i Peking.

Artikel fortsætter efter annoncen

Embedsmænd, der kom fra forskellige regioner i det store imperium i Kina, måtte skabe et fælles sprog, der var baseret på den mindste fællesnævner.
Gennem tiderne blev nye kinesiske karakterer konstant opfundet, så ordbøger (zidian字典), der forsøger at registrere alle stadig brugte tegn, når op til 100.000 tegn.
Men faktisk er 90 procent af disse tegn enten forældede eller er varianter, så en gennemsnitlig ordbog indeholder ikke mere end ca. 10.000 tegn.

Selv af disse, bruges som regel kun en tredjedel, dermed er ca. 3.000 tegn nok til at læse og forstå 99 procent af alle tegnene i nutidens tekster (ikke ord, men tegn),
Med 2.000 tegn, kan 97 procent forstås, og endda 1.000 tegn er nok til at forstå 88 procent af en gennemsnitlig tekst.

Andre emner om det kinesiske sprog og skrift: sprog skrift

Kinesisk sprog og skrift   Sproghistorie Det kinesiske skriftsystem Telegrafkodebog på kinesisk Wade-Giles og Pinyin systemet Wade-Giles tabel
Kinesisk skrifthistorie Kinesisk sprog Kinesiske citater Confucius citater Laozi citater  Mencius citater


Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: