KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

Kinesisk nytår

Godt nytår

Den bogstavelig oversættelse af "Gong Xi" er "ønske" og "Fa Cai" betyder "at trives".Det kinesiske nytår 2020

starter den 25. januar 2020, og varer til den 11.februar 2021 og
er Rottens år (Metal Grisen). 
Læs mere om Rottens år 2020 her

Kinesisk nytår (kinesisk: Chunjie; eller Nonglì Xinnian),
bliver også kaldt for månenytår eller forårsfestival, og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage.

Fejringen af der kinesiske nytår starter når det er nymåne den første dag i det nye år, og nytårsfesten slutter når det er fuldmåne 15 dage senere.
Den 15. dag i det nye år, kaldes Lanternefestival, som fejres om aftenen med lys i røde lanterner og børn der går rundt med lanterner i en parade.
 Læs mere om Lanternefesten her

Den kinesiske kalender er baseret på en kombination af månens og solens bevægelser. Månens cyklus er ca. 29.5 dage. For at "indhente" dagene med sol-kalenderens ca. 30.4 dage pr. måned, indsættes der i den kinesiske kalender en ekstra måned, i et system med 7 skudår i en 19 års cyklus. Dette er grunden til, i forhold til vores sol-kalender, at det kinesiske nytår falder på en anden dato hvert år.

Nytårsaften og nytårsdag fejres som en familiefest, hvor familier genforenes. Festligholdelsen blev traditionelt markeret med en taksigelse samt en religiøs ceremoni givet til ære for himlen og jorden, samt til køkkenguden. Der bliver ofret til familiens forfædre, som er det mest afgørende af alle ritualerne. Det er her at man forener de levende familiemedlemmer med dem, der var døde. Forfædre fejres med stor respekt, fordi de var ansvarlige for at lægge fundamentet til familiens rigdom og berømmelse.

Find dit personlige horoskop klik her
Hvis du ved, hvilket af den kinesiske dyrekreds' tegn, du er, kan du få flere ord på din personlighed. Dine egenskaber er nemlig betinget af dit tegn samt af dit element, som kan være metal, vand, træ, ild eller jord, og som har en forstærkende eller dæmpende indvirkning på dit tegn.
Læs mere om det kinesiske horoskop.   

Artikel forsætter efter annonce:

Hvorfor bruger vi Nytårsfyrværkeri?
Traditionen med nytårsfyrværkeri stammer fra Kina og Kina opfandt krudtet!
I Kina er fyrværkeri en af de vigtigste traditioner for at signalere en lykkevarslende fremtid og fyrværkeri bruges traditionelt ved nytår, men bruges også ved andre begivenheder som f.eks. bryllupper.
 læs mere

Kinesiske nytårstraditioner
Kinesisk nytår er præget af traditioner, ritualer og overtro. Det er den vigtigste festival i verdens folkerigeste nation - og i alle andre lande med store kinesiske befolkningsgrupper.
Læs mere.

Kinesisk horoskop 
Det kinesiske horoskop består af 12 dyr, hver med deres egne egenskaber og kendetegn.
Hver person, der fødes under et år besidder sandsynligvis kvaliteter og egenskaber som er kendetegnede for det dyr, der repræsenterer deres fødselsår. Begivenheder og hændelser i et givet år influeres af naturen og det års dyr. 
Læs mere

Den kinesiske kalender
  Den traditionelle kinesiske kalender kaldes Yin Yang Li, der betyder måne-sol-kalender, og er en blanding af en solkalender og en månekalender. Året følger solen og har navn efter en 60-tals cyklus og tidligere også efter dynasti og hersker. 
  Årets opdeling i måneder følger månen. Et år kan have 12 eller 13 måneder idet der ca. hvert tredje år indskydes en ekstra måned. En måned starter ved nymåne. 
  Nytår ligger i perioden fra ca. 22 januar til ca. 19 februar. Derudover opdeles året også i 24 solperioder. 
Læs mere om den kinesiske kalender og se Nytaars-kalender perioden 1999 - 2044

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: