KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 31-Oct-2020     
  Art. 13.20
Kinas Rigsvåben
 (national- eller statsvåben)     

Det nationale symbol for Folkerepublikken Kina (pinyin: Zhonghua Renmin Gònghéguó Guohui) Kinas rigsvåben

Den røde farve symboliserer revolutionen og den gule farve på stjernerne, symboliserer de gyldne stråler fra den store røde jord.
Udformningen af de fire mindre stjerner omkring en større, betegner enheden af det kinesiske folk under ledelse af det kommunistiske parti i Kina.

Emblemet blev officielt gjort til det nationale emblem den 20. september 1950 af regeringen.

Under de 5 stjerner er TianAnMen porten (Den himmelske freds port). Tian An Men porten, hvor Mao i 1949 udråbte Folkerepublikken Kina i 1949.

Tian An Men porten symboliserer kinesernes ubøjelige kamp mod imperialismen og feudalismen.

Emblemet er omkranset af kornakser af hvede og indvendige med ris og med et tandhjul i bunden påsat røde festons.

Tandhjulet og kornaksen repræsenterer arbejderne og bønderne, der sammen med de fem stjerner udgør det kinesiske folks enhed.

Ifølge beskrivelsen af det nationale emblem, symboliserer disse elementer tilsammen det kinesiske folks revolutionære kampe siden 4. maj bevægelsen og koalitionen af proletariatet, der grundlagde Folkerepublikken Kina.

 

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Siden 1912 har Kina haft tre nationale emblemer.

Emblem 1949   

Folkerepubliken 1949 -

Emblem 1928 -1949

Republikperioden 1928 - 1949

Emblem 1912 - 1928

Nationalemblemet 1912 - 1928   

Historisk
Den kinesiske pendant til et heraldisk våbenskjold er guó huī 國徽, der betyder emblem.

Historisk set har Kina ikke brugt heraldiske våbenskjold, som udtryk for identitet, territorial eller besiddelse, men frem til 1912 blev ’den kejserlige drage ’ brugt som kejserens officielle symbol.

Men dragen indgik også i Kinas første nationtional emblem fra 1912 til 1928.

Dragen
Selv om dragen i dag ikke er det officielle symbol for Kina, har dragen gennem de sidste tusinder af år været kejserens symbol og dermed et symbol på Kina.

Mange kinesere, ser sig selv som "efterkommere af dragen, og er dybt forankret i den kinesiske kultur, og man ser også at dragen indgår i den folkelige kultur, med dragedans og drageoptog o.l..

Selv om dragen var et symbol på kejserens magt, så repræsenterer dragen for kineserne retfærdighed, fred og harmoni og er relateret til smukke ting og høje værdier.

Nationalemblemet
Kinas imperium under det Manchu- ledede Qing-dynasti havde ikke et officielt statsemblem, men flaget indeholdt den azurblå drage på et almindeligt gult felt med en rød sol fra den trebenede krage i øverste venstre hjørne. Det blev det første nationale flag i Kina og omtales normalt som det gule drage-flag.
Efter afslutningen af Manchu-regeringen blev et nyt national symbol anset for nødvendige af lederne, for at repræsentere de ændrede omstændigheder.
Det blev dragesymbolet som indgik i det nye kinesiske nationalemblem, og repræsenterede den suveræne stat, opstået efter den kinesiske revolution til en republik i 1912.
Derefter har Kina haft to internationalt anerkendte regimer Republikken Kina og det nuværende Folkerepublikken Kina.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap