Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 05-Nov-2020    
  Art. 11.17.2

Historiefortælleren

Historier er blevet fortalt fra umindelige tider i alle menneskelige samfund under alle slags omstændigheder.
Ordet historiefortælling, der i dag er kendt som ‘storytelling', har vundet frem i Vesten inden for de seneste årtier.

I Kina har professionelle historiefortællere virket igennem mere end tusind år, fortællekunsten er blevet overbragt gennem generationer, frem til vor tid.

Det er en formidlingskunst med rødder og forgreninger til både folkelig mundtlig fortælling og til skriftkultur.
I over 1000 år har den traditionelle historiefortællere i Kina, praktiseret deres fortælleregenskaber på markedspladser, i te-huse, og på teatre, hvor de optrådte med deres historier. historiefortælleren

For kineserne er tehusene, ligesom caféerne i de vestlige lande, sociale steder, hvor forskellige former for social information gennem forskellige aktiviteter, og hvor kunderne drikker te, snakker om fugle, nyheder og andre daglige ting.

På trods af fortællernes beskedne sociale position, havde deres kunst altid en stor indflydelse på de kinesiske byfolks dagligdag, og udgjorde den åndelige kultur, ikke alene for almindelige mennesker, som hverken var i stand til at læse eller skrive, men også for de lærde der nød kunsten.

Det var et sted, hvor kultur og viden blev formidlet på en underholdende og enkelt måde.

Historiefortællinger er en del af den genre der på kinesisk i dag kaldes Quyi, som er en talt fortællekunst eller ordkunst, der i rytmiske sætninger, kan fremføres i forskellige former, herunder sang, poesi, og dans, der kan opdeles i tre genrer:  

  • Den episke historiefortælling, der skildrer et handlingsforløb,
  • Den lyriske fortælling eller "syngende fortælling” fremført med rytme og poesi
  • Den humoristisk komedie

Historiens generelle temaer faldt i fem forskellige kategorier: historie, eventyr, komedie, fortællinger fra De Tre Kongeriger, og fortællinger fra De Fem Dynastier.
En af de traditionelle og udbredte fortællekunst, er Yangzhou historiefortællingerne.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Yangzhou-historiefortælling 
Yangzhou-fortælling hører til den store familie af quyi- kunst, kaldet pingshu eller pinghua, der er kendetegnet ved at være ren tale, dvs. en fortælling uden musikalsk eller rytmisk akkompagnement.

Historiefortællingsmiljøet
Tehuset blev også kaldt for "historiefortællers hus" på kinesisk shuchangzi.
Ved hovedindgangen til tehuset, er der anbragt en bambusstang med en tavle med inskriptionen: Fortællinger om nutiden gennem fortiden, er gode ord til at oplyse verden.

På væggen blev der opsat en rulle med rødt papir, med navnet på den fortæller, der i øjeblikket optræder og titlen på hans historie.
Indenfor ville publikum sidde på lange bænke med lange rektangulære borde.

Bagest i lokaler ville der være en scene til historiefortælleren med et bord dækket af et rødt silkestof broderet med navnet på fortællerens hus.
På bordet blev der placeret en tekande, og en tekop.

Før begyndelsen af dagens forestilling, stod ejeren af tehuset ved indgangen og modtog gæsterne. Efter at publikum havde taget deres plads kom tjenerne, såkaldte ' te-mester 'rundt med tekopper til alle og serverede varmt vand fra deres kedler, ofte efterfulgt af sælgere med store kurve med alle slags lokal slik.

Udførelsen af ​​historiefortællingen er enkelt, én person, én stol, ét bord, tre rekvisitter: et vågn-op træ, en foldevifte og et lommetørklæde.
Historiefortælleren klæder sig normalt i den traditionelle mandlige lange  kjortel, chang paozi.

Historiefortælleren ville tage plads ved hans bord, hvor hans medbragte tre rekvisitter der bestod af en papirvifte, et lommetørklæde og en træklods, (den såkaldte 'vågn op-klods' xingmu).

Disse tre rekvisitter har hver deres egne anvendelser og kan ikke bruges tilfældigt.

Viften
Da denne papirvifte holdes i den ene hånd, kan den bruges som et våben, som en pen eller som en pisk. Når den åbnes, kan den bruges som et brev og som et maleri. 
Viften er som regel hvid på begge sider, og har mange anvendelser.

Lommetørklædevifte-klods-klud
Lommetørklædet er som viften, ren hvid. Det kan illudere et stykke papir, der skrives på med en pen (den lukkede vifte), det kan også illudere et brev, der allerede er skrevet.

Vågn op træ (xingmu 醒目)
en klods eller hammer, der normalt lavet af mahogni,  der bankes med på bordet og under opførelsen bruger han den et par gange til at skabe spænding.

Historiefortælleren "shuoshu xiansheng".
Han sidder ved et bord med sine rekvisitter og te.
Med et skarpt smæld fra klodsen mod bordet, bragte han publikum til tavshed, og tehus værten råbte, Kāikou开口 ”Han åbner munden” der betyder han begynder at fortælle.

Publikums opmærksomhed er nu fanget.historiefortælleren


Fortællerens historie ville blive opdelt i fire afsnit.
Efter det første afsnit var der en kort pause, og ejeren sendte rundt en af de store skåle for at opkræve gebyret for te og historiefortælling (der skal opdeles mellem ejeren og historiefortælleren).

Efter det andet afsnit skulle tjenerne tilberede varme servietter til publikum, for at de kunne tørre deres ansigter, tilsætte varmt vand i deres kopper, og undertiden også servere et let måltid.

Efter den tredje afsnit indsamlede tjener gebyrerne for slik og måltider.

Når han kom til slutningen af det fjerde afsnit, ville fortælleren gøre sit bedste for at holde interessen hos sit publikum.

Hvis publikum var så begejstrede, at de ikke ønskede at forlade, ville de klappe og råbe: “ ekstranumre, ekstranumre”
Kun hvis der blev opfordret til ekstranummer, ville den anden skål blive sendt rundt for at opkræve et ekstra fortællergebyr.
Da fortælleren var færdig med sin ekstra del, råbte 'tehus værten', 'kom venligst tilbage tidligt i morgen!'

Da alle kunderne havde forladt stedet, ville historiefortælleren gå ned fra scenen, drikke en kop te og dele dagens indkomst med ejeren af tehuset.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Den professionelle historiefortæller.
Professionel historiefortælling er en højt specialiseret kunst, og kunstnerne skal gennem mange års træning fra barndommen.

Normalt var historiefortælling en familietradition der gik i arv, hvor mesteren oplærte en eller flere af sine egne sønner eller andre mandlige elever.
Børnene blev oplært fra en alder af fem eller seks år og optrådte nogle gange offentligt, før de blev 10 år.

Berømte mestre blev opfordret til at indtage elever udenfor familien. Hvis eleven var fra en anden familie, blev der indgået en kontrakt mellem mesteren og forældrene til barnet.

En elev var uden for familien, havde han gratis kost og ophold i sin mesters hjem. Han tjente sin mester og deltog i alt slags husarbejde. Da han var kommet til et bestemt niveau og lærte det basale repertoire, kunne han undertiden træde ind for sin mester og optræde offentligt. Da hans kontrakt var ude, eller hans mester fandt det passende, ville han debutere og starte sin egen karriere, kaldet 'at krydse havet'.

Andre artikler om:

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap