KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 31-Oct-2020     
  Art. 13.24
Kinas nationale symboler og identitet

Kinas nationale symboler er defineret som symboler eller ikoner, herunder kultur- og naturarv, der bruges til at repræsentere Kinas samfund på en måde, der forener det kinesiske folks nationalbevidsthed.

Symbolsk betydning har altid spillet en vigtig rolle i kinesernes liv, og bruges stadig i det daglige, samt ved nationale begivenheder og festligheder. Symbolske betydninger udgør en iboende del af kulturen og forstås let af kinesere.

Således er den kinesiske nationale identitet baseret på mange genstande (artefakter) relateret til kinesisk fortid, historie, kultur og natur.

Kina har mange officielle nationale symboler, som bruges i vid udstrækning i de politiske, sociale, kulturelle miljøer, samt scener, planter og dyr fra naturens verden, der repræsenterer landets identitet.

Kina har i 2018, 53 steder indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste, der blev oprettet for at beskytte unikke og uerstattelige kulturelle og naturlige steder rundt omkring i verden.

De officielle kategorier af nationale symboler, er det statsmagtens, der definerer og udvælger symbolerne, der kan opdeles i tre kategorier.

  • Statens symboler, omfatter flag, nationalhymne nationale rigsvåben (emblem) og navn.
  • National kulturarv omfatter en kulturel tradition samt mesterværk af menneskelig kreativ genialitet og udvikling indenfor arkitektur, teknologi, monumentalkunst, byplanlægning eller landskabsudformning, som illustrerer et eller flere betydelige trin i menneskets historie.
  • National naturarv der omfatter naturfænomener eller områder med sjælden naturskønhed og æstetisk betydning, bevarelse af biologisk mangfoldighed, inklusive områder som indeholder truede plante- og dyrearter.
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Til de u-officielle kategorier hører sproglige, skriftlige samt folkelige historiske og kulturelle skikke der er blevet til traditioner og dermed repræsenterer den nationale identitet.

Herunder de traditionelle festivaler, skikke og traditioner, som er beskrevet andet sted på denne hjemmeside. Traditionelle kinesiske folkefester.

Bambus betragtes som et symbol på traditionelle kinesiske værdier, det er et eksempel på harmonien mellem natur og mennesker.
Bambuskulturen har været rodfæstet i kinesernes sind i lang tid. For det kinesiske folk er bambus et symbol på dyd.

Bambussen afspejler folks sjæle og følelser.  Bambusplantens rod er stenhård og har en fantastisk evne til at bide sig fast i jorden og symboliserer derfor resoluthed, dens høje, lige stamme repræsenterer ære, dens hule indvendige stængel eller stok symboliserer beskedenhed og dens rene og spartanske ydre eksemplificerer kyskhed.

I traditionel kinesisk kultur er bambus et symbol på orientalsk skønhed. Det repræsenterer karakteren af ​​moralsk integritet, modstand, beskedenhed og loyalitet. Det er også et eksempel på ensomhed og elegance blandt andre.

Denne værdi bliver et af de vigtigste temaer inden for kinesisk maleri, kalligrafi og poesi. I tusinder af år roste generationer af kunstnere bambus i denne ånds navn.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce