KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 17-Jun-2020    
  Art. 13.8

Kinas Kommunistiske Parti fejrer dets grundlæggelse den 1. juli.

Partiets stiftende kongres i Shanghai fandt sted i Shanghai og Jiaxing mellem 23. juli og 2. august 1921.

I henhold til Folkets Dagblad, Renmin Ribao, officielt organ for Kinas Kommunistiske Parti, ønskede Mao at fejre partiets grundlæggelse i 1941.
Men ingen huskede datoen for partiets åbningskongres, men blot at det var i juli måned, der derfor blev fastsat til den 1. juli, og som det har været siden.

Historien:
Det Kinesiske Kommunistparti (KKP) blev grundlagt som både et politisk parti og en revolutionær bevægelse i 1921 af intellektuelle, der var påvirket af de vestlige ideer om anarkisme og marxisme. De blev inspireret af Bolsjevikrevolutionen fra 1918 i Rusland.

Den 4. maj 1919 samledes Kinas ungdom, på Den Himmelske Fredsplads i Beijing, i protest mod de uretfærdige fredsbetingelser som blev påtvunget nationen gennem Versaillestraktaten.

Da det blev kendt, at regeringen havde godkendt at give de tyske koncessioner i Kina til Japan, udløste det en ny bevægelse, og denne gang var der tale om en massebevægelse, mod imperialisme og feudalisme.

Den deraf opståede 4. Maj Bevægelse med rødder i politiske og litterære kredse tog en nationalistisk drejning vendt imod udenlandsk herredømme.
Det vakte en bevægelse hos det kinesiske folk på en hidtil uset måde.

Efter bevægelsen kom den kinesiske arbejderklasse som en uafhængig politisk kraft ind på den historiske arena.

Fra august 1920 til begyndelsen af ​​1921 blev uformelle gruppe fra Det Kinas Kommunistiske Parti (KKP) oprettet i, Shanghai, Beijing, Changsha, Wuhan, Jinan, Guangzhou, Japan og Frankrig.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Den officielle grundlæggelse af KKP var i juli 1921 på den 1. kongres i Shanghai af revolutionære som Li Dazhao og Chen Duxiu og andre var kommet ud af 4. maj bevægelsen.

På dette møde, deltog af kun 12 delegerede, der repræsenterede 59 partimedlemmer.kommunistpartiet stiftes 1921

Mødet skulle have været holdt i en bygning i Shanghais franske kvarter, men blev flyttet ud på båd på Nanhu søen i Jiaxing syd for byen efter, at delegaterne i huj og hast rømte den franske koncession for at undgå politiets razziaer.

Blandt de tilstedeværende var fremtidige ledere Wang Jingwei og Mao Zedong.

Et stort antal revolutionære intellektuelle, der troede på marxismen, herunder Chen Duxiu, Li Dazhao og Mao Zedong, opstillede kommunistiske grupper over hele landet for at sprede marxismen og organisere arbejdstagernes bevægelser.

Marxismen blev således integreret med de kinesiske arbejdstagerbevægelser og dannede grundlag for oprettelsen af ​​KKP.

Færre end 6 procent af den kinesiske befolkning er medlemmer af Kinas kommunistparti, men det er det mest magtfulde politiske parti i verden.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap