KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 05-Nov-2020    
  Art. 11,17,1
Kinesisk teaterkunst

Kinesisk teater (中国 剧院), dans, sang og skuespil , har sin oprindelse, i følge de tidligste optegnelser, fra Shang-dynastiet (1500-tallet f.Kr. - ca. 1046 f.Kr.).

Arkæologiske kilder som f.eks. orakelben, også dokumentbogen, beskriver storslåede kostumerede mandlige og kvindelige shamaner, som sang og dansede til musikalsk akkompagnement, og trak de himmelske ånder ned på jorden gennem deres optræden.shaman dans

Uanset om opførelsen var udført for at bede om at opnå en lang levetid eller for en rig høst eller for at afværge sygdom og ondskab, blev ritualerne udført med udseende af overnaturlige væsener der gennem masker og kostumer og gentagelse af rytmisk musik og bevægelsesmønstre, forsøgte at forbinde mennesker med den åndelige verden.

I tidens løb blev ritualerne smeltet sammen, til at blive underholdning for de kongelige og kejserlige hoffer, der med veludviklet ceremonielle former, havde til formål at fremhæve kongernes og fyrsternes guddommelige karakter.

Sang og dans blev udført ved det kinesiske hof allerede i Zhou-dynastiet (1046–256 fvt).
De kongelige hoffer, beskæftigede professionelle underholdere, der ikke kun omfattede dansere og musikere, men også skuespillere.

De tidligste hofskuespillere var sandsynligvis klovner, der pantomimerede, dansede, sang og fremførte komedie, hvor de udøvende kunstneres med deres utrolige færdigheder og en akrobatisk fysisk ydeevne, synger og taler på en meget usædvanlig måde der fortolker historierne.

Nogle forskere har identificeret digte fra et andet klassisk værk, Shijing (kinesisk 诗经), på dansk, poesiens bog, hvor sange og danse blev opført ved hoffet af optrædende i store kostumer og med maskerede ansigter.

Under Handynastiet (206 f.Kr.-220 e.Kr.) opstod den populære markedsunderholdning Baixi 百戏 ('hundrede spil'), en generel betegnelse for musik- og dans, akrobatik, kampsport, illusionskunst, udklædning som dyr og meget mere.teater og opera

Disse forskelligartede forestillinger blev efterhånden integreret i den kinesiske opera, antog dagligdagen for almindelige mennesker og historiske begivenheder som grundlag for deres forestillinger

Under Tang-dynastiet blev scenekunsten endnu mere populær, og efterhånden begyndte det kinesiske teater at udvikle sig.
Den kinesiske opera var den mest populære, men andre genre blev til separate for forestillinger med dans, musik, akrobatik, m.v.

Den vigtigste regel i traditionelt teater er, at alle deltagere ikke kun skal have skuespiltalent, men også et musikalsk talent, såvel som oratorisk kunst.
De skal have fremragende færdigheder inden for dans og kampsport, sidstnævnte er nødvendig for produktion af teaterstykker på militære temaer, som er en favorit blandt kineserne.

Kunstnerne skal have ikke kun enestående vokal, men også kunstnerisk talent. De skal have fremragende dans og kampsport færdigheder, sidstnævnte er nødvendigt for at udføre de militære temaer, som er en favorit disciplin hos kineserne.
I virkeligheden er der hundredvis af stilarter i Kina

Kinesisk teater er et fascinerende farverigt skue, der ikke kun kombinerer skuespil, men også akrobatisk, dans og musik.

Kinesisk scenekunst omfatter bl.a.:
Opera, marionetteater, skyggeteater, musik, dans, historiefortælleren og Kungfu (功夫, Pinyin: gōngfu en fællesbetegnelse for kinesisk kampkunst).
Historiefortælleren kommunikerer med publikum, så alle tilstedeværende publikum kan føle, at der fortælles direkte til den enkelte.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Hver kunstform har mange forskellige genrer og stilarter.

Kinesisk teater

Kinesisk Opera (Zhōngguó xìqu中国戏曲) har over en lang periode udviklet sig til hundredvis af stilarter i Kina, hvor der er omkring 340 former af opera-dramaer i forskellige etniske områder i Kina, og titusindvis af traditionelle skuespil.
Kinesisk klassisk opera er en vigtig del af den kinesiske nationalkultur. I Vesten er kinesisk teater mest kendt som Beijing opera eller Xiqu 戲曲, en rig og livlig kunstform med en lang historie i Kina.
Læs mere om kinesisk opera her

Historiefortælleren
I over 1000 år har den traditionelle historiefortællere i Kina, praktiseret deres fortælleregenskaber på markedspladser, i te-huse, og på teatre, hvor de optrådte med deres historier .
Udførelsen af ​​historiefortællingen er enkelt, én person, én stol, ét bord, tre rekvisitter: et vågn-op træ, en foldevifte og et lommetørklæde.
Historiefortælleren klæder sig normalt i den traditionelle mandlige lange  kjortel, chang paozi.
Læs mere om historiefortælleren her

 

Traditionel kinesisk musik

kan spores 7.000 - 8000 år tilbage, baseret på opdagelsen af ​​en knogle fløjte lavet i den yngre stenalder.

Musik var så vigtig, fordi det ideelle samfund skulle styres af ritualer og ceremonielle funktioner. I en kultur, hvor mennesker fungerer efter ritual og ceremoni, bruges musik til at hjælpe med at dirigere og styre dem.
Læs mere om kinesisk musik her

Dukketeater
Dukketeater,  dækker en betegnelse for animationsteater, der omfatter marionetteater, papirteater, figurteater og skyggeteater. Det er en genre, der i Danmark især er en kendt scenekunst for børn og unge.

Men i Kina  har dukketeateret  været en af de traditionelle kinesiske kunstarter siden oldtiden og har gennem generationer været en folkelig underholdning med kraftige, melodramatiske og ofte grovkornede virkemidler.

Dukketeater er en forestilling der gennem abstrakte figurformer, skaber et selvstændigt kunstnerisk udtryk for at vise historien om dramaet.
Der regnes traditionelt med tre hovedformer: marionetteater, handskedukker og skyggeteater

Marionetdukker føres fra oven i et ofte meget kompliceret snoretræk system, der kan kræve flere dukkeførere og give dukken næsten ubegrænsede bevægelsesmuligheder.
Stang dukken er beslægtet med marionetten, men føres fra neden, og trådene er erstattet af stænger.
Hånddukken har form som en handske, hvor fingrene styrer dukkens hoved og arme.
Skyggeteater kastes dukkernes skygger op på en bagfra belyst skærm.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap