Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 18-Nov-2020    
  Art. 11.1.19
Kinesisk sprog og skrift

Kinesisk tales af omkring 1,3 milliarder mennesker hovedsageligt i Folkerepublikken Kina, Singapore og andre dele af Sydøstasien. 

Der er også samfund med kinesisktalende i mange andre dele af verden.
Der sondres på kinesisk mellem det talte og det skriftlige sprog. Kinesisk skrift

I Kina kaldes det at skrive kinesisk,中文(zhongwén) som er det officielle skriftsprog, der forstås i hele landet, mens det talte sprog benævnes yu (语) eller huà) 话).

F.eks. Mandarin-kinesisk er kendt som hànyu (汉语)= "Han-sprog", eller putonghuà普通话) = "fælles sprog" i Kina. 

Nogen gange kaldes det også for guóyu (國語) = "nationalt sprog" eller huáyu (华语) = "kinesisk sprog".  Ordet hàn (漢) bruges til at henvise til det kinesiske folk og stammer fra Han-dynastiet (206 f.Kr. - 220 e.Kr.).

Talt kinesisk Kinesisk sprog tilhører den sinitiske eller kinesiske gren af den kinesisk-tibetanske sprogfamilie.

Det kinesiske sprog stammer fra det der blev talt og skrevet i mellem-dynastiperioden ca. 5. - 12. århundrede e.Kr. der senere udviklede sig til moderne kinesisk. De forskellige kinesiske sproggrupper er kendt som 方言 (fangyán), der betyder ‘regionale sprog', 'dialekter' eller '(sprog) grupper'

Der findes flere varianter af det kinesiske sprog, som er så forskellige fra hinanden, at en person fra det vestlige Kina sandsynligvis ikke forstår, hvad en kineser fra kystområderne siger.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Forskellige sproggrupper af det talte kinesiske kan opdeles i følgende hovedgrupper:

Guan / Mandarin (官 话 [官 話] guānhuà) Den mest talte dialekt i Kina er Mandarin. Det tales hovedsageligt i det nordlige og sydvestlige Kina. I området omkring Beijing tales der en variation af Mandarin.

Wu (吴语) Wu tales af omkring 90 millioner kinesere hovedsageligt i Zhejiang (浙江), Shanghai (上海), det sydlige Jiangsu (江苏) og i dele af Anhui (安徽), Jiangxi (江西) og Fujian (福建).

Yue (粤语) Yue tales hovedsageligt i Guangdong (廣東), Guangxi (廣西), Hong Kong (香港) og Macau (澳門). Der er også betydelige Yue-talende samfund i udlandet i Sydøstasien, Canada, Australien, England og USA.

Min (闽语) Min tales af ca. 75 millioner mennesker hovedsageligt i Fujian-provinsen (福建省) i Kina og også i dele af Jiangsu (江苏), Zhejiang (浙江), Jiangxi (江西), Guangdong (广东), Hainan (海南) og Guangxi (广西) såvel som i Taiwan (臺灣) og Malaysia, Singapore, Indonesien, Thailand, Filippinerne, Burma og andre dele af Sydøstasien og i USA, især i New York City.

Hakka (客家 话) Hakka tales i det sydøstlige Kina, dele af Taiwan og i de nye territorier i Hong Kong. Der er også betydelige samfund af Hakka-talere i lande som USA, Fransk Guyana, Mauritius og Storbritannien. Det samlede antal mennesker der taler Hakka er ca. 40 millioner. Navnet på sproget, 客家 (hak ga wa) betyder 'gæstesprog’.

Xiang (湘 语) Nogle lærde deler Xiang i to forskellige dialekter: Gamle Xiang, der tales i de sydlige dele af det Xiang-talende område, og Ny Xiang, som kan høres i det nordlige Xiang-talende område og der er blevet påvirket af mandarin.

Gan (赣 语 [贛 語] gànyu) Gan, eller Jiangxihua, tales af omkring 60 millioner mennesker hovedsageligt i den kinesiske provins Jiangxi (江西), og også i det østlige Hunan (湖南), sydøstlige Hubei (湖北), sydvestlige Anhui (安徽) og nordvestlige Fujian (福建) provinser. Det har en vis forståelighed med Mandarin og Wú . 

Det skrevne kinesisk (中文) zhōngwén
Den vigtigste skriftlige form for kinesisk er hovedsageligt baseret på mandarinsproget, der også er det officielle sprog.
Kinesisk er skrevet med tegn der kaldes for hànzì (汉字) der repræsenterer både lyd og betydning.

Selvom skriftsproget tidligere har haft forskelle, er det siden halvtredserne stort set forblevet det samme, over hele fastlandet.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce


Ord på kinesisk kan bestå af en af ​​flere stavelser, og hver stavelse er repræsenteret af en enkelt tegn.  

Der er relativt få forskellige typer stavelse på talt kinesisk - omkring 1.700 i mandarin, sammenlignet med sprog som engelsk med over 8.000 - alligevel er der titusinder af tegn.

Som et resultat, er der flere tegn for hver stavelse, som hver har en anden betydning.
Denne type skrivesystem er kendt som semantik-fonetisk, logofonetisk, morfofonemisk, logografisk eller logosyllabisk.

Andre artikler om:

 

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap