KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 31-Oct-2020     
  Art. 13.15
 
Kinas økonomi

Dagens Kina er meget forskellig fra det, det var under Maos socialistiske periode (1949-1976).
Halvdelen af ​​den kinesiske befolkning er nu flyttet fra Maos elskede landbrug til skinnende - og forurenede - megabyer.
Smartphones vrimler, hvor cykler engang blev betragtet som værdifulde bryllupsgaver.

Verdensbanken krediterer den kinesiske regering for at have løftet 800 millioner mennesker ud af fattigdom (Verdensbanken, 2018)

Med en befolkning på 1,3 mia. er Kina verdens næststørste økonomi, og den største, hvis målt i købsprisparitet (sammenligne prisniveauet for varer og tjenester mellem forskellige lande).

Ifølge Verdensbanken siges Kina at have verdens hurtigst voksende økonomi.

Kina har været den største enkeltbidragyder til verdensvæksten siden den globale finanskrise i 2008.

Siden 1970 har Kina bevæget sig fra en lukket planøkonomi til et mere åben marked-orienteret økonomi.

Det var særligt efter Maos død i 1976, at Kina begyndte at åbne op for at handle med vesten og økonomien blev gradvist mere liberaliseret.

Den kinesiske økonomi har siden 1978 gennemgået en omstrukturering fra en statsstyret planøkonomi til en socialistisk markedsøkonomi, der med få strategiske undtagelser er drevet af markedskræfterne.

I denne periode har Kina udviklet sig fra en isoleret socialistisk stat til en rygrad i verdensøkonomien.

Denne transformation krævede et komplekst antal reformer i Kinas skatte-, finans-, virksomheds-, regerings- og retssystemer og mulighed for, at regeringen kunne reagere fleksibelt på de utilsigtede konsekvenser af disse ændringer.

I takt med, at den økonomiske reformproces gradvist har reduceret andelen af statsejede virksomheder, er det private erhvervsliv blevet givet et friere spillerum, hvor der blandt andet er åbnet op for store udenlandske investeringer.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Den kinesiske økonomi i Kina, er beskrevet som socialisme med kinesiske karakteristika.

På den 12. Nationale Kongres af KKP i 1982, blev det besluttet at lave en blandet socialistisk markedsøkonomi, som er sammensat af statsejede virksomheder og indenlandske og udenlandske private virksomheder og bruge økonomisk planlægning.

Regeringen begyndte sine økonomiske reformer i 1978 under ledelse af Deng Xiaoping.

Kina har tre ud af de ti verdens største børser - Shanghai, Hong Kong og Shenzhen efter markedsværdi og handelsvolumen.

Historisk set har Kina været en af verdens førende økonomiske magter i det meste af to årtusinder fra 1. til 19. århundrede. Kilde: Maddison ProjectBNP Kina historisk

Kina tegnede sig for omkring en fjerdedel af det globale BNP indtil slutningen af 1700'erne og ca. en tredjedel af det globale BNP i 1820, da den industrielle revolution begyndte i Storbritannien.

Kinas BNP i 1820 var seks gange så stort som Storbritanniens, den største økonomi i Europa - og næsten 20 gange BNP i de spirende USA.

I øjeblikket er Kina verdens største produktionsøkonomi og eksportør af varer.

Kina er klassificeret som en ny industrialiseret økonomi. Det er også verdens hurtigst voksende forbrugermarked og næststørste importør af varer.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Regeringen har til dels åbnet op for udenlandske investeringer og mere end 500.000 udenlandske virksomheder har etableret sig i landet.

BNP-væksten er i gennemsnit næsten 10% om året fra 1978 til 2005, baseret på regeringsstatistikker.

Kina overhalede Japans økonomi målt på BNP i 2010.
Dermed er Kina blevet verdens næststørste økonomi efter USA.

Kinas BPN vækst
Kilde: World Bank, OECD

Den store størrelse af BNP-væksten betyder, at der er store regionale variationer i levestandarder, der kan variere fra ekstrem fattigdom til relativ velstand.

Det er den hurtigste vedvarende udvidelse af en stor økonomi i historien - og mere end 850 millioner mennesker er blevet løftet ud af fattigdom, men fattigdom er stadig udbredt i landsbyerne.

Kina har oplevet en betydelig forbedring i gennemsnitlige levestandarder og oplevet relativ social stabilitet.
Kina nåede frem til alle millenniumudviklingsmålene i 2015 og gav et stort bidrag til opfyldelsen af ​​millenniumudviklingsmålene globalt.
Derudover har Kina siden 2001 været medlem af World Trade Organization (WTO).

Selv om Kinas BNP-vækst gradvist er bremset siden 2012, som det er nødvendigt for en overgang til mere afbalanceret og bæredygtig vækst, er den stadig forholdsvis høj ifølge de nuværende globale standarder.

Andre artikler om Kina:

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer: